Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Κοινωνικές κατοικίες για τα νέα ζευγάρια στην Αθήνα – Δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια

Ηλιόπουλος: Κοινωνικές κατοικίες για τα νέα ζευγάρια στην Αθήνα - Δεν είναι άβατο τα Εξάρχεια

Newsroom eleftherostypos.gr

«Είναι πολλή μεγάλη η χαρά και είναι πολύ τιμητικό να δουλέψεις για την πόλη που έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει, για τις γειτονιές που ξέρεις και έχεις περπατήσει. Έχω ζήσει τα προβλήματα, γνωρίζω όμως και τις δυνατότητες αυτής της πόλης», δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, στην ΕΡΤ1 και τον Πάνο Χαρίτο, ο Υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η δημοτική περιουσία δεν μπορεί να αξιοποιείται μέσα από διαγωνισμούς κερδοσκοπίας μεγάλων εταιριών, αλλά με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, όπως η κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες ή νέα ζευγάρια, αλλά και η δημιουργία υποδομών κοινωνικής πολιτικής γενικότερα. Εμείς ως Ανοιχτή Πόλη διεκδικούμε να προχωρήσει ο δήμος στην υλοποίηση ενός κλειστού γυμναστηρίου για κάθε διαμέρισμα, δυνατότητα που προκύπτει ήδη από την χρηματοδότηση και  μελέτες της Περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων  στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019 , Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «δυστυχώς η συζήτηση περί άβατου, που μονοπωλεί σε σχέση με τα Εξάρχεια, αποκρύπτει μια διαδικασία που συντελείται αυτή τη στιγμή σε πολλές γειτονιές του κέντρου μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης από μεγάλα real estate γραφεία, και θέτει σε πραγματικό κίνδυνο συνολικά το δικαίωμα στη στέγη. Περιοχές, όπως το Κουκάκι, έχουν μετασχηματιστεί σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που γνώριζαν οι κάτοικοι.»

Αναφορικά με μια «διαφορετική πολιτική για την τοξικοεξάρτηση» δήλωσε πως αυτή «δεν μπορεί να ποινικοποιεί τον χρήστη», κάνοντας λόγο για «προστατευόμενους χώρους χρήσης μέχρι την ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης, κάτι που αποτελεί ένα πρώτο βήμα λύσης στα προβλήματα υγείας αλλά και στις εικόνες αθλιότητας που εμφανίζονται καθημερινά στις γνωστές πιάτσες. Για εμάς, πρώτο ζήτημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.»

«Η απλή αναλογική είναι μια δημοκρατική κατάκτηση που θα δημιουργήσει νέες τομές αλλά και συγκλίσεις. Είναι στοίχημα για τον πολιτικό κόσμο συνολικά να εκπαιδευτεί στον διάλογο.» σημείωσε στην συνέχεια ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Ακόμη, τόνισε πως «είναι προνόμιο να έχεις μεγαλώσει σε ένα σχολείο, όπως εγώ, μαζί με μετανάστες συμμαθητές. Η Αθήνα είναι μια ευρωπαϊκή μητρόπολη που πρέπει να είναι περήφανη για την ταυτότητά της. Οι μεταναστευτικές κοινότητες

είναι κομμάτι αυτής της ταυτότητας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «οι γειτονιές των Πατησίων έχουν παραμεληθεί σχεδόν από όλες τις δημοτικές αρχές. Πρέπει όμως να καταλάβουν όλοι πως οι γειτονιές μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς την δράση των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής. Μια δράση που αποτελεί πραγματικό πρόβλημα για τη Δημοκρατία, την στιγμή που τον δημόσιο διάλογο μονοπωλεί μια μόνιμη συζήτηση για τον Ρουβίκωνα που προσωπικά δεν κατανοώ. Ταυτόχρονα, το να μιλήσεις σε αυτές τις γειτονιές για το πράσινο, την καθαριότητα αλλά και για τους ελεύθερους χώρους δεν είναι μιας ακαδημαϊκή συζήτηση αλλά όροι αξιοπρέπειας για τις ζωές όλων μας. Πρέπει να γίνει μια δημιουργική ανακατάληψη της πόλης.»

«Η δημοτική περιουσία δεν μπορεί να αξιοποιείται μέσα από διαγωνισμούς κερδοσκοπίας μεγάλων εταιριών, αλλά με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, όπως η κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες ή νέα ζευγάρια, αλλά και η δημιουργία υποδομών κοινωνικής πολιτικής γενικότερα. Εμείς ως Ανοιχτή Πόλη διεκδικούμε να προχωρήσει ο δήμος στην υλοποίηση ενός κλειστού γυμναστηρίου για κάθε διαμέρισμα, δυνατότητα που προκύπτει ήδη από την χρηματοδότηση και μελέτες της Περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ασφάλεια, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε πως «Ζήσαμε το λυντσάρισμα ενός ανθρώπου, με τον παρόντα κόσμο να μην επεμβαίνει αλλά και την ξεκάθαρα αρνητική εμπλοκή της αστυνομίας. Η υπόθεση του Ζακ είναι μια τομή για την πόλη. Ασφάλεια, λοιπόν, σημαίνει επίσης και το πως ένας άνθρωπος που είναι διαφορετικός μπορεί να χωράει σε αυτή την πόλη, ότι δεν κινδυνεύει. Οι δημοκρατικές αξίες και ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και ισότητας παράγουν ασφάλεια.»

Κλείνοντας, τόνισε πως «ένας δήμος πρέπει να μην αφήνει περιοχές – «μαύρες τρύπες». Τα έργα ηλεκτροφωτισμού, μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική αλλά τα κίνητρα για την εμπορική δραστηριότητα αποτελούν ένα βασικό τρίπτυχο επίλυσης αυτών των «μαύρων τρυπών», συμβάλουν στην αναβάθμιση και απαντούν στην εγκατάλειψη των περιοχών αυτών».

Προτεινόμενα για εσάς

Μπακογιάννης σε Ηλιόπουλο: Κυνηγάς φαντάσματα

Ανδρέας Ντίνης

Να μετονομαστεί η Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου προτείνει ο Ηλιόπουλος

Μιχάλης Μάρδας

Σκληρό ροκ στην αποχώρηση Τατούλη: Εμπάργκο, καλτσοδέτες και ένταση [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ανδρέας Ντίνης

Σε Συριζαίο δήμαρχο πήγε πρώτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είμαι στο πλευρό όλων των δημάρχων

Μιχάλης Μάρδας

Συνάντηση εργασίας Μπακογιάννη με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Μπρούλια

Μιχάλης Μάρδας

Η ΝΔ ευχαρίστησε τους πολίτες για τις μεγάλες νίκες σε Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές

Μιχάλης Μάρδας

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ που έχασε… μόνο δύο περιφέρειες

George Michaelides

Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική που σμπαραλιάζει τις πλειοψηφίες

Μιχάλης Μάρδας