Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Το ξανασκέφτονται τώρα για τις τριπλές συντάξεις

Αποκλειστικό: Έδωσαν και «χρυσά» εφάπαξ με εγκύκλιο Πετρόπουλου

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Ανάκληση της απόφασης πληρωμής της τρίτης σύνταξης από το κράτος (δύο από το Δημόσιο και μία από το Ταμείο Νομικών) για τους δύο πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια και Χ. Σαρτζετάκη, μεθοδεύει η κυβέρνηση μετά το σάλο που προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου ότι παρά την απαγόρευση του νόμου 565/1977, ζητήθηκε και βγήκε γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που τους επιτρέπει να πάρουν και δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο.

Ο Ελεύθερος Τύπος δίνει συνέχεια στη δημοσιογραφική του έρευνα αποκαλύπτοντας σήμερα ότι ήδη για τον κ. Παπούλια η απόφαση έχει εκδοθεί από τις 5/2/2019 και ορίζει πληρωμή σύνταξης στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ τα αναδρομικά από 1ης/1/2017 θα δοθούν στο τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του «Ε.Τ.» ο ΕΦΚΑ ύστερα από το θόρυβο που προκάλεσε η μεγάλη αποκάλυψη του «Ε.Τ.» πήρε εντολή να μην πληρωθεί μέχρι νεωτέρας η δεύτερη σύνταξη του Δημοσίου στους δύο πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας.

Εν αναμονή…

Μένει να φανεί πώς ο ΕΦΚΑ θα αναστείλει την πληρωμή της σύνταξης που ήδη έχει εκδοθεί για τον κ. Παπούλια και τι θα γίνει στη συνέχεια, αν δηλαδή επανεξεταστεί το ζήτημα των δύο συντάξεων από το Δημόσιο για τους δύο πρώην ΠτΔ ή όχι.

Θα φανεί δηλαδή αν η κυβέρνηση τα κάνει αυτά για λόγους εντυπώσεων ή για λόγους ουσίας, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος δεν προβλέπει δύο συντάξεις από το Δημόσιο, αλλά ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, τον παρέκαμψε ζητώντας γνωμοδότηση που του έδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μάλιστα όχι από την Ολομέλεια, αλλά από το Εκτο Τμήμα του!

Την ανάκληση της πληρωμής αναγκάστηκε και φωτογράφισε χθες ο ίδιος ο υφυπουργός, που δήλωσε απολογούμενος για το ηθικό αυτό ζήτημα ότι αποδέχτηκε μεν τη γνωμοδότηση αλλά «δεν έχει εκτελεστεί»!

Στη δήλωσή του απάντησε με… νέες ερμηνείες για το αν η χορήγηση δεύτερης σύνταξης σε πρώην ΠτΔ ανοίγει το δρόμο και σε βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες να ζητήσουν το ίδιο, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη γνωμοδότηση.

Η εισήγηση-βόμβα όμως που έχει στα χέρια του ο κ. Πετρόπουλος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη δημοσίευσε χθες ο «Ε.Τ.», του λέει, πρώτον, ότι διαφωνεί με το να δοθεί και δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο γιατί είναι κατά παρέκκλιση του νόμου και, δεύτερον, ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος να τη ζητήσουν και δήμαρχοι, νομάρχες περιφερειάρχες και άλλοι αιρετοί.

Δυο μέτρα και σταθμά

Πέραν αυτών, όμως το θέμα είναι πως όταν οι απλοί πολίτες περιμένουν ως και δυόμισι χρόνια για να πάρουν μια σύνταξη και αυτή κουτσουρεμένη από το νόμο Κατρούγκαλου, είναι πρόκληση να βγαίνει και τρίτη σύνταξη (δύο από Δημόσιο και μία από το Ταμείο τους) σε δύο επιφανείς, κατά τα άλλα, πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, και μάλιστα όχι με νόμο αλλά με… απλή γνωμοδότηση, για την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχαν κάνει αρνητική εισήγηση, η οποία ουδόλως ελήφθη υπόψη από τον κ. Πετρόπουλο. Φαίνεται όμως ότι αυτό που ελήφθη υπόψη είναι η αποκάλυψη όλης της υπόθεσης από τον «Ε.Τ.» και γι’ αυτό στην κυβέρνηση ανακρούουν πρύμναν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης.

Μπορεί λοιπόν να λένε ότι «η γνωμοδότηση δεν έχει εφαρμοστεί» αλλά η απόδειξη ότι η γνωμοδότηση που αποδέχτηκε ο υφυπουργός… έχει εκτελεστεί δεν είναι άλλη από την απόφαση του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε στις 5/2/2019 και ορίζει ότι επαναχορηγείται η βουλευτική σύνταξη στον κ. Παπούλια που θα κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό την προτελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου.

Για δε τα αναδρομικά, από 1ης/1/2017, η απόφαση του ΕΦΚΑ λέει ότι θα καταβληθούν στο δικαιούχο με τη σύνταξη Απριλίου 2019, που πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συντάξεις Νοεμβρίου: Ξεκίνησε η πληρωμή – Ποιες είναι οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΦΚΑ: Τρεις συντάξεις ανά υπάλληλο την ημέρα – Σε λειτουργία ο «Πύργος Ελέγχου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέο πακέτο αναδρομικών για 400.000 συντάξεις του Δημοσίου [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου – Ποιοι θα δουν αυξήσεις [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Ανατροπή στα αναδρομικά για συντάξεις του Δημοσίου [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεμπλοκάρουν συντάξεις Μηχανικών, Υγειονομικών, Νομικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι πίνακες του επανυπολογισμού και οι νέες συντάξεις με τις πραγματικές αυξήσεις από το 2023

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις: Οι τελικές αυξήσεις για 795.736 συνταξιούχους με 30 έτη και άνω [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συντάξεις Νοεμβρίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν ανά ταμείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom