Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» για την Ελλάδα το φρένο της ανάπτυξης της Ε.Ε.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, που ξεκίνησε από τις αρχές του προηγούμενου έτους, έχει εισέλθει τις τελευταίες εβδομάδες σε μια επιταχυνόμενη φάση, ενώ από τις πολιτικές εξελίξεις σε κορυφαία ζητήματα, όπως το Βrexit και η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, θα κριθεί εάν η Ευρώπη οδηγείται σε ύφεση ή όχι.

Ενας από τους σημαντικότερους δείκτες για την ανίχνευση της τάσης είναι αυτός του οικονομικού κλίματος, που επεξεργάζεται η Κομισιόν, δημοσιεύοντας σε μηνιαία βάση τα αποτελέσματα της έρευνας στα κράτη-μέλη.

Ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει τις προθέσεις των επιχειρήσεων, δηλαδή τα επενδυτικά τους σχέδια, καθώς και τις προσδοκίες των καταναλωτών, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εσωτερική ζήτηση.

Ο γενικός δείκτης του οικονομικού κλίματος επιδεινώνεται στην ευρωζώνη τους δώδεκα τελευταίους μήνες συνεχώς, με αποτέλεσμα από τις 115 μονάδες τον Ιανουάριο του 2018 να προσγειωθεί στις 107,3 στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και στο δείκτη για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι προφανές ότι αυτό δείχνει πως οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα διστακτικοί και στην καλύτερη περίπτωση περιμένουν καλύτερη ορατότητα πριν προωθήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους.

Στη βιομηχανία, ο συγκεκριμένος κλαδικός δείκτης έχει πέσει από τις 9,7 μονάδες τον Ιανουάριο του 2018 στη 1,1 μονάδα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας επίσης έχει υποχωρήσει δραστικά από τις 26,6 στις 13,7 μονάδες.

Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι περισσότερο έντονη στις μεγάλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), ενώ στις Βρυξέλλες θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε αναθεώρηση προς τα κάτω των τελευταίων προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, η αναθεώρηση προς το χειρότερο θα γίνει ακόμη και στην περίπτωση που τα δύο παραπάνω πολιτικά ζητήματα κλείσουν με θετικό τρόπο. Κι αυτό γιατί η αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών έχει πλήξει ήδη την οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής έκθεσης, η Κομισιόν είχε κατεβάσει τον πήχυ της ανάπτυξης για την ευρωζώνη στο 1,9% για το 2019 και στο 1,7% το 2020. Ωστόσο, είχε διευκρινίσει τότε ότι η πρόβλεψη δεν λαμβάνει υπόψη μεγάλους κινδύνους, όπως έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και ένα Βrexit χωρίς συμφωνία.

Πρόκειται για δυνητικούς καθοδικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να επιταχύνουν την επιβράδυνση τους επόμενους μήνες ή ακόμη και να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ύφεση.

Με δεδομένη την απόλυτη σύνδεση που υπάρχει εντός της ευρωζώνης μεταξύ των οικονομιών μια κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και ένα σκληρό Brexit θα πλήξουν το σύνολο των χωρών και φυσικά την Ελλάδα άμεσα και έμμεσα.

Διαβάστε ολόκληρο άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές, τα δεδομένα και τα επόμενα βήματα

Tinad

Κορωνοϊός: Επιστρέφουν Τσιόδρας – Χαρδαλιάς – Έκτακτη ενημέρωση στις 18:00 το απόγευμα

Tinad

Η Cyprus Airways προχωρά σε αναστολή και μείωση πτήσεων από και προς την Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τρόμος για την Αττική – Εντοπίστηκε σχεδόν το 50% των κρουσμάτων – 10 εισαγόμενα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 77 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 210 οι νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων – Τι ανακοίνωσε ο Πέτσας

Tinad

Κορωνοϊός: Μειώνεται διαρκώς η ηλικία των κρουσμάτων – Τα στοιχεία και η εξέλιξη στην Ελλάδα

Tinad

Κορωνοϊός: Ο Αύγουστος θα δείξει αν έρχεται νέο κύμα του ιού – Τα μέτρα που εξετάζονται

Tinad

Αμερικανικό Think Tank: Πολύ κοντά σε πόλεμο Ελλάδα και Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας