Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλειστικό: Τα πρακτικά της ΔΕΠΑ που «καίνε» υπουργούς

Ξεκινά ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, πιστοποιούν ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2017 οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν πλήρη και τακτική ενημέρωση για τη διόγκωση των χρεών της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη αλλά δεν έπραξαν τίποτα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.

Ο φάκελος των πρακτικών του δ.σ. βρίσκεται στη διάθεση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της δίωξης που έχει ασκηθεί κατά του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρου Κιτσάκου. Από την ανάλυση των συνεδριάσεων της διοίκησης της ΔΕΠΑ προκύπτει ότι τόσο το δ.σ. της εταιρίας όσο και η κυβέρνηση, αν και από τις αρχές του 2015 γνώριζαν τις δικαστικές «περιπέτειες» του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έβλεπαν τα χρέη της εταιρίας λιπασμάτων ELFΕ να φουσκώνουν χωρίς να προχωρούν σε μέτρα, όπως εισηγούνταν υπηρεσιακοί παράγοντες και το νομικό τμήμα της ΔΕΠΑ.

Από την επεξεργασία των πρακτικών προκύπτει ότι το θέμα των οφειλών της εταιρίας του Λαυρεντιάδη είχε απασχολήσει τουλάχιστον δύο φορές τη διυπουργική σύσκεψη, Σύμφωνα με όσα δήλωνε στο δ.σ. ο κ. Κιτσάκος για το ίδιο ζήτημα εμπλοκή είχαν το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, η Γραμματεία Συντονισμού (που υπάγεται στον Αλέκο Φλαμπουράρη), ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Πιτσιόρλας και όσοι υπουργοί συμμετείχαν στις διυπουργικές συσκέψεις.

Μην χάσετε ρεπορτάζ και αποκαλύψεις στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 18 Νοεμβρίου

Από τα τέλη του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2017, οπότε και σημειώθηκε αιφνιδιαστική έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στη ΔΕΠΑ, τα χρέη της ELFE εκτινάχθηκαν από τα 76 εκατ. στα 105 εκατ. Επιπλέον αποκαλύπτεται ότι επί Κιτσάκου γινόταν μία «διαπραγμάτευση» για ανταλλαγή χρεών με ακίνητα της ELFE τα οποία όμως ήταν δεσμευμένα από την Αρχή Νομιμοποίησης για την Καταπολέμηση του Βρόμικου Χρήματος και η εκτίμηση της αξίας τους είχε μεγάλες αποκλίσεις υπέρ της εταιρίας Λαυρεντιάδη.

Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ εξυμνούσε τη γνώση του κ. Κιτσάκου για το θέμα της ELFE επειδή πριν αναλάβει τη ΔΕΠΑ ήταν στο παρελθόν γενικός διευθυντής της ELFE.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

 [dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα από τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Kon

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβαστική πρόταση Μισέλ με 390 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ανδρέας Ντίνης

Το ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην ΕΕ διχάζει τη γερμανική κυβέρνηση

Kon

Παραμένει το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής – Τα «αγκάθια» και οι «σκληροί» του βορρά

Evanthia Karra

Μπορέλ: Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα

Ανδρέας Ντίνης

Δένδιας: Nέες κυρώσεις από την ΕΕ αν η Άγκυρα συνεχίσει παραβατικές συμπεριφορές

Ανδρέας Ντίνης

Ασφαλείς χώρες: Οργή Ερντογάν για το «μπλόκο» της Ε.Ε.

Tinad

Κορωνοϊός: Με ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ – Εκτός ΗΠΑ, Ρωσία, Αλβανία

Evanthia Karra

Αυτό είναι το σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία – Ποιοι υπάγονται

Tinad