Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ [βίντεο]

Η Κομισιόν «αδειάζει» την Κυβέρνηση: Δεν συμφωνήσαμε για την μη μείωση του αφορολόγητου - Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Εκτιμήσεις που αποκλίνουν έστω και λίγο από το κυβερνητικό αφήγημα έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, απάντησε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ίδιο δίκτυο παραδεχόμενος πως είναι πολύ πιθανόν να κερδίσει η ΝΔ τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των προσπαθειών μιας κυβέρνησης ΝΔ να μειώσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Δεν θα αλλάξουμε εμείς την θέση μας επειδή η αντιπολίτευση μπορεί να έρθει στην εξουσία», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να συνεχίσει πως «είναι πολύ πιθανόν να έρθει στην εξουσία» και κατέληξε λέγοντας πως «στην απίθανη (σ.σ. ίσως προσπάθησε να διορθώσει την προηγούμενη πρόβλεψή του) και ατυχή περίπτωση να συμβεί αυτό, τότε θα τους στηρίζαμε».

Τι είπε στα αγγλικά: «We wouldn’t change our position just because New Democracy, was in power. I think is very likely they will be in power, but, in the unlikely and unfortunate that they are in power».

«Νομίζω ότι το 3,5% για ένα φοβερό μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλό, ειδικά για μια χώρα που έχασε 27% του ΑΕΠ της. Δεν νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να διαφωνούμε», δήλωσε και προσέθεσε πως «ένας τόσο υψηλός στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων τροφοδοτεί μόνο τη δυσαρέσκεια όχι μόνο για τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για την εκλογική διαδικασία».

Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πρέπει να γίνει. «Θα ήταν ωραίο αν είχε μια λιγότερο αντιφατική στάση, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε συναίνεση επί του θέματος», είπε.

Σημείωσε ότι «δεν θα τους στηρίζαμε όμως σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα αφού δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το πρόγραμμά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπολόγισε το κόστος των ανακοινώσεών τους στα 5 δισ. μόνο το πρώτο έτος και άλλα 4 δισ. τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν έχουμε κάποια σοβαρή απάντηση από τη ΝΔ από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα».

Ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε πάντως στη ΝΔ λέγοντας πως το κόστος των ανακοινώσεών της για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 5 δισ. ευρώ για το πρώτο έτος και σε άλλα 4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα έτη. «Έως σήμερα δεν είχαμε καμία σοβαρή απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία για το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα», ανέφερε σχετικά.

Ερωτηθείς πώς θωρακίζεται η Ελλάδα από τις εξωτερικές πιέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «πρώτη στρατηγική είναι να υπάρχει το “μαξιλάρι” ρευστότητας. Το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμένο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω του “μαξιλαριού”, έχουμε μια συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει πως έχουμε χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής απ’ ό,τι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία τα επόμενα 15 χρόνια και αυτό μας δίνει το περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους κοινωνικούς εταίρους, για μια στρατηγική ανάπτυξης που θα αρχίσει να μειώνει το χρέος».

«Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την Ελλάδα στις αγορές με το να είμαστε πολύ ανοικτοί επί των πολιτικών μας για την ανάπτυξη, είναι δημόσια τα έγγραφα, προϋπολογισμένα, και γι’ αυτό οι αγορές μάς βλέπουν διαφορετικά. Η αντιπολίτευση θα πει πως έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία. Φυσικά και έχουμε υψηλότερα επιτόκια από την Πορτογαλία, διότι η Πορτογαλία βγήκε από το πρόγραμμα πριν από αρκετά χρόνια και εμείς μόλις τώρα. Όμως το θέμα είναι πως πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, μας αναβαθμίζουν οι οίκοι αξιολόγησης, άρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ΝΔ θυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτοσέλιδα πριν τις εκλογές και τις «δημοσκοπήσεις μαϊμού»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας επιλέγει τον φθηνό λαϊκισμό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Και ψηφιακά η ανάδειξη κομματικών οργάνων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Σκληρό ροκ» με τον… Ευκλείδη

Kon

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Διψήφια διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ: Τα fake news για το άνοιγμα των σχολείων – Ποιες οι αλλαγές και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom