Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσίπρα: Από την κυβέρνηση ανοχής στις πρόωρες κάλπες

Συνέντευξη Τσίπρα: Από την κυβέρνηση ανοχής στις πρόωρες κάλπες

Γιάννης Καμπουράκης

Το δρόμο προς την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός, με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δύο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο.

Κινούμενος για άλλη μία φορά στη γραμμή της προκλητικότητας, των υπερβολών, των ψεμάτων (έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «θα ξεφτιλιστούμε ως χώρα αν δεν κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» αλλά και ότι «η οικονομία είναι το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης») και προσπαθώντας να παρουσιάσει για άλλη μία φορά μία εικονική πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας ακύρωσε το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας και αποδέχθηκε ότι το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει είναι ψήφος εμπιστοσύνης ή πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛ. αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές». Προσπάθησε ωστόσο να δείξει βέβαιος ότι ο κ. Καμμένος θα διαχωρίσει μεν τη θέση του από τη συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

«Πιστεύω πως ούτε ο κ. Καμμένος ούτε κάποιος άλλος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν αυτό, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μαξίμου.

«Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων μας, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη», είπε ο κ. Τσίπρας θυμίζοντας ότι στο επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό ακριβώς είχε πει, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία – για άλλη μία φορά- προκάλεσε να καταθέσει.

Ηταν ωστόσο ξεκάθαρος ότι αν προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, αυτό θα γίνει πριν από τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών και πως αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 ψήφων τότε -ακυρώνοντας επί της ουσίας τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας- θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα».

«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα και αν δεν έχεις 151 βουλευτές, δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίες», είπε αρχικά, αλλά κατόπιν διευκρίνισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε», είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, πριν από τις πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, το νομοσχέδιο για την προστασία α’ κατοικίας, τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

«Θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν η συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια και δεν την κυρώσουμε εμείς», είπε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας έκπληξη, ενώ αναφερόμενος τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Καμμένο είπε ότι «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιτέθηκε δε με δριμύτητα εναντίον του κ. Μητσοτάκη για τη στάση του, για τον οποίο είπε ότι «κερδοσκοπεί και ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο και όσα λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα, ως φαίνονται και ο ίδιος πιστεύει, θα κυλήσουν ομαλά στην ΠΓΔΜ. Οπως είπε θα στείλει τις αλλαγές στα κόμματα προς ενημέρωση μόλις φτάσει το σχετικό κείμενο στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 [dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πάιατ: Ενδεχόμενο βάσεων και σε άλλα νησιά από ΗΠΑ – Εκπλήσσομαι από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Οικονόμου: Διπλή εξεταστική αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «δραπετεύσει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon