Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπάχαλο στους ΑΝΕΛ: Μπροστά ηρωισμοί, στο παρασκήνιο στήριξη Πρεσπών

Σήμερα αποφασίζουν οι ΑΝΕΛ αν θα κατέβουν στις εκλογές

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Με έναν πολιτικό ελιγμό ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, όπως άλλωστε αναμενόταν, αλλά διευκολύνει τον πρωθυπουργό για την κύρωση της συμφωνίας στο Σκοπιανό, αφήνοντας τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., η Ελενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, προτίθενται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Από αυτούς, όμως, κινδυνεύουν με διαγραφή μόνο η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν και τις υπουργικές τους θέσεις.

«Αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφο τους, θα διαγραφούν από τους Ανεξάρτητους Ελληνες», δήλωσε ο κ. Καμμένος, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κ. Κουντουρά και στον κ. Κόκκαλη, που κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Με τον τρόπο αυτόν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. φαίνεται να καταφέρνει να σώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, καθώς δεν θα υπάρξουν άλλες διαγραφές πέραν αυτών των δύο. Επιπλέον, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως βρίσκεται σε επαφή και με ανεξάρτητους βουλευτές, προερχόμενους και από τους ΑΝ.ΕΛ., για τον «επαναπατρισμό» τους.

Δεν θέλει ανατροπή

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή επαιρόταν για τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματός του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, με την τελική του στάση ανοίγει το δρόμο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου με τη στήριξη τουλάχιστον 6 «προθύμων» βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. και το ΠΟΤΑΜΙ να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς καμία δυσκολία.

Παρότι ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε πως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ισοδυναμεί με ψήφο στη συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος δεν φαίνεται να επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης, κάτι άλλωστε που σύμφωνα με πληροφορίες είχε επαναλάβει την Παρασκευή στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ομάδας. «Δεν θέλω να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θέλω να ανατραπεί η κυβέρνηση», φέρεται να είπε ο κ. Καμμένος στους βουλευτές του.

Αναμασήματα

Στην ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., γιατί δεν συντάσσεται με μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ανατραπεί η κυβέρνηση και να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος για μια ακόμη φορά προχώρησε έναν πολιτικό ελιγμό, δηλώνοντας πως θα το έκανε υπό μια προϋπόθεση.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει και κάνει δημόσια δήλωση ότι δέχεται λύση που δεν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, ότι ποτέ του δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο Μακεδονία, όπως λένε οι βουλευτές του και η αδελφή του, ότι ακόμη και αν έχει ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα την καταργήσει διά νόμου, του υπογράφω την πρόταση μομφής. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Μητσοτάκης τις προτάσεις μομφής τις κάνει για να δώσει λύσεις που παραδίδουν τον όρο Μακεδονία. Και από ό,τι ξέρω, τις τελευταίες μέρες μάλλον λαμπάδες ανάβει για να μην πέσει στα χέρια του το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., μάλιστα, δήλωσε πως ακόμη και μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχίσει να ψηφίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης, γεγονός που στην πράξη καθιστά τον κ. Καμμένο «άτυπο» και «σιωπηρό» κυβερνητικό εταίρο.

«Εμφύλιος»

Την ίδια στιγμή, ο «εμφύλιος» στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων μαίνεται, με την Ελενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη να συγκεντρώνουν τα πυρά του Πάνου Καμμένου. Είναι ενδεικτικό πως από τους βουλευτές και τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Καμμένου παρευρέθησαν μόνο ο κ. Ζουράρις, η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, ο κ. Κατσίκης και ο κ. Μαυραγάνης. Μετά το ταξίδι της στον Καναδά, η κ. Κουντουρά, την οποία ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «επιτυχημένη υπουργό Τουρισμού», μετέβη στην Κίνα.

Ο κ. Καμμένος, αν και δήλωσε πως η ίδια ακόμη δεν έχει ανακοινώσει την τελική της στάση, άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της, λέγοντας πως άφησε το κινητό της τηλέφωνο στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο κ. Καμμένος είχε υποστηρίξει ενώπιον των βουλευτών και των στελεχών του πως «η Κουντουρά δεν μου απαντάει στο τηλέφωνο». Ιδιαίτερα σκληρός όμως ήταν κατά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη. «Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε χθες να πάρει το αεροπλάνο και πάει στην Κίνα.

Ελπίζω στην Κίνα να διαβάσει λίγο τη θεωρία του πολέμου και να δει ότι το πιο σημαντικό είναι να μένεις πιστός στις αρχές σου. Γιατί αλλιώς σε τρώει ο εχθρός. Εκτός αν κάποιος έχει ήδη πουληθεί στον εχθρό, οπότε πάει στην Κίνα προκειμένου να εφαρμόσει τη θεωρία του πολέμου», δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.

Εξουσιοδοτήσεις…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης (ο οποίος δεν είναι βουλευτής), έχει δώσει «εξουσιοδότηση» στον κ. Καμμένο εδώ και δύο 2 μήνες, προκειμένου να τον αποσύρει από την κυβέρνηση όταν χρειαστεί. Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ., την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καμμένος φέρεται να ζήτησε «εξουσιοδότηση» από όλους τους βουλευτές και τα στελέχη του που μετέχουν στην κυβέρνηση για να τους αποσύρει, χωρίς ωστόσο να λάβει θετική απάντηση από όλους.

Θετικά απάντησε μόνο η υφυπουργός Αμυνας κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία σε δηλώσεις της χθες, μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Καμμένου, με δάκρυα στα μάτια τόνισε πως «ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. μιλούν για πατρίδα ελεύθερη, για αυτό συνεχίζω να πορεύομαι με τον πρόεδρο και το κόμμα. Ο Θεός με βοήθησε, μου έδωσε φώτιση, όπως και δύναμη μου έδωσαν πολλοί συμπολίτες μου, να αποφασίζω για αυτά που πιστεύω».

Στην… καρέκλα

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο να παραιτηθούν από την κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Η κ. Χρυσοβελώνη, μάλιστα, χθες παρέπεμψε στην τελευταία μακροσκελή της δήλωση με την οποία υποστήριζε πως «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της».

Ο κ. Κουίκ, με ανάρτησή του στο twitter, εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: Ως υφυπουργός Εξωτερικών υπηρετώ την πολιτική που χαράζουν ο πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών και η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας της».

Ξεκαθάρισμα

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αναμένεται να προχωρήσει στο τελικό «ξεκαθάρισμα» στο κόμμα του, διαγράφοντας βουλευτές και στελέχη που θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή και ανακοινώνοντας και τουλάχιστον μια «μεταγραφή».

«Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν μετρώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και στο τρίτο συνέδριο», τόνισε ο κ. Καμμένος. Πρόθεση του απερχόμενου υπουργού Αμυνας είναι να διευκολύνει τον πρωθυπουργό ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 και οι ΑΝ.ΕΛ., αυτόνομα πλέον, να ανασυγκροτηθούν και να διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές με αξιώσεις την είσοδο τους στη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου, σε μια κίνηση συμβολισμού, ανήρτησε στο twitter φωτογραφία από ελικόπτερο, αναφέροντας πως είναι σημερινή, πάνω από τα Υμια, όπου μετέβη (φορώντας στολή παραλλαγής), προκειμένου να αφήσει στεφάνι στη μνήμη των ηρώων των Υμίων. «Τελική πράξη. Από εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι. ΥΜΙΑ τώρα. Τιμή στους ήρωες Βλαχάκο, Καραθανάση, Γιαλοψό και σε όσους έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας», ανέφερε μεταξύ άλλων το «τιτίβισμα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ για καταγγελίες Καμμένου: «Ο κ. Τσίπρας θα διαψεύσει τον πρώην συγκυβερνήτη του;»

Καμμένος: Παραδώσαμε Τούρκους στην Άγκυρα – Δεδομένο το θερμό επεισόδιο με Τουρκία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πάνος Καμμένος από Ικαρία: Τουρκάκια, οι Αετοί μας σας ξεφτιλίσανε πάλι [βίντεο]

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «παλαιάς κοπής»

Kon

Από την «πρώτη φορά αριστερά» στην κυριαρχία της κεντροδεξιάς

Kon

Αποζημίωση 50.000 ευρώ θα καταβάλει ο Καμμένος στον Αντρίκο Παπανδρέου για τα CDS

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

20.000 ευρώ καλείται να δώσει ο Πάνος Καμμένος στον Γιάννη Κουρτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η υποκρισία για την Διαμαντοπούλου

Kon

Στην αντεπίθεση ο Καμμένος: «Καρφώνει» τον Δημήτρη Καμμένο για το «κύκλωμα» που έπιασε η ΕΥΠ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom