Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με κρυφά χαρτιά και θολή πολιτική η συμφωνία στην Ολομέλεια

Την Πέμπτη στη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, αναγνώρισε ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να βάλει κανένα φραγμό και να εμποδίσει να αυτοπροσδιορίζονται όπως θέλουν οι πολίτες της γείτονος!

Παράλληλα, επέμεινε στις θολές διαδικασίες καθώς όχι μόνο αρνήθηκε να καταθέσει στη Βουλή το πλήρες κείμενο, με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις στις αλλαγές του Συντάγματος των Σκοπίων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι αλλαγές αυτές καλύπτουν τις εθνικές μας θέσεις, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τη δημοσιότητα και την επιστολή παραίτησης που έστειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό προκειμένου να «διαλευκανθούν» και διάφορα μείζονα πολιτικά ζητήματα που έχουν τεθεί γύρω από αυτή συμφωνία.

Η Ν.Δ. προσέρχεται σήμερα στη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια έχοντας πάνω στο τραπέζι ενεργά όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που διαθέτει, έτοιμα να τα ασκήσει, ακόμα και αυτό της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας προκειμένου όλοι να αναμετρηθούν προσωπικά και συλλογικά με τις ιστορικές τους ευθύνες.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, χθες, σε υψηλούς τόνους, κάλεσε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη θολή πολιτική και άμεσα να καταθέσει το πλήρες τελικό κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων προκειμένου η εθνική αντιπροσωπία και οι βουλευτές να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα. Καθώς, όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, υπάρχουν «σκαστές» διαφοροποιήσεις μεταξύ της συμφωνίας και της ρηματικής διακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων.

Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εχετε επενδύσει στη ρηματική διακοίνωση προκειμένου να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ξεχνάτε, όμως, να αναφέρετε μια παράγραφο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 εδάφια ε και ζ, της συμφωνίας, τα Σκόπια όφειλαν έως το τέλος του 2018 να έχουν ολοκληρώσει τις συνταγματικές τους αλλαγές αλλά και να θέσουν σε ισχύ το νέο Σύνταγμα. Με τη ρηματική διακοίνωση αυτό που αναφέρουν είναι ότι το τροποποιημένο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων και την ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ»!

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπρα ντε φερ για τη… στρόφιγγα της χρηματοδότησης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αν ακούγαμε τον Τσιόδρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συναγερμός για το κτίριο της Βουλής: Ρήγματα και κενά που απειλούν με καταρρεύσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οχι αντιπολίτευση με τον κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου