Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάταξη-κάλυψη έναντι ποινικών διώξεων στο ΔΣ του ΕΚΑΒ

Τραγωδία στον Πειραιά: 35χρονος πέθανε από ηλεκτροπληξία στο πλοίο «NODUS»

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Με μια «γκρίζα» διάταξη, το υπουργείο Υγείας καλύπτει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑΒ όταν διώκονται ποινικά για πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Πρόκειται για το άρθρο 127 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Η «πονηρή» αυτή διάταξη πέρασε, σύμφωνα με πηγές, καθώς εκκρεμούν πολλά δικαστήρια για τον τέως πρόεδρο του ΕΚΑΒ και τον αντιπρόεδρο. Πρόκειται για αγωγές διευθυντών ανά την Ελλάδα, όπως και εργαζομένων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της… σύστασης από το διοικητικό συμβούλιο θέσης προϊσταμένης δικηγόρου στο ΕΚΑΒ χωρίς να υπάρχει νομικό τμήμα. Το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ είχε προσλάβει δικηγόρο του πρωθυπουργικού γραφείου αφού «δημιούργησε» τη θέση με φωτογραφική διάταξη και τροποποίησε εν ριπή οφθαλμού τον κανονισμό του ΕΚΑΒ. Για τον λόγο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων είχε κινηθεί νομικά εναντίον του διοικητικού συμβουλίου.

Ανάλογες, αρκετές σε αριθμό, μηνύσεις έχει δεχθεί τόσο ο τέως πρόεδρος του ΕΚΑΒ όσο και ο αντιπρόεδρος για διοικητικές παραλείψεις από διευθυντές τμημάτων ανά την Ελλάδα.

Μάλιστα, η διάταξη της Αριστοτέλους που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο θεωρείται εντελώς «φωτογραφική» και ότι η νομική προστασία θεσπίζεται για την περίπτωση του τέως προέδρου του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου, ο οποίος παραιτήθηκε ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι για προσωπικούς λόγους, όπως είχε ισχυριστεί. Η διάταξη αναφέρει, άλλωστε, ότι η νομική κάλυψη αφορά και σε μέλη που έχει λήξει η θητεία τους ή έχουν αποχωρήσει, όπως είναι ο τέως πρόεδρος.

«Τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ δεν ευθύνονται αστικά έναντι τρίτων, πλην Δημοσίου και ΕΚΑΒ, για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, εκτός αν ενήργησαν με δόλο ή βαριά αμέλεια. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να παρέχεται νομική προστασία στα μέλη του Δ.Σ. και μετά τη λήξη της θητείας τους ή μετά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, όταν ενάγονται αστικά ή διώκονται ποινικά για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του επίμαχου άρθρου του πολυνομοσχεδίου.

Ερωτήματα γεννά η ρύθμιση και για το εάν επιχειρείται «κάλυψη» του Δ.Σ. του ΕΚΑΒ για την περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Οπως και να έχει, εργαζόμενοι του Κέντρου αντιδρούν, καθώς θεωρούν ότι οι όποιες παραλείψεις σημαίνουν ευθύνες του Δ.Σ. οι οποίες και θα έπρεπε να αποδοθούν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας – ‬Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία και το ΚΥ της περιοχής

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός και νοσοκομεία: Τι ισχύει πλέον για ασθενείς, συνοδούς και ιατρικούς επισκέπτες

Tinad

«Λαμπάδιασε» στην εθνική οδό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Λαμίας

Ανδρέας Ντίνης

ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες αντισωμάτων κορωνοϊού

Tinad

Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της – Σε εξέλιξη έρευνες των Αρχών

Tinad

Τραγωδία στην Κρήτη: Πνίγηκε 35χρονος στη θάλασσα

Tinad

Τραγωδία στον Πύργο: «Βουτιά» θανάτου για 31χρονο

Tinad

Τεστ αντισωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ

Tinad

Τραγωδία στους Αμπελόκηπους: Ένας νεκρός από πτώση σε ακάλυπτο

Tinad