Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος με τις αποκαλύψεις που έκανε ο Μανιαδάκης για την υπόθεση Novartis

Ερευνά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τον Μανιαδάκη

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Σε βαριές καταγγελίες προχώρησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και κατηγορούμενος πλέον στην πολύκροτη υπόθεση Νίκος Μανιαδάκης.

Ο καθηγητής υποστήριξε σε συνεντεύξεις του (protothema.gr, ΣΚΑΪ) ότι του ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από εισαγγελείς να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Κάτι που δεν έκανε, κι αυτό «δυσαρέστησε», όπως είπε.

Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), εις βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία, υποστήριξε ότι δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι τον ρωτούσαν επιμόνως για το εάν δωροδοκήθηκαν τα παραπάνω πρόσωπα. Η καταγγελία αυτή -η οποία ανατρέπει, όπως φαίνεται έως τώρα, δεδομένα της υπόθεσης- έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Δεν γνώριζα τίποτα… Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Κατέστησα σαφές ότι ούτε ο ίδιος είχα προχωρήσει ποτέ σε έκνομες πράξεις», υποστήριξε χθες ο κ. Μανιαδάκης στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε, δε, ότι «ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες -τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού (!)- λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis (120.000 ευρώ) για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, κι αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μου ασκηθεί πίεση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μανιαδάκης έδρασε ως εμπειρογνώμων σε θέματα οικονομικών της Υγείας και φαρμάκου -μέσω της ιδιότητάς του στην ΕΣΔΥ και ποτέ ως διορισμένος σύμβουλος- πολλές φορές όταν του ζητήθηκε από το 2010 έως και το 2015, ακόμη και επί υπουργίας, όπως είπε ο καθηγητής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis, ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι το 2016 εκλήθη να μπει σε πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων στη διαδικασία που ακολουθούνταν στην Αμερική για τη φαρμακευτική εταιρία Novartis.

«Το 2017 εθελοντικά είπα ό,τι γνωρίζω στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Πήγα μόνος μου, κατέθεσα, άνοιξα τους λογαριασμούς μου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δέχθηκε να μπει στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων ήταν, καθώς ήθελε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, να συνεισφέρει στην πραγματική έρευνα. Ανέφερε, ακόμη, ότι του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ ήταν ενήμερες οι Αρχές για το ταξίδι αυτό, το οποίο δεν του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει.

Κρίσιμα ερωτήματα για την ξαφνική μεταστροφή του προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο έθεσε ο δικηγόρος του Νίκου Μανιαδάκη, Θεόδωρος Μαντάς. «Πώς ένα πρόσωπο που για πάνω από ένα χρόνο έχει την έννομη προστασία του προστατευόμενου μάρτυρα σε μια τόσο μεγάλη υπόθεση, όπως είναι αυτή της Novartis, μέσα σε λίγες ώρες αποκαθηλώνεται από την ιδιότητα του μάρτυρα και υποπίπτει στην ιδιότητα του κατηγορουμένου και μάλιστα με βαρύτατη κατηγορία με εξοντωτική επαπειλούμενη ποινή;», διερωτήθηκε ο κ. Μαντάς (Θέμα 104,6).

«Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η Εισαγγελία Διαφθοράς να έχει ενεργήσει σωστά», τόνισε ο κ. Μαντάς, προσθέτοντας ότι «ή εσφαλμένα τον ενέταξε στην κατάσταση προστατευόμενου μάρτυρα αν και υπήρχαν εις βάρος του στοιχεία επιβαρυντικά, ή σωστά τον ενέταξε και εντελώς εσφαλμένα σήμερα τον αποκαθηλώνει και τον καθιστά βασικό κατηγορούμενο. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχουν ενεργήσει σύννομα. Μόνο η Εισαγγελία μπορεί να το απαντήσει».

Στοχοποίηση δικαστικών από τον Πολάκη

Στοχοποιώντας ευθέως δικαστικούς λειτουργούς, τους οποίους αναφέρει ονομαστικά και ασκώντας πρωτοφανή, άμεση πολιτική πίεση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ο αν. υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, παραβίασε χθες, για μία ακόμα φορά, κάθε αρχή διάκρισης των εξουσιών και κάθε κόκκινη γραμμή πολιτικής ευπρέπειας. Με μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό εγκαλεί τρεις εισαγγελείς και δύο ανακριτές ζητώντας να δώσουν λογαριασμό (!) γιατί, σύμφωνα με εκείνον, καθυστερούν την εξέταση των δικογραφιών της υπόθεσης Novartis.

Στη χειμαρρώδη και γεμάτη κεφαλαία γράμματα –ενδεικτικά ασυγκράτητης, επιθετικής γραφής- ανάρτηση, γράφει ότι κατά την εκτίμησή του οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, τοποθετώντας τους δικαστικούς λειτουργούς σε ένα γκρίζο κάδρο. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ κανείς από την κυβέρνηση, ούτε από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν προέβη σε δήλωση αποδοκιμασίας του ύφους και των πρακτικών του κ. Πολάκη. Πόσω μάλλον όταν ο αν. υπουργός, λειτουργώντας ο ίδιος ως ανακριτής και εισαγγελέας, δίκασε, καταδίκασε και βάφτισε ενόχους, ζητώντας ακόμα και την προφυλάκισή τους!
Η πρώτη υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο αν. υπουργός Υγείας αφορά τον Κωνσταντίνο Φρουζή (σ.σ:: τα κεφαλαία, τα θαυμαστικά και τα ερωτηματικά είναι όπως τα επιλέγει ο κ. Πολάκης, εμείς προσθέσαμε μόνο τους τόνους που λείπουν):

«Μπορεί κάποιος από τους αρμόδιους εισαγγελείς ή την ηγεσία της Δικαιοσύνης που ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ το έργο των κατά τόπους ανακριτικών αρχών να απαντήσει γιατί η κυρία ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΖΝΟΥ, ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, δεν έχει καλέσει ακόμα για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) τον πρώην αντιπρόεδρο της Νοβάρτις, κύριο Κωνσταντίνο Φρουζή, στον οποίο έχει ασκηθεί ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018!!!!!! Πόσος καιρός επιτέλους χρειάζεται για να προχωρήσει η δικογραφία???», διερωτάται και συνεχίζει την επίθεση:
«Μπορεί κάποιος να απαντήσει, από τους υπεύθυνους πάλι, γιατί η κυρία ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΙΖΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ανακρίτρια κατά της διαφθοράς ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ ΑΚΟΜΑ για ανάκριση (και πιθανή προφυλάκιση) τα μέλη της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ (ΠΟΥΛΗΣ, ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΥ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και σία) στα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δυο ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ από τον ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2018 ????? Εδώ να σημειώσουμε πως υπάρχει σε εξέλιξη η έκδοση αρκετών άλλων πορισμάτων για πολλές κακουργηματικές υποθέσεις που λόγω του όγκου των στοιχείων έχει καθυστερήσει η έκδοσή τους (υπόθεση συνεδρίου Ε-health με την απευθείας ανάθεση στην κυρία Στουρνάρα, υπόθεση διαφημιστικής εκστρατείας για την πρόληψη του καρκίνου πάλι με την κυρία Στουρνάρα, υπόθεση διαφημιστικής δαπάνης σε ανύπαρκτα σάιτ του ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Γεωργιάδη και Βορίδη, υπόθεση αγοράς κτιρίου ΚΕΕΛΠΝΟ σε πενταπλάσια τιμή επί Αβραμόπουλου, υπόθεση αγοράς θερμικών καμερών δεκαπλάσια τιμή επί Αβραμόπουλου, υπόθεση χορηγιών στη Μητρόπολη Καισαριανής, υπόθεση διαχειριστικού ελέγχου με το ΕΛΕΙΜΜΑ ΤΩΝ 90 ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ από 2007-14,υποθεση εμβολίων γρίπης που ανασύρθηκε ξανά κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.!!!!!!!!!!!!)».

Ακολουθεί η στοχοποίηση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα Αννας Ζαΐρη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Πολάκη «ΔΕΝ έχει ολοκληρώσει ΑΚΟΜΑ τον έλεγχο για το πόθεν έσχες πολλών μελών της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ των περιουσιακών τους στοιχείων, όταν της έχουν διαβιβαστεί στοιχεία παραπάνω από ένα χρόνο από σήμερα».

Στο στόχαστρο του Παύλου Πολάκη και οι εισαγγελείς Διαφθοράς Νίκος Πολυκρέτης και Κωνστατνίνος Κούντριας, επειδή δεν έχουν ολοκληρώσει την προανάκριση σε βάρος του Γιάννη Στουρνάρα, γιατί σύμφωνα με εκείνον ευθύνεται «για τις διαρροές που έκανε και από τις οποίες καταποντίστηκε η μετοχή και έπαθε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων η Τρ. Πειραιώς.

Η ανάρτηση, μετά από διάφορες αναφορές σε «αγκροδεξιά γκρουπούσκολα», «λαμόγια» και τα απαραίτητα «κανάλια της διαπλοκής», τελειώνει με την υπόσχεση(;) ότι θα επανέλθει…

Ανάκληση ιδιότητας λόγω… ημερών

Την ολοκλήρωση των εορτών, όπως φαίνεται, περίμεναν για να ασκήσουν δίωξη στον μέχρι πρότινος προστατευμένο μάρτυρα «Γιάννη Αναστασίου», δηλαδή τον Νίκο Μανιαδάκη, οι Αρχές. Σύμφωνα με πηγές του Εφετείου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Εισαγγελία Διαφθοράς έθεσε ζήτημα… ημερών για να ανακληθεί η ιδιότητά του αλλά και να του ασκηθεί ποινική δίωξη για σοβαρότατου κακουργηματικού βαθμού αδίκημα που αφορά τη διακίνηση παράνομων χρημάτων στην υπόθεση Novartis.

Οταν προέκυψαν πριν από λίγο καιρό συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν απόφαση να στερήσουν από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Τόσο ο ίδιος όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον τονίζουν ότι ήταν γνωστό στις Αρχές το εν λόγω ταξίδι, όπως επίσης είχαν γνώση ότι ο μάρτυρας εργαζόταν εδώ και μήνες στο εξωτερικό και θα μετακόμιζε εκεί για επαγγελματικούς λόγους.

Το Εφετείο υποστηρίζει, όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν ήταν γνωστά ούτε το ταξίδι αλλά ούτε και η μετακόμιση.

Τα σύνορα έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη και τις 6 ώρες που περίμενε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρίς να του έχει κοινοποιηθεί ο λόγος που δεν μπορεί να πετάξει, ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο καθώς πριν από ένα χρόνο εκδόθηκε διάταξη των Αρχών ώστε να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα και να του χορηγηθεί πλήρης ασυλία. Για να μετατραπεί λοιπόν από μάρτυρας σε κατηγορούμενος θα έπρεπε να ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη, κάτι το οποίο φαίνεται να μη συνέβη μέχρι τη στιγμή που του ασκήθηκε δίωξη.

Σαμαράς: Είχα πει ότι θα τους πάω ως το τέλος.

Ολοένα και πιο έντονος γίνεται ο πολιτικός αντίκτυπος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis την ώρα που και σειρά άλλων γεγονότων πυροδοτούν ένα δριμύ κατηγορώ της Ν.Δ. σε βάρος της κυβέρνησης.
Πέντε «σοβαρότατα ερωτήματα» που προκύπτουν «από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας ξαφνικά μετεβλήθη σε κατηγορούμενο στην υπόθεση Novartis», έθεσε με ανακοίνωσή της η Ν.Δ.:

1. «Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξαρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους;».

2. «Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;».

3. «Ισχύει ή όχι ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;».

4. «Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;».

5. «Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την Εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;».

«Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω… Θα επανέλθουμε», κατέληξε η ανακοίνωση της Ν.Δ.

«Δεν υπάρχει προηγούμενο σε κράτος δικαίου υπουργός μίας κυβέρνησης να καταγγέλλει δημοσίως και να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές σε μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες βράδυ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει προηγούμενο σε κράτος δικαίου αμετανόητος τρομοκράτης -που έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια- να κάνει περιχαρής βόλτα στα σημεία που σκότωνε εν ψυχρώ ανθρώπους, απολαμβάνοντας την πολλοστή άδεια που του δόθηκε για να βγει από τις φυλακές».

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως», σχολίασε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τη συνέντευξη του Νίκου Μανιαδάκη. «Είχα πει ότι “θα τους πάω ως το τέλος”. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί…», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης τού καταλόγισε παρέμβαση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. «Ζούμε απίστευτες στιγμές! Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Πολάκης κατηγορεί ονομαστικά το μισό δικαστικό σώμα για συγκάλυψη. Δηλαδή ένας μετέχων της εκτελεστικής εξουσίας παρεμβαίνει στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και ονοματίζει τους χειριστές των διαφόρων υποθέσεων! Ισόβια θα πάει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Novartis: Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Μανιαδάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υπόθεση Novartis – Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος: Να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα ζητά o οικονομικός εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Παρατείνει το καθεστώς προστασίας των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Novartis: Οι οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίζουν για τις κουκούλες στους μάρτυρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Novartis: Να βγουν οι «κουκούλες» προτείνει η εισαγγελέας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Η δίωξη κατά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή και η μετωπική ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπόθεση Novartis: Δίωξη στον αντεισαγγελέα Αγγελή για παράβαση καθήκοντος

Υπόθεση Novartis-Παπασταύρου: Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα αποκαλύψει τους σκευωρούς

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή κατά του Παπαγγελόπουλου κατέθεσε ο Μιωνής