Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό σόου από τον Τσίπρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Μια νέα πολιτική παράσταση ετοιμάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας το κύμα προσλήψεων, παροχών και ελαφρύνσεων που πλαισιώνουν την απόφαση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων, ως απόδειξη για το success story της οικονομίας.

Η κυβέρνηση επενδύει σε ένα μπαράζ θετικής δημοσιότητας που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ως και την ψήφιση του Προϋπολογισμού στο τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να αλλάξει το αρνητικό πολιτικό κλίμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει πανηγυρικούς τόνους, θα επιχειρήσει ακραίες επιθέσεις κατά της Ν.Δ. και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη για να απαντήσει στην εύλογη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για προεκλογικό Προϋπολογισμό που αγνοεί τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία και αυξάνει επικίνδυνα το ρίσκο για αυτήν, ναρκοθετώντας την επόμενη περίοδο.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου αλλά και στενών συνεργατών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν ο Προϋπολογισμός του 2019 αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των τραπεζών, εν όψει και της σημερινής ανακοίνωσης του σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος για τη μείωση των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης της εξαμηνιαίας έκθεσής της. Κατά πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η σημερινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή αλλά και οι παρεμβάσεις των μελών του οικονομικού επιτελείου και των βασικών υπουργών τις ημέρες που ακολουθούν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό που ξεκινά τη Δευτέρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από το Μαξίμου για το περιεχόμενο της σύσκεψης ούτε κάποια ανακοίνωση, όπως γίνεται συνήθως μετά από τέτοιες συσκέψεις.

Την ίδια στιγμή, με ενδιαφέρον αναμένεται αν ο κ. Τσίπρας στη σημερινή παρέμβασή του θα τοποθετηθεί για την αρνητική στάση των αγορών, την καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, το ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται τους πρώτους μήνες μετά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως επίσης και για τις σαφείς προειδοποιήσεις της πρώτης μεταμνημονιακής έκθεσης της Κομισιόν για το έλλειμμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που έχει αρνητική επίδραση στην πορεία της οικονομίας. Γραμμή πάντως της κυβέρνησης, όπως έχει φανεί από χθες και τις παρεμβάσεις μελών της κυβέρνησης στη Βουλή και τα ΜΜΕ, είναι να υποβαθμίσει τις «κίτρινες» κάρτες που δέχθηκε από την Κομισιόν και να εστιάσει στα θετικά του Προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε χθες ξεχωριστή τροπολογία για την εξαίρεση αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και σχολικών συνεταιρισμών από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος (σ.σ.: ήταν από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ), ενώ από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, προαναγγέλθηκε ότι προετοιμάζεται και η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου – που επίσης αποτελεί ψηφισμένο μέτρο όπως και η περικοπή των συντάξεων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom