Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας-Βαρθολομαίος από την Χάλκη: Να έρθει γρήγορα η ώρα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής

Μητροπολίτης Προύσης: Στοίχημα του Οικουμενικού Πατριάρχη η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Newsroom eleftherostypos.gr

Με επισκέψεις με πολύ μεγάλο συμβολισμό ξεκίνησε η δεύτερη ημέρας της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Λίγο μετά τις 11 έφτασε στη Χάλκη κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασία καθώς υπάρχει στρατός παντού ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καθώς υπάρχουν πολλά τουρκικά και διεθνή κανάλια που καλύπτουν την ιστορική επίσκεψη.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας εν ενεργεία πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Παρακολούθησε την Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου καθώς  σήμερα, εορτάζεται ο Άγιος Φώτιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Επειτα έκανε και συμβολική δενδροφύτευση στον κήπο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Στην συνέχεια ξεναγήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεολογική Σχολή και ακολούθησαν οι κοινές δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του εξέφρασε την ελπίδα του ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί την Χάλκη να είναι μαζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και από κοινού να κηρύξουν την επαναλειτουργία της Σχολής που έχει διακοπεί από το 1971.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του είπε: «Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά που βρίσκομαι στον ιερό και ιστορικό τόπο της Χάλκης. Ευχαριστώ τον Πατριάρχη που με ξενάγησε στους τόπους που από μικρό παιδί ήρθε να σπουδάσει, ερχόμενος από την Ίμβρο. Με ξενάγησε σε αυτή την κιβωτό σοφίας και είδα την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται για να ψηφιοποιηθεί, για όλους.

Σήμερα είχα την χαρά να ανακαλύψω ότι η παρουσία μας εδώ δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας αλλά ελπίδας, χαράς, θετικής ανταπόκρισης από τους απλούς Τούρκους πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, που έφτασαν στην αποβάθρα να μας δεχτούν. Πιστεύω ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα αποτελέσει απόδειξη φιλίας αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης.

Δεν αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας, ανταλλαγής, ή διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτονόητη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας για προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα ο ένας στον άλλο αλλά μόνο στους εαυτούς μας και στην διεθνή κοινότητα. Η σημερινή ημέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και αυτά θέλω να τονίσω. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να τα επιλύσουμε

Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια. Και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε κοντά σε αυτή τη μέρα που σε αυτές τις αίθουσες θα υπάρχουν γέλια φοιτητών και μαθητών που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους

Ο θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί θεματοφύλακα παναθρώπινων αξιών και θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο σας. Αισθάνομαι στις πλάτες μου το βάρος της ιστορίας και έχω την αισιοδοξία ότι όταν θα διαβώ αυτό το κατώφλι θα το διαβώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν για να κηρύξουμε την έναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη. Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας προς τον «χειμαζόμενο θρησκευτικώς» ουκρανικό λαό.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.

Ευχήθηκε να έρθει η στιγμή που θα «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της Σχολής» προσθέτοντας ότι η Ορθοδοξία εδώ και 48 έτη «στερείται των ευφήμων καρπών του πνευματικού αυτού φυτωρίου», ενώ χαρακτήρισε «διμερές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το συγκεκριμένο θέμα.

«Η Μονή μας, η πατριαρχική μονή της Αγίας Τριάδος πανηγυρίζει σήμερα την ετήσια εορτή του ιδρυτή της, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Χάλκη.

«Πιστεύουμε ότι όλοι έχασαν, κανείς δεν κέρδισε που έκλεισε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης», σημείωσε, για να υπογραμμίσει: «Κατά τον ίδιο τρόπο πιστεύουμε ότι η δικαίως αναμενόμενη επαναλειτουργία της Σχολής μας θα είναι κέρδος για όλους, για το πατριαρχείο, την ορθοδοξία, τη ρωμιοσύνη, την Τουρκία, το ισλάμ. Αρκεί να βγούμε από τα στερεότυπα, στα οποία έχουμε εγκλωβιστεί, να σηκώσουμε ψηλά το μέτωπο και να ατενίσουμε με το βλέμμα μας τον ορίζοντα πάνω από τα σύννεφα των προκαταλήψεων και της παλαιάς σκοτεινής νοοτροπίας».

Ανέφερε ότι στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, «πολιτικός άνδρας χαρακτηριζόμενος για το θάρρος του να λαμβάνει αποφάσεις, για την ευελιξία του στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και για τον δυναμισμό του στην εφαρμογή δύσκολων αποφάσεων.

Στην ‘Αγκυρα έχουμε έναν επίσης δυναμικό ηγέτη που έχει αναμορφώσει την Τουρκία και έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα του, τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο συνδυασμός αυτών των τριών προσωπικοτήτων ομοιάζει με το φαινόμενο της ευθυγράμμισης πλανητών και αστέρων που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια και συνεπώς επειδή η συγκυρία είναι ευνοϊκή η δοξολογία μας προς την Αγία Τριάδα είναι αδιάκοπη να χαράξει η ευλογημένη εκείνη ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας».

Η επίσκεψη στην Αγιά Σοφιά

Η αρχή του σημερινού προγράμματος του Αλέξη Τσίπρα έγινε από την Αγια Σοφιά όπου ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο σύμβολο της Ορθοδοξίας. Τον συνόδευε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, λέγοντας μόνο ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος.

Λίγο αργότερα στο twitter έγραψε: «Ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την επίσκεψη στην Αγία Σοφία, μνημείο του βυζαντινού πολιτισμού, της ορθοδοξίας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ αισθάνεται κανείς το βάρος της ιστορίας».

Τη στιγμή που οι φωτογράφοι ζήτησαν από τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει προκειμένου να τον φωτογραφίσουν, τότε μία μαύρη γάτα μπήκε ανάμεσα στους φωτογράφους και τον Αλέξη Τσίπρα. Η κίνησή της προκάλεσε πολλά χαμόγελα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η γάτα είναι εξοικειωμένη με τον κόσμο, ενώ κάποιοι έλεγαν πως η γάτα ζει στην Αγιά Σοφιά.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, χάιδεψε και έπαιξε με τη γάτα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Μετά τη Χάλκη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της άνοιξης.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Προτεινόμενα για εσάς

Έντονη αντίδραση της Ελλάδας για την Αγία Σοφία: Ο Μητσοτάκης ξεκινά διεθνείς τηλεφωνικές επαφές

Evanthia Karra

«Κόλαφος» ο διεθνής τύπος για την Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν «αψηφά την Ευρώπη»

Evanthia Karra

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Evanthia Karra

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία για την Αγία Σοφία – Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας

Evanthia Karra

«Έληξε το βάσανο»: Τα πανηγυρικά πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου για την Αγία Σοφία 

Evanthia Karra

«Το χειρότερο παράδειγμα θρησκευτικού φανατισμού»: «Καταπέλτης» ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την Αγία Σοφία

Evanthia Karra

Ανάλυση: Τι θέλει να πετύχει ο Ερντογάν κάνοντας την Αγία Σοφία τζαμί- Το άγνωστο παρασκήνιο!

Μιχάλης Μάρδας

Βίος και Πολιτεία της Αγίας Σοφίας – Ποια ήταν η θεοσεβούμενη μητέρα και οι κόρες της, Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα!

Μιχάλης Μάρδας

Απογοήτευση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία – Τι ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση

Tinad