Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ για να περάσει την συμφωνία στα Σκόπια

Ο Ζάεφ συνεχάρη πολίτες και βουλευτές: Ανοίγουμε τις πόρτες για ΝΑΤΟ και ΕΕ

Newsroom eleftherostypos.gr

Βρήκε όπως όλα δείχνουν τους 80 ψήφους ο Ζόραν Ζάεφ ώστε να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, τις οποίες ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Υπό αυτό πρίσμα είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει η τελική ψηφοφορία στην Βουλή της γείτονος ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του BESA προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα, όπου βρέθηκε η «χρυσή» τομή.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ δεν αποδέχονται για τον εαυτό τους τη «μακεδονική» ταυτότητα, την οποία ταυτίζουν με τους Σλάβους. Από τη μεριά τους, οι οκτώ βουλευτές που έφυγαν από το ΒΜΡΟ αφήνουν να εννοηθεί πως, εάν ικανοποιηθεί το αίτημα των δύο Αλβανών βουλευτών, αυτοί δεν είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν αυτή τη φορά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ετσι, ο Ζ. Ζάεφ καλείται να επιλύσει το πρόβλημα στα ασφυκτικά περιθώρια που έχει θέσει, προκειμένου να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες η συμφωνία. Να σημειωθεί πως βάσει του κανονισμού τής εκεί Βουλής, η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει έως 12 ημέρες, αλλά σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα. Χθες, συνεχείς ήταν οι διεργασίες και οι συναντήσεις προκειμένου να πειστούν οι δύο Αλβανοί βουλευτές να αλλάξουν στάση.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνώντες στα Σκόπια επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να προσεταιριστούν έναν -ή και παραπάνω- ακόμη βουλευτή που εξελέγη με το ΒΜΡΟ. Ως γνωστόν, για την υπερψήφιση της συμφωνίας απαιτούνται 80 από τους 120 βουλευτές. Αρα, οι δύο Αλβανοί βουλευτές είναι κρίσιμης σημασίας για να κερδίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Το ΒΜΡΟ απέχει από τις συζητήσεις στη Βουλή.

Οπως και να ’χει, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δύο Αλβανοί βουλευτές θα ψηφίσουν τελικώς τη συμφωνία και ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά τακτικισμούς προς ενδοαλβανική κατανάλωση.

Πάντως, ο Ζ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του, είπε ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διαδικασία υπερψήφισης της συμφωνίας θα ολοκληρωθεί τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι προτού καν εφαρμοστεί η συμφωνία, ήδη αποδίδει καρπούς, αφού σημειώθηκε αύξηση του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-ΠΓΔΜ κατά 18,7%.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Β.Μακεδονία: Χάνει το κόμμα του Ζάεφ στον 1ο γύρο δημοτικών εκλογών

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Ζάεφ διαγράφει τη λέξη «Βούλγαρος» από την περιγραφή του «φασίστα κατακτητή»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δένδιας από Σκόπια: Ανάγκη πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κίτρινη κάρτα σε Τίρανα, Σκόπια από την Ε.Ε. για διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα

Μίνι «ζώνη Σένγκεν» φτιάχνουν, Βελιγράδι, Τίρανα, Σκόπια

Έξαλλος ο Μωραΐτης γιατί ο Αυγενάκης μίλησε για την «ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Σκοπίων»

Ο Τσίπρας μάλωσε τον Ζάεφ για το tweet με το σκέτο «Μακεδονία»

Euro 2020: Τώρα που αποκλείστηκαν ο Ζάεφ ζητά από την Ομοσπονδία «συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Είναι η αριθμητική, ανόητε»

Kon