Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχασμός στην οικογένεια Παπανδρέου για τις Πρέσπες: Τι λέει ο Γιώργος, τι λέει ο Νίκος και τι έλεγε ο Ανδρέας

Πόλεμος στην οικογένεια Παπανδρέου για την Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Γιώργος στηρίζει, ο Νίκος όχι

Newsroom eleftherostypos.gr

«Κράμερ εναντίον Κράμερ» για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία «διχάζει» και την οικογένεια Παπανδρέου.Ο Γιώργος Παπανδρέου στηρίζει τη συμφωνία με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία καταλαμβάνει όλο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας το Σάββατο, ενώ ο Νίκος Παπανδρέου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. 

«Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά: «..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Στον αντίποδα, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, Νίκος Παπανδρέου,  εκφράζει μέσα από το newpost.gr σοβαρές επιφυλάξεις για τη Συμφωνία και τα όσα περιλαμβάνει, τονίζοντας ότι συμμερίζεται πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την καταψήφισή της στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου προειδοποιούσε για τα Σκόπια

Για τους κινδύνους που κρύβει η παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια «εις χρόνον μακρόν» είχε μιλήσει από το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 1993 ο ιστορικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ανέλυσε τους λόγους που τα Σκόπια ήθελαν από τότε το όνομα της Μακεδονίας εξηγώντας ότι στόχος τους είναι η δημιουργία ενός “μακεδονικού” κράτους που θα περιλαμβάνει και τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Εδώ το βασικό θέμα, και είναι βασικό θέμα, είναι το θέμα του ονόματος, είναι το θέμα της προπαγάνδας. Γιατί το θέλει το όνομα Μακεδονία; Είναι ένα όπλο για μακροπρόθεσμη δημιουργία κράτους “μακεδονικού” που θα έχει τα Σκοπια, τη Μακεδονία του Πιρίν και τη Βόρεια Ελλάδα» δήλωνε ο Ανδρέας Παπανδρέου και συμπλήρωνε με νόημα:

«Δεν είναι απλώς ένα θέμα ονόματος, είναι θέμα εθνικού κινδύνου εις χρόνον μακρόν».

Η «ενδοοικογενειακή διαφωνία», που είναι ενδεικτική και του διχασμού που προκαλούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό στην κοινωνία, προκαλεί προβληματισμό στο ΚΙΝΑΛ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος εξετάζει δύο επιλογές οι οποίες θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή. Η πρώτη είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ η δεύτερη είναι η λύση της αποχής.

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ΚΟ, προειδοποίησε όμως ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν διαφοροποιηθουν.

Αντίθετα, στο Ποτάμι, με το οποίο υπήρξε συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για ψήφο κατά συνείδηση. Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν την Παρασκευή και η ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΚΙΝΑΛ: Στο πλευρό του Παπανδρέου τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ – Οι πρώτες αντιδράσεις, τι λένε οι δημοσκόποι

Λάμπρος Κατσαρός

ΚΙΝΑΛ: Και τώρα οι… εφτά μας – Τι φέρνει η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιώργος Παπανδρέου: Η ανακοίνωση υποψηφιότητας, το κάλεσμα και η αλλαγή δεδομένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – «Χρειαζόμαστε μια Νέα Αλλαγή»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γιώργος Παπανδρέου: Ενημέρωσε τη Γεννηματά για την υποψηφιότητα του – Απόψε κάνει την ανακοίνωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΚΙΝΑΛ: Ετοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Παπανδρέου – Πότε θα συμβεί

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το λάθος

Kon

ΚΙΝΑΛ-Γιώργος Παπανδρέου: Απόψε περιμένουν όλοι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon