Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: O μεγάλος κίνδυνος είναι η περιθωριοποίηση του ανθρώπου

Παρεμβαίνει ο Παυλόπουλος για να αποτραπεί η θεσμική εκτροπή με τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Newsroom eleftherostypos.gr

Την έναρξη των εργασιών του διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, με θέμα «Ελληνες Εγκληματολόγοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό συνομιλούν για την πρόληψη του Εγκλήματος», που διεξάγεται στο Σπίτι της Κύπρου, κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ένα, εξαιρετικής σημασίας, διεθνές συνέδριο για την πρόληψη του εγκλήματος και συνεχάρη θερμώς για την πρωτοβουλία την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας καθώς και, προσωπικώς, τον φίλο και συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο, καθηγητή Νέστορα Κουράκη, ο οποίος το εμπνεύσθηκε και το οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία.

Στη συνέχεια, διατύπωσε μια σειρά σκέψεων για ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο αφορά το, ήδη ορατό, ενδεχόμενο εμφάνισης και εξάπλωσης μιας, εξίσου πολύ συγκεκριμένης, παραβατικότητας -επέκεινα δε εγκληματικότητας- οφειλόμενης σε κάποιες πτυχές της σύγχρονης τεχνολογικής εξέλιξης.

Οπως ανέφερε «πρόκειται για τις πτυχές που αφορούν τη ραγδαία εξάπλωση και επιδείνωσή της από τον John Maynard Keynes -μάλιστα εδώ και πολλές δεκαετίες πριν- οιονεί “προφητικώς” επισημανθείσας “τεχνολογικής ανεργίας”. Υπό άλλους όρους, ενός είδους “δομικής”, και γι’ αυτό άκρως επικίνδυνης κοινωνικώς, ανεργίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις μέρες μας -και ειδικότερα με τα σύγχρονα τεχνολογικά και οικονομικά δεδομένα- ο μεγάλος κίνδυνος είναι η περιθωριοποίηση του ανθρώπου, ως παράγοντα της κοινωνικής και οικονομικής δημιουργίας και παραγωγής. Στην οποία, όπως εξήγησε, τον εξωθεί, κατά κύριο λόγο, η δια της οδού της άκριτης τεχνολογικής εξέλιξης αναγκαστική έξοδος από την “αγορά εργασίας” και, συνακόλουθα, από το πεδίο της, δια της προσωπικής του δημιουργίας, υπεράσπισης της αξίας του και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του.

«Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο κοινωνικό και οικονομικό τοπίο, ο μέσος άνθρωπος αρχίζει να αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο “άχρηστος”, μπαίνοντας σ’ ένα είδος κοινωνικού και οικονομικού “περιθωρίου” και αντίστοιχης “απομόνωσης”» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Το ζοφερό αυτό κλίμα εξωθεί, εκ των πραγμάτων, τον πληττόμενο, από αυτές τις συνθήκες ζωής, άνθρωπο σε νοοτροπίες και συμπεριφορές άκρως υπονομευτικής, κοινωνικώς, ριζοσπαστικοποίησης».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι τέτοιες νοοτροπίες και συμπεριφορές οδηγούν, κυρίως τους νέους, σε τάσεις είτε αμφισβήτησης κάθε μορφής πολιτικής εξουσίας, είτε προσήλωσης σε, “νεότευκτα” διεθνώς, αυταρχικά πρότυπα ηγεσίας, τα οποία -πολλές φορές μάλιστα με τη “λεοντή” του φιλελεύθερου δημοκρατικού προτύπου- εμφανίζονται, δήθεν, να “κήδονται”, με συγκεκριμένες πολιτικές “οικονομικού προστατευτισμού” και ανάλογες τακτικές σχεδόν ρατσιστικής μεταχείρισης ορισμένων κοινωνικών ομάδων, των συμφερόντων και του μέλλοντος του ανθρώπινου δυναμικού, που αισθάνεται θύμα της “τεχνολογικής ανεργίας”, υπό την προμνημονευόμενη μορφή και με τις εντεύθεν επώδυνες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

«Polexit»: Η Πολωνία στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Λάμπρος Κατσαρός

Παυλόπουλος: Η Σφαγή της Χίου σηματοδοτεί πάντα το «στίγμα» της τουρκικής βαρβαρότητας που «προανήγγειλε» τις Γενοκτονίες του 20ού αιώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Παυλόπουλος: Η ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς συμβάλλει στην συντήρηση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Προκόπης Παυλόπουλος: Έχουμε χρέος να υπερασπισθούμε την Ε.Ε.

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τι είπε ο Παυλόπουλος για την ημέρα της Δημοκρατίας στους μαθητές του 12ου Δημοτικού Κοζάνης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παυλόπουλος: Το διαχρονικό μήνυμα της Εθνεγερσίας του 1821

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προκόπης Παυλόπουλος: Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη σηματοδοτεί το πέρασμα στην αθανασία

Λάμπρος Κατσαρός

Προκόπης Παυλόπουλος: Η θυσία του Εθνομάρτυρα Αθανασίου Διάκου ως διαχρονικός δείκτης πορείας της Εθνικής μας προοπτικής και της υπεράσπισης της Πατρίδας και των Εθνικών μας Θεμάτων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προκόπης Παυλόπουλος: O Κανόνας Δικαίου απέναντι στις προκλήσεις της Τεχνολογίας