Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σχολές θα καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων – Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία

Τέλος το πανεπιστημιακό άσυλο: Ψηφίστηκε η κατάργησή του από τη Βουλή

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Σε μία εποχή που τα ελληνικά πανεπιστήμια ζουν μία από τις πιο έντονες περιόδους απορρύθμισής τους με τις πιάτσες των ναρκωτικών, την εγκληματικότητα και τις καταλήψεις όχι απλά να δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους αλλά να αποτελούν θλιβερή καθημερινότητα των φοιτητών και καθηγητών, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους.

Θέτει το θέμα της ασφάλειας πρώτο στην ατζέντα για την Παιδεία, μαζί με τη μείωση του αριθμού εισακτέων ως πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ελληνικών Ιδρυμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί τόσο να στριμώξει την κυβέρνηση, η οποία με την απραξία της έχει ήδη αυτοπαγιδευτεί στις ιδεοληψίες της, αλλά να προβάλει το γεγονός ότι ο ίδιος, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, θα δείξει το πολιτικό σθένος και τη βούληση που απουσίαζαν στο παρελθόν για την «ίαση» αυτών των χρόνιων παθήσεων στα ελληνικά Ιδρύματα και είναι έτοιμος να αναλάβει και το πολιτικό κόστος. Κι αυτό που εξαγγέλλει είναι κατάργηση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου του ασύλου και «σπάσιμο» όλων των καταλήψεων. Σχετικά με πιο ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή της κατάληψης του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, φέρεται να μη δέχεται τις προφάσεις περί «περιπλοκότητας του φαινομένου», όπως υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου, αναφέροντας σε συνομιλητές του ότι θα έπρεπε να τους είχαν απομακρύνει και σε περίπτωση που επανέρχονταν να τους διώξουν και πάλι.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, τον έχουν κατηγορήσει ότι επιμένει στο θέμα του ασύλου γιατί δεν έχει τίποτα άλλο να πει για την Παιδεία. Την περασμένη εβδομάδα η εκδήλωση μπροστά σε εκατοντάδες πανεπιστημιακούς στην οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρέθεσε το όραμά του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διέψευσε τους επικριτές του, ενώ πυρετωδώς ετοιμάζονται και οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Πρωτοβάθμια και και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πανελλαδικές

Οι πρώτες πληροφορίες από τις πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια είναι σίγουρα ένας καλός οιωνός περί πολιτικού σθένους που εξαγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κανένας πειραματισμός στις Πανελλαδικές, μόνο «περιφερειακές» αλλαγές που αφορούν στη μείωση εισακτέων, με τα πανεπιστήμια να αποφασίζουν τον αριθμό των πρωτοετών που θα δεχτούν, αλλά και επαναφορά βάσης εισαγωγής. «Είναι αδιαπραγμάτευτη θέση μου να μη χαϊδεύω αφτιά», φέρεται να λέει στους συνεργάτες του υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που δεν τα κάνει αυτά ευλόγως θα κληθεί να λογοδοτήσει. Η στάση του να διαφοροποιηθεί είναι έκδηλη, μιας και η Παιδεία ποτέ δεν λείπει από την προεκλογική ατζέντα των πολιτικών κομμάτων, αναλώνεται όμως μόνο στις υποσχέσεις για καλύτερο σύστημα Πανελλαδικών.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΝΔ: Αναστέλλονται οι εκδηλώσεις του κόμματος λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Πέθανε η Έφη Μυροθέου –Τα συλλυπητήρια της ΝΔ

Μιχάλης Μάρδας

Μια φιλελεύθερη μεταρρύθμιση

Kon

ΝΔ για Μάτι: «Να αποδοθεί δικαιοσύνη για να αναπαυτούν οι 102 ψυχές που χάθηκαν»

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης μετά τις συναντήσεις με Τσίπρα-Γεννηματά: Γόνιμος διάλογος παρά τις διαφορές

Evanthia Karra

ΝΔ: Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιά στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός

Ανδρέας Ντίνης

Μάτι: Σοκάρουν τα ντοκουμέντα για την απόπειρα συγκάλυψης της τραγωδίας

Ανδρέας Ντίνης

Πόρισμα ΝΔ για Παπαγγελόπουλο: Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατευθυνόταν από τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Marc: Στα ύψη παραμένει η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά

Ανδρέας Ντίνης