Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για γέλια και για κλάματα: Δεν περνάει νομοσχέδια η κυβέρνηση στην Βουλή και διακόπτει διαδικασίες

Live η συζήτηση στη Βουλή για το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Newsroom eleftherostypos.gr

Θέμα χρόνου ήταν να φανούν οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή μετά και την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Το πρώτο «μπλόκο» του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ το οποίο και δεν περνά καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία. 

Την ίδια ώρα τα όσα συμβαίνουν στην Βουλή προκαλούν αποτροπιασμό καθώς το προεδρείο του Κοινοβουλίου «εφευρίσκει» αστείες διαδικασίες, για να εγκρίνει νομοσχέδια, αν και η πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχει αντίθετη γνώμη.

Το πρώτο «κόλλημα» έχει σημειωθεί σε τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ που συζητείται στην Ολομέλεια και κανονικά ήταν να ψηφιστεί σήμερα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τα τρία αυτά επίμαχα άρθρα, μαζί και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Αυτό σημαίνει ότι με την βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων, τα άρθρα αυτά δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές. Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος είπε προς το Σώμα πως η ψηφοφορία θα γίνει δια των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και για όσα άρθρα διαπιστωθεί «αμφιβολία», θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία αύριο.

Να σημειωθεί ότι η συνήθης διαδικασία δεν γίνεται δια της ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά δια της ψήφου των κομμάτων, όπως αυτή εκφράζεται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Στην παρούσα συγκυρία, όμως, η κυβέρνηση εκφράζεται από μία ΚΟ 145 βουλευτών, που σημαίνει ότι η έγκριση νομοσχεδίου μπορεί να γίνει είτε με την στήριξη κάποιας ΚΟ από την αντιπολίτευση είτε με ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να στηρίξουν οι πρόθυμοι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αμέσως αντέδρασε ο κ. Μάκης Βορίδης, εξηγώντας πως είναι πρωτοφανές και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής να γίνεται και δεύτερη ψηφοφορία για τα άρθρα που θα έχουν καταψηφιστεί στην πρώτη. «Που τα έχετε δει αυτά κύριε πρόεδρε; Δεν μπορεί να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, επειδή έτσι το θέλει η κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρεμένος επικαλέστηκε το πολιτικό παράδοξο των 16 ανεξάρτητων βουλευτών που δεν μπορούν να εκφραστούν δι’ ενός κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, καθως δεν συγκροτούν ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής συνέχισε την διαδικασία, αρχίζοντας με την δήλωση ψήφου επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όταν έφτασε όμως στους Ανεξάρτητους Ελληνες, διαπίστωσε ότι ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος έλειπε, με αποτέλεσμα να κλείσει άρον-άρον την συνεδρίαση και να ενημερώσει ότι η ψηφοφορία διακόπτεται, για να διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Διπλή εξεταστική αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «δραπετεύσει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συναγερμός για το κτίριο της Βουλής: Ρήγματα και κενά που απειλούν με καταρρεύσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οχι αντιπολίτευση με τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon