Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Λυκούδης στον «Ε.Τ.»: Οι αυταπάτες του Τσίπρα είχαν τεράστιο κόστος

Λυκούδης στη Βουλή: Θα στηρίξω με την ψήφο μου τη συμφωνία των Πρεσπών

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Επιφυλακτικός ως προς την τελική του στάση για την ψήφιση ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπύρος Λυκούδης στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι θα καταψηφίσει, σε περίπτωση που η ψήφιση της συμφωνίας συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ν.Δ., υποστηρίζει πως «δεν χαρακτηρίζεται από ανεφάρμοστες εξαγγελίες και υποσχέσεις».

Οπως όλα δείχνουν, η συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει καταλυτικά και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. O ΣΥΡΙΖΑ θα συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές που επιδιώκει;

Δεν είμαι βέβαιος εάν και κατά πόσο θα επηρεάσει καταλυτικά, όπως λέτε. Μια ενδεχόμενη επίσπευση των εκλογών θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως π.χ. τη στάση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝ.ΕΛ. Το «151» είναι ένας συμβολικός και πολιτικά βολικός αριθμός για την κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω εάν είναι εφικτός. Αλλά και η απλή πλειοψηφία επί των παρόντων μπορεί να είναι επίσης βολική στην κυβέρνηση και να μην την οδηγήσει αναγκαστικά στις κάλπες.

Οι αλυτρωτικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ έχουν επηρεάσει τη στάση σας; Εχετε καταλήξει οριστικά ότι θα ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών;

Η θέση μου είναι, πιστεύω, σαφής. Η συμφωνία κινείται προς εθνικά ορθή κατεύθυνση. Οι δηλώσεις Ζάεφ δημιουργούν βεβαίως πρόβλημα διότι θίγουν ακριβώς σημεία της συμφωνίας που είναι μάλλον ασαφή και προβληματικά, όπως το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας. Eχω πολλές φορές δηλώσει ότι αυτά τα «αγκάθια», ανάλογα με τη διαχείριση που θα τους κάνουν οι γείτονες, μπορεί να δημιουργούν κάθε φορά προβλήματα. Αναμένω να δω πώς θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Γι’ αυτό έχω διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς την τελική μου στάση, μολονότι, ας το επαναλάβω, πιστεύω ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία που διευθετούν χρόνιες εκκρεμότητες.

Η Ν.Δ. έχει δώσει στην ψήφιση της συμφωνίας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Για εσάς αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος;

Η Ν.Δ. δικαιούται, φυσικά, να έχει τη δική της άποψη. Καθορίζει τη στάση της και με βάση το γεγονός ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ήτοι ενδεχομένως κυβέρνηση υπό αναμονή, όπως συμβαίνει στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Από τη δική μου πλευρά έχω και πάλι σαφώς δηλώσει ότι θα καταψηφίσω, εάν τυχόν η ψήφιση της συμφωνίας συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σχετικά με τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης μιας νέας, καλύτερης συμφωνίας από μια νέα κυβέρνηση είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς. Θα το ευχόμουν, αλλά δεν μου φαίνεται πολύ εφικτό και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι, σύμφωνα με έγκριτες νομικές απόψεις, η συνυπογραφή της συμφωνίας παράγει ήδη νομικές συνέπειες για τη χώρα.

Τελικά, ο κ. Τσίπρας είχε «αυταπάτες» ή εξαπάτησε το λαό; Στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκετε κάποιο θετικό αποτύπωμα;

«Αυταπάτες» είχε, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, χωρίς βέβαια να ζητήσει κάποια συγνώμη. Ο ορισμός όμως της «αυταπάτης» δεν είναι παρά «η κατάσταση κατά την οποία κάποιος παραπλανά (απατά) τον ίδιο του τον εαυτό με το να αποδέχεται ως αληθινό κάτι που δεν είναι, επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί την πραγματικότητα». Και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα υπήρξε το ίδιο. Καταστροφικό για τη χώρα, που, ας μην ξεχνάμε, έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Επομένως, οι «αυταπάτες» του κ. Τσίπρα είχαν τεράστιο κόστος για τη χώρα, που κατέβαλε υπέρογκο τίμημα. Δεν του το χρωστούσε.

Σχετικά με το πρόγραμμα της Ν.Δ., θα ήθελα να παρατηρήσω πως δεν χαρακτηρίζεται -και αυτό είναι θετικό- από ανεφάρμοστες εξαγγελίες και υποσχέσεις. Το αρνητικό είναι ότι η Ν.Δ. δυστυχώς αποφεύγει, για προφανείς λόγους, να εμφανίσει στον ελληνικό λαό τη σκληρή πραγματικότητα, ότι δηλαδή με δεδομένες τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις της χώρας, το «εναλλακτικό» της κυβερνητικό πρόγραμμα θα κινείται στις ίδιες σημερινές ράγες. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα έπρεπε, όπως και τα προγράμματα όλων των κομμάτων, να τεθούν στη βάσανο ενός σοβαρού διαλόγου. Δυστυχώς, αυτή η προγραμματική σύγκριση και δημιουργική αντιπαράθεση καταβυθίζεται μέσα στο βούρκο της πόλωσης και της διχαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Τιμώ το Ποτάμι και με τιμά, αλλά ούτε συνδιαμορφώνω ούτε καθορίζω την πορεία του

Θα καταφέρει το ΠΟΤΑΜΙ μέχρι τις εκλογές να ανατρέψει τα αρνητικά δημοσκοπικά δεδομένα;

Είναι γνωστό ότι δεν ανήκω οργανικά στο Ποτάμι. Είμαι συνεργαζόμενος. Τιμώ το Ποτάμι και με τιμά, αλλά ούτε συνδιαμορφώνω ούτε καθορίζω την πορεία του. Βέβαια, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του λέω πάντα ευθαρσώς τη γνώμη μου. Ποτέ δεν την έκρυψα. Το Ποτάμι έχει αποφασίσει να πάει αυτόνομα στις κάλπες. Πράγματι, οι μέχρι τώρα δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάνει μια υπερπροσπάθεια σε αυτή τη φάση να αλλάξει τα δεδομένα και εύχομαι από καρδιάς να το πετύχει. Εάν τα δεδομένα παραμείνουν αμετάβλητα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, εναπόκειται στο ίδιο το Ποτάμι να σταθμίσει τα δεδομένα και να λάβει τις αποφάσεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει ένα κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου». Ποια είναι η στάση σας σε αυτό;

Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη, με κοινωνικά χαρακτηριστικά, στηριγμένα στις αγωνιστικές παραδόσεις της Αριστεράς. Η συγκρότηση ενός «προοδευτικού μετώπου» σήμερα, όπως το εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνιστά μια τέτοια παράταξη. Είναι απλώς μία, θεμιτή κατά τα άλλα, κομματική προσπάθεια διεύρυνσης της πολιτικής και κυρίως της εκλογικής του επιρροής. Οι μεγάλες τομές στην πολιτική και στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν να είναι βάση μιας τέτοιας προοπτικής, μπορεί να υπάρξουν, αν υπάρξουν, μόνο αν βρεθεί στην αντιπολίτευση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δωρεά 2 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ από «Το Ποτάμι» στο «Αττικόν»

Οριστικά εκτός βουλευτικών εκλογών το Ποτάμι – Η επίσημη ανακοίνωση

Evanthia Karra

Θεοδωράκης: Tο Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές, δε χωράνε εξωραϊσμοί

Επανασυγκροτείται η ΚΟ του Ποταμιού και με απόφαση της Βουλής

Θεοδωράκης: Είχα συμφωνήσει με τον ΑΝΤ1 λίγο πριν ιδρύσω το Ποτάμι [βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος

Στο «κόκκινο» η ένταση στην επιτροπή της Βουλής για τις Πρέσπες με φωνές και διακοπές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συμφωνία των Πρεσπών: Η ακτινογραφία των «ναι» και των «όχι» στην Βουλή

George Michaelides

Θεοχαρόπουλος: Έχουμε καλή σχέση με τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι

George Michaelides

Ο Ψαριανός αποκαλύπτει: Ο Θεοχαρόπουλος ίσως έρθει στο Ποτάμι για να μην διαλυθεί η ΚΟ

George Michaelides