Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πύρα της αντιπολίτευσης σε Κατρούγκαλο: Βάλε πάγο σε συμφωνίες για εθνικά ζητήματα

Πύρα της αντιπολίτευσης σε Κατρούγκαλου: Βάλε πάγο σε συμφωνίες για εθνικά ζητήματα

Newsroom eleftherostypos.gr

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που έγινε την Παρασκευή. 

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν στον υπουργό πως πρέπει να μπει πάγος σε οποιαδήποτε συμφωνία επί εθνικών θεμάτων ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μπει στο ψυγείο η υπόθεση επέκτασης των υδάτων στο Ιόνιο αλλά και η όποια συμφωνία με την Αλβανία που θα οδηγήσει και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, προέταξε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών και οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να δεσμεύουν τις επόμενες. [Διαβάστε εδώ ολόκληρη την δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου]

Από την πλευρά του, ο υπουργός, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υπονόμευση της συναίνεσης στα εθνικά θέματα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει βάση του σχεδιασμού της την προώθηση των εθνικών θεμάτων. [Διαβάστε εδώ ολόκληρη την δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου]

Στο Συμβούλιο που κράτησε περισσότερες από δύο ώρες συζητήθηκαν επίσης η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα Ελληνοτουρκικά μετά και την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία.

Στις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους εξερχόμενοι του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι, ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων και ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Λοβέρδος: Να αποφύγουν ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Γιώργος Μαυρωτάς: Να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά

Έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Τόνισε πως η άποψη του Ποταμιού στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit». Επισήμανε μάλιστα πως το μάτι μας πρέπει να είναι στη μεγάλη ελληνική παροικία που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις του Brexit.

Μάριος Γεωργιάδης: Δεν έχουμε εμπιστοσύνη για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στη σημερινή σύσκεψη του ΕΣΕΠ συζητήθηκαν και θέματα πέρα από την ατζέντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, λέγοντας πως το κόμμα του έθεσε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας». Επανέλαβε δε τη θέση της Ένωσης Κεντρώων, ότι δεν αναγνωρίζει καμία ονομασία που να φέρει το όνομα της Μακεδονίας και υπογράμμισε πως θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως δεν θεωρεί ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού και οι συζητήσεις με τον κ. Ενρτογάν θα σταματήσει την επιθετική πολιτική από τη γείτονα χώρα.

Για το Brexit, ανέφερε πως «μακάρι να επανέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός ΕΕ» και εξέφρασε την ελπίδα να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον τουρισμό.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Π. Τριγάζης: Πρέπει να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία

Το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των επισήμων καθηκόντων του Γιώργου Κατρούγκαλου ως υπουργού Εξωτερικών, χαιρέτισε μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Τριγάζης, συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα ζητούμενα είναι η αναβάθμιση του ΕΣΕΠ, να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, επισήμανε ο κ. Τριγάζης.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ θετική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν. «Πάντοτε πρέπει να διατηρούμε ανοικτούς τους όποιους διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα» διαμήνυσε.

Έκανε γνωστό επίσης πως στη συνεδρίαση πρότεινε να στηρίξει η κυβέρνηση τις όποιες πρωτοβουλίες της λεγόμενης διπλωματίας των πολιτών, όπως αδελφοποιήσεις πόλεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Πηγές ΚΟ ΝΔ: Ο κ. Κατρούγκαλος συγχέει σκοπίμως ή από άγνοια, διαφορετικούς δείκτες, για την πορεία των εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεκάθαρος ο Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Μαντρί» για τους «53» η ονομαστική ψηφοφορία

Kon

Κατρούγκαλος στον «Ε.Τ.»: Η συμφωνία με Ιταλία, ανάλογη αυτής που διαπραγματευόμασταν ως κυβέρνηση…

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αντιπολίτευση της μιζέριας

Kon

Κατρούγκαλος στον ΕΤ: Σοβαρή απειλή για Ελλάδα και ΕΕ οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας

Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργία με βίντεο… την τούμπα του Κατρούγκαλου

Δημήτρης Κατσάκος

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Δημήτρης Κατσάκος

Κατρούγκαλος για το ατύχημά του: Δεν άκουσα τον Τσώρτσιλ…

Δημήτρης Κατσάκος