Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπόριο ελπίδας από την κυβέρνηση μοιράζοντας «ψίχουλα» σε λίγους

Αμετανόητος ο Τσίπρας εισηγήθηκε υπέρ της θεσμικής εκτροπής στη Δικαιοσύνη στο υπουργικό συμβούλιο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων εντάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ακόμα και την άμεση ανάγκη βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθειά της για άμεσο απεγκλωβισμό της από το βαρύ κλίμα της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, μέσα από το εμπόριο ελπίδας στους μη έχοντες, τους οποίους επιχειρεί να εγκλωβίσει στον προεκλογικό της λόγο, μοιράζοντας «ψίχουλα» όχι από το περίσσευμα της οικονομίας ή των εύρωστων επιχειρήσεων, αλλά από τις επίσης σκληρά δοκιμαζόμενες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πιεστούν άμεσα από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Παίζοντας για άλλη μία φορά το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, ο κ. Τσίπρας θυσιάζει τη μεσαία τάξη για να δείξει ότι στηρίζει τους νέους εργαζόμενους με χαμηλές αμοιβές, στο πλαίσιο μίας ευκαιριακής πολιτικής ολίγων μηνών. Η προεκλογική σκοπιμότητα και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν -ίσως και να ξεπερνούν σε μέγεθος- τις πραγματικές και μεγάλες ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που αμείβονται με τον υποκατώτατο ή τον κατώτατο μισθό, που περίμεναν αύξηση, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που αισθάνονται ότι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση. Οπως δεν είναι και η πρώτη φορά που ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι κινείται προεκλογικά, έχοντας σύντομο πολιτικό ορίζοντα. Και η επισήμανση αυτή δεν αφορά ότι:

– Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού.

– Η κυβέρνηση δεν περίμενε την ένταξη της αύξησης του κατώτατου μισθού στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που η ίδια με νόμο επαναφέρει, ώστε το μέτρο να αποκτήσει πιο θεσμικό χαρακτήρα.

– Διατυμπανίζει ότι η χώρα έφυγε από τα Μνημόνια και τη φάση της μνημονιακής επιτροπείας, αλλά χρειάζεται την έγκριση των θεσμών για μία αύξηση 10,9% στον κατώτατο μισθό.

Επιχειρώντας να απαντήσουν στη βάσιμη κριτική της αντιπολίτευσης ότι η χθεσινή κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% προφανώς είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα «εξαϋλωθεί» από την ψηφισμένη, νέα μείωση αύξηση του αφορολογήτου που έρχεται από 1ης.1.2020, κυβερνητικές πηγές παρέπεμπαν στην απάντηση που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στο OPEN για το αφορολόγητο:

«Είναι απόλυτα προφανές πως στα τέλη του 2019, αν συνεχίσουμε να κυβερνάμε, θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολογήτου», είχε πει τότε ο κ. Τσίπρας θέλοντας να πείσει ότι δήθεν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη χθεσινή εξαγγελία. Εμμεσες απειλές και εκβιασμοί ίδιου τύπου από τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτές που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας όταν είχε υποστηρίξει -χωρίς κανένα στοιχείο – ότι αν δεν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές δήθεν θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις ή θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Θεοχαρόπουλος στον «Ε.Τ.»: Ανησυχώ για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ανδρέας Ντίνης

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για την τουριστική καμπάνια: Fake news ότι κοστίζει 32 εκατ. ευρώ

Tinad

Το brand «Τσίπρας» ξεφτίζει ενώ ετοιμάζουν ανασχηματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση στη κυβέρνηση για την ασυνήθιστη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μιχάλης Μάρδας

Νικολάου: Χάος επί ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές – 3.000 ποντίκια ξεχύθηκαν πάνω σε υπαλλήλους

Ανδρέας Ντίνης

Σφοδρή επίθεση Πέτσα σε ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Στην κατηφόρα την μεγάλη

Kon

Δημοσκόπηση GPO: Συντριπτικό προβάδισμα ΝΔ με 22 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Ντίνης

Η αφωνία του και όχι τα ΜΜΕ «φιμώνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon