Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με «αγκάθια» η έξοδος των κληρικών από το Δημόσιο

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μπιλιάρδο στις πλάτες των κληρικών τα περί 10.000 προσλήψεων

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Προβλήματα με τους δανειστές, τη Eurostat και την ίδια την Εκκλησία αναμένεται να δημιουργήσει η «έξοδος» των κληρικών από το Δημόσιο με προοπτική, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να μείνει χώρος για 10.000 νέες προσλήψεις, έστω και αν τις τοποθέτησε χρονικά από το 2020.

Σε πρώτη ανάγνωση η Ελλάδα ως το 2022 θα πρέπει για το Δημόσιο να τηρεί τον κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση. Θεωρητικά λοιπόν η αποχώρηση 9.500 των υπηρετούντων σήμερα κληρικών (έναντι 10.400 οργανικών θέσεων) μπορεί να δώσει το περιθώριο 10.000 προσλήψεων σε ένα ή περισσότερα χρόνια ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου.

Φυσικά και δεν θα διαφύγει την προσοχή των θεσμών ότι η θεωρητική αποχώρηση των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου δεν θα οδηγήσει σε κέρδος αλλά σε επιπλέον δαπάνη τους προϋπολογισμούς.

Το δημοσιονομικό

Τούτο διότι αν τελικά η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης περάσει και ισχύσει, το πρώτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι το δημοσιονομικό. Τυπικά το κονδύλι μισθοδοσίας – συντάξεων του Δημοσίου θα μειωθεί κατά 200 εκατ. ευρώ, αλλά αν γίνουν οι 10.000 προσλήψεις έστω και από το 2020, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, το Δημόσιο θα πληρώνει τα ίδια ή και λίγο λιγότερα χρήματα για τους νεοπροσληφθέντες. Παράλληλα βέβαια με τη «διευθέτηση» για τους κληρικούς, θα αυξάνει τις συνολικές δαπάνες της μέσω της επιχορήγησης προς την Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία θα καταβάλλει -με κάποιον τρόπο- τους μισθούς και τις συντάξεις στους κληρικούς .

Το θέμα που θα τεθεί από τους δανειστές είναι ότι στο συνολικό «λογαριασμό» των δαπανών της Ελλάδας το κονδύλι -τελικά- θα εγγράψει 200 εκατ. ευρώ παραπάνω, τα οποία θα πρέπει να είναι διασφαλισμένα να δίνονται από το υπερπλεόνασμα.

Στατιστικός κώδικας

Ενα δεύτερο θέμα, περισσότερο τεχνικό, είναι αν έχει το δικαίωμα επιχορήγησης το Ελληνικό Δημόσιο στην Εκκλησία της Ελλάδος. Με βάση το στατιστικό κώδικα της Ε.Ε. (ESA 2010) που ακολουθεί και η χώρα μας, ένα κράτος-μέλος μπορεί να επιχορηγεί ΝΠΔΔ (όπως είναι η Εκκλησία), στα οποία έχει και τη διοίκηση. Με άλλα λόγια, μπορεί, εκτός από το να πληρώνει, να διορίζει και να απολύει διοικήσεις και υπαλλήλους, κάτι που όπως είναι προφανές δεν ισχύει με την Εκκλησία της Ελλάδος. Επίσης, για τους κληρικούς, παρότι μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, δεν ισχύει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση, αφού γενικά η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θεσμοθετήσει το «αυτοδιοίκητο» που έχει κυρωθεί και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία μας οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Ανδρέας Ντίνης

Πέτσας σε Τσίπρα: Η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων!

Ανδρέας Ντίνης

Ιερώνυμος για μάσκες στις εκκλησίες: Θα υπακούσουμε αν το πουν οι ειδικοί

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας στη Βουλή: Να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης στην οικονομία

Tinad

Χωρίς φιλότιμο…

Kon

Ο παπάς που επιτέθηκε σε πιστή λόγω μάσκας λέει πως ο κορωνοϊός είναι παγκόσμια δικτατορία του Αντίχριστου

Ανδρέας Ντίνης

Ο Τσίπρας «κουράζει» και όσους τον ψήφισαν

Kon

Τσίπρας για Αγία Σοφία: Η μετατροπή σε τζαμί δεν μπορεί να παραχαράξει ή να παραγράψει την ιστορία και τον οικουμενικό συμβολισμό της

Evanthia Karra

Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις με Τσίπρα-Γεννηματά: Γόνιμος διάλογος παρά τις διαφορές

Evanthia Karra