Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε σύγχυση ο Καμμένος, υπό διάλυση οι ΑΝ.ΕΛ

Σε σύγχυση ο Καμμένος, υπό διάλυση οι ΑΝ.ΕΛ

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Από την ημέρα του εικονικού του διαζυγίου με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος έδειξε το στίγμα των προθέσεών του αλλά και της γραμμής που πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές, προκειμένου να σωθεί ο ίδιος πολιτικά.

Η παρουσία του στη Μητρόπολη Αθηνών, για να μεταλάβει, αλλά και η ενέργειά του, λίγες ώρες αργότερα, να πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα Υμια φανερώνουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. επιστρέφει σε μια δεξιά ρητορική, με επίκεντρο τη θρησκεία και τα εθνικά θέματα, την ίδια στιγμή βέβαια που με τον πολιτικό του ελιγμό διευκολύνει τον πρωθυπουργό να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πατριωτικές κορόνες του κ. Καμμένου στην ομιλία του στη Βουλή και ο ισχυρισμός του ότι θα κάνει «τα πάντα προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία» συνιστούν πολιτικό παράδοξο, αλλά στόχο έχουν να απευθυνθεί και πάλι στο δεξιό του ακροατήριο και να εκπέμψει το μήνυμα ότι η ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα είναι οριστική.

Ο κ. Καμμένος, ωστόσο, βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο διέγραψε μόνο την Ελενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη και όχι τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και τον Κώστα Ζουράρι. Ο ίδιος «ομολόγησε» ουσιαστικά (ΟΡΕΝ) ότι, αν προχωρούσε και σε άλλες διαγραφές στο κόμμα, «θα έμεναν άνεργοι 40 άνθρωποι», καθώς θα διαλυόταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Η παραδοχή του κ. Καμμένου ότι προχώρησε σε έναν πολιτικό ελιγμό μόνο και μόνο για να μη χάσει τα κοινοβουλευτικά του προνόμια προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις όχι μόνο στους ψηφοφόρους του, αλλά και σε πολλά στελέχη.

Το κλίμα στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραμένει εκρηκτικό, την ώρα που στελέχη σε όλη την Ελλάδα εγκαταλείπουν το κόμμα. Η μεταγραφή του Αριστείδη Φωκά, που, σύμφωνα με πληροφορίες είχε δρομολογηθεί πριν από μερικές εβδομάδες, δεν αρκεί για να σωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών του, αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Οι συζητήσεις με ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να ενταχθούν στην Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα. Ακόμη και μετά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.

Οι ΑΝ.ΕΛ. θα διατηρήσουν το όριο των πέντε βουλευτών για να μη χάσουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος και πρώην υπουργός των ΑΝ.ΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η δεξαμενή ανεξάρτητων βουλευτών που θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στους ΑΝ.ΕΛ. έχει πλέον εξαντληθεί.

Ο Πάνος Καμμένος με τα τροχιοδεικτικά πυρά που έριξε τις προηγούμενες ημέρες προς την πλευρά του Μαξίμου επιχειρεί να καταστήσει σαφές ότι, αν χρειαστεί, μπορεί να υπάρξει ευθεία και σκληρή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πηγή από τους ΑΝ.ΕΛ., η «κόκκινη γραμμή» για τον κ. Καμμένο είναι η παραμονή των τριών βουλευτών και στελεχών του στην κυβέρνηση.

Δηλαδή της Ελενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και της Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πάνος Καμμένος θεωρεί «αιτία πολέμου» με το Μαξίμου τυχόν παραμονή τους στο κυβερνητικό σχήμα. «Αυτό που ζητώ από τον κυβερνητικό μου εταίρο είναι ότι σε μια έντιμη συμφωνία δεν μπορούν να παραμείνουν υπουργοί σε μια κυβέρνηση που μαζί δημιουργήσαμε», δήλωσε με νόημα ο Π. Καμμένος από το βήμα της Βουλής. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εξετάζει πλέον σοβαρά την πιθανότητα, στην περίπτωση που ακόμη και μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών τα στελέχη του παραμείνουν σε υπουργικές θέσεις, να ανοίξει μέτωπο με τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρώντας πως ουσιαστικά θα έχει δεχθεί ένα πισώπλατο χτύπημα. «Η αποστασία συνιστά πόλεμο. Και ο πόλεμος έχει εκατέρωθεν απώλειες», φέρεται να είπε σε συνομιλητές του πριν από λίγες μέρες ο Πάνος Καμμένος. Στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί, τελικά, να τους απομακρύνει από την κυβέρνηση, αλλά να τους προσφέρει άλλα πολιτικά ανταλλάγματα.

Η αναφορά του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. ότι ο πρωθυπουργός τού είπε δύο φορές ψέματα, αλλά και οι υπαινιγμοί κατά του Νίκου Κοτζιά για οικονομικές συναλλαγές (με τη φράση ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ) στόχο έχουν να διαφανεί πως βρίσκεται στο όριο να απασφαλίσει με άγνωστες συνέπειες και για την ίδια την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει τα μηνύματα του Πάνου Καμμένου και δεν επιθυμεί να μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο.

Την ίδια στιγμή ο κ. Καμμένος παραμένει με την πιστή «φρουρά» του, δηλαδή τον Νίκο Κατσίκη, τον Νίκο Μαυραγάνη και τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, που δηλώνουν ότι θα μείνουν στο πλευρό του μέχρι το τέλος. Μάλιστα, οι διαγραφές με… χρονοκαθυστέρηση που καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για τα στελέχη και τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κ. Καμμένου, προκάλεσαν αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια υποχρεώνοντας το κόμμα να δώσει στη δημοσιότητα τις αποφάσεις του Πειθαρχικού για τη διαγραφή τους. Οχι όμως και για τον Βασίλη Κόκκαλη, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί δύο μέρες πριν από… τη διαγραφή του, όπως προκύπτει άλλωστε και από την επιστολή που είχε στείλει στο Προεδρείο της Βουλής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πάνος Καμμένος: Το έριξε έξω ο πρώην υπουργός – Τραγούδησε και χόρεψε το «Με προδώσαν οι φίλοι μου»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΝΔ για καταγγελίες Καμμένου: «Ο κ. Τσίπρας θα διαψεύσει τον πρώην συγκυβερνήτη του;»

Καμμένος: Παραδώσαμε Τούρκους στην Άγκυρα – Δεδομένο το θερμό επεισόδιο με Τουρκία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πάνος Καμμένος από Ικαρία: Τουρκάκια, οι Αετοί μας σας ξεφτιλίσανε πάλι [βίντεο]

Αποζημίωση 50.000 ευρώ θα καταβάλει ο Καμμένος στον Αντρίκο Παπανδρέου για τα CDS

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

20.000 ευρώ καλείται να δώσει ο Πάνος Καμμένος στον Γιάννη Κουρτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στην αντεπίθεση ο Καμμένος: «Καρφώνει» τον Δημήτρη Καμμένο για το «κύκλωμα» που έπιασε η ΕΥΠ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καμμένος: Αύριο θα μάθει όλη η Ελλάδα την αλήθεια με αποδείξεις

Το γαρ πολύ της… απώλειας

Kon