Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για προϋπολογισμό: Το κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης

ΝΔ για προϋπολογισμό: Το κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ως το «κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης» αντιμετωπίζει η Ν.Δ. το σχέδιο του Προϋπολογισμού καθώς θεωρεί ότι «σφραγίζει το τέλος ενός τετραετούς κύκλου της ελληνικής οικονομικής ιστορίας, που τον χαρακτηρίζει αφενός η αυταπάτη, η ανευθυνότητα, ο τυχοδιωκτισμός, η αναποτελεσματικότητα και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.» και ο οποίος αφετέρου «κόστισε πανάκριβα στη χώρα και τους πολίτες της και ειδικά στα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα».

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, αποδόμησε σημείο προς σημείο τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια και τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα που φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, αλλά και για ορισμένες φορολογικές μειώσεις που έρχονται μετά τη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών και είναι ξεκάθαρο ότι στην πράξη δεν μετριάζουν το «βαρύτατο λογαριασμό των μέτρων λιτότητας που έχει φθάσει τα 9,5 δισ.».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση πανηγυρίζει υποστηρίζοντας ότι η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια, όταν οι βαριές πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να υφίστανται, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν -για πολλά χρόνια- υψηλοί, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ως προς τα υπερπλεονάσματα, ανέφερε ότι «οφείλονται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στις κατασχέσεις, στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στην εσωτερική στάση πληρωμών», ενώ υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα μειώσει κάποιους φόρους, μη υλοποιώντας τα περίφημα αντίμετρα και γκρεμίζοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όταν η ίδια επέβαλε 29 νέους φόρους, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό των μέτρων λιτότητας μέχρι σήμερα στα 9,5 δισ.». .

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η αλήθεια, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό, είναι η εξής:

● Το πρόγραμμα απέτυχε, αφού η χώρα δεν μπορεί να βγει με ασφάλεια στις αγορές, οι οφειλές των πολιτών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, οι επιστροφές φόρων προς ιδιώτες λιμνάζουν, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται.
● Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων έχει οδηγήσει σε αναιμική και χαμηλότερη των προβλέψεων ανάπτυξη, με σημαντική υποχώρηση των επενδύσεων.

● Η κανονικότητα στη χώρα δεν έχει ακόμη επιστρέψει, αφού το Χρηματιστήριο έχει καταρρεύσει, οι τραπεζικές μετοχές έχουν εξαϋλωθεί, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί, το χάσμα καινοτομίας διευρύνεται, η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται, οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται, οι καταθέσεις των πολιτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα και η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με λάσπη και ύβρεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Στόχος η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «μάχη» στο Κίνημα Αλλαγής ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πηγές Κ.Ο. ΝΔ για εξεταστική: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Βγήκαν τα… μαχαίρια από το ξεκίνημα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο πανικός του κ. Τσίπρα

Kon