Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαιρέτισε την «ομολογία» Τσακαλώτου για τα υπερπλεονάσματα ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκης στο TASS: Η Ελλάδα είναι ελκυστική χώρα για ρωσικές επενδύσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η επιμονή και η αποφασιστικότητα με την οποία το θέτει η ηγεσία της Ν.Δ. φέρνει ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων καθώς και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όχι μόνο αναγνωρίζει πλέον τη σημασία που έχει η επίτευξη αυτού του στόχου που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεσμεύθηκε για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθεια που θα καταβάλει η επόμενη κυβέρνηση.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να μην προέβλεψε τελικά και… νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, οι δηλώσεις του στο διεθνές δίκτυο CΝBC δεν έμειναν όμως ασχολίαστες και από τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Τσακαλώτος, όντως, δεν μας έχρισε ακόμη κυβέρνηση. Θέλω, ωστόσο, να τον ευχαριστήσω προσωπικά. Διότι παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».

Η παραδοχή Τσακαλώτου για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η δέσμευση στήριξης και της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην προσπάθειά της να υλοποιήσει έναν από τους βασικότερους στόχους του οικονομικού της προγράμματος, αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός Οικονομικών, αλλά και επειδή μέχρι πρότινος και ο ίδιος μάλλον αμφισβητούσε επί της ουσίας τη δυνατότητα επίτευξής του. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός -και στην Πειραιώς το υπενθύμιζαν χθες- από τότε που χαριτολογώντας για τη θέση της Ν.Δ. για μείωση πλεονασμάτων στο 2% σχολίαζε ότι… και ο ίδιος «θα ήθελε να βγει με τη… Σκάρλετ Γιόχανσον»!

Αναδίπλωση

Πέρα, ωστόσο, από τις χιουμοριστικές προσεγγίσεις, εκείνο που έχει πολιτική σημασία είναι ότι η θέση του κ. Τσακαλώτου για στήριξη μίας τέτοιας προσπάθειας εκπέμπει σαφέστατα διαφορετικό μήνυμα από εκείνο της πρώτης κυβερνητικής αντίδρασης όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέσπασε, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Αθήνα, δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ περί μελλοντικής συζήτησης των εταίρων για μείωση των πλεονασμάτων με μια κυβέρνηση που θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αντί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση από τον κατά πάσα πιθανότητα επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει επί της ουσίας να την υποβαθμίσει, προκαλώντας μάλιστα τότε και την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία της είχε καταλογίσει προσπάθεια «να αποσπάσει διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο ότι η θηλιά που έχει περάσει ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό θα παραμείνει στη θέση της».

Για την επίτευξη της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παρουσιάσει όχι μόνο συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα ενισχύσει, σαν πρώτο βήμα, την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και χρονοδιάγραμμα 12 μηνών ώστε η επόμενη κυβέρνηση να ξεκινήσει τη συζήτηση με τους εταίρους. «Αν έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 για παράδειγμα στο 3% ή στο 2,5%, αυτό δεν θα διαφοροποιήσει σημαντικά την ευρύτερη βιωσιμότητα του χρέους μας, αλλά ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο θα ήταν μία ανταμοιβή για μία χώρα που υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», είχε τονίσει, εξάλλου, στο πλαίσιο της δικής του συνέντευξης στο CNBC.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom