Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σήκωσε το γάντι» η ΝΔ: Ναι στα debates, αλλά να είναι προεκλογικά

Οργή Μητσοτάκη για Τσίπρα: Είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός που διχάζει το λαό

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο προσκήνιο φέρνει η Ν.Δ. τους κυβερνητικούς ελιγμούς και τις προσπάθειες αντιπερισπασμού και παραπέμπει στη συζήτηση στη Βουλή, διαμηνύοντας ότι εκεί ο Αλέξης Τσίπρας «θα απαντήσει γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί».

«Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Ελληνες βουλευτές, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους», ξεκαθάρισε η αξιωματική αντιπολίτευση απαντώντας στην πρόταση εντυπώσεων του Μεγάρου Μαξίμου για διεξαγωγή debate με αντικείμενο τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σήκωσε ωστόσο το γάντι, λέγοντας πως «αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για debate, ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές, και στα προεκλογικά debates οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους». «Η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών», υπογράμμισε η Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, του έχουμε και δεύτερη: Να κάνει το debate που προτείνει με τον Πάνο Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν «υποκριτική και προσχηματική» την κυβερνητική πρόταση. Επισημαίνουν ότι υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία την οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και στη διάρκειά της θα δοθούν απαντήσεις από τον κ. Τσίπρα και σε ερωτήματα όπως γιατί δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την ελάχιστη κοινή συνισταμένη των άλλων κομμάτων. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασαν όμως και τη χθεσινή ανάρτηση του Π. Καμμένου περί «ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΩ», αναφέροντας ότι «το ποιος εισέπραξε και τι από τη συμφωνία των Πρεσπών θα κληθούν όλοι τους να το απαντήσουν στη Βουλή».

…Επίκειται ήττα

Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν επίσης ότι «debates γίνονται συνήθως όταν πλησιάζουν οι εκλογές» και μάλιστα «συνηθίζεται να τα θυμούνται οι πολιτικοί όταν επίκειται η ήττα τους». «Αν με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μας πει ότι οι εκλογές έρχονται άμεσα, ας τις προκηρύξει», προσθέτουν.

Σαφή απάντηση δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να εμφανίσει τη ρηματική διακοίνωση της γειτονικής χώρας ως απόδειξη ορθότητας των κυβερνητικών ισχυρισμών. «Δεν αλλάζει απολύτως τίποτε», επισημαίνουν «γαλάζια» στελέχη και σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι «γίνεται αναφορά δύο φορές σε “μακεδονικό” λαό».

«Η μόνη αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει “μακεδονική” γλώσσα και ταυτότητα», τονίζουν στην Πειραιώς.

Η Ν.Δ. προετοιμάζεται για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση στη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής συζήτησης, που από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί να γίνει χωρίς την άνεση χρόνου που απαιτεί η σοβαρότητα του ζητήματος.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι διαπραγματευόταν αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ με τους ίδιους όρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Δημοκρατία: «Κατακεραυνώνει» τον Τσίπρα – «Με τη Χρυσή Αυγή κατέβαιναν στις πλατείες των αγανακτισμένων»

Λάμπρος Κατσαρός

ΝΔ: Επαναφέρει τα ερωτήματα που αρνείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας η δίωξη σε Ματθαιόπουλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Επίθεση ΝΔ σε Πολάκη: «Το alter ego του Τσίπρα εκφράζει διχασμό, μισαλλοδοξία και ρεβανσισμό»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Marc: Ανοίγει την «ψαλίδα» η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας το 75,2% των πολιτών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom