Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συντάξεις καθορίζουν πότε θα πάμε σε εκλογές

Γερμανικός Τύπος: Θέμα επιβίωσης για τον Τσίπρα η μη περικοπή των συντάξεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, είναι να συνεχίσει και μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ., χωρίς όμως να έχει αποφασίσει αν θα πάει σε εκλογές τον Μάιο, μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οσοι υποστηρίζουν το σενάριο του Μαΐου τού λένε ότι η τριπλή κάλπη μπορεί να ανακόψει το ρεύμα της μεγάλης αποχής που -όπως δείχνουν οι μετρήσεις και έχουν ενημερωθεί στο Μαξίμου- πλήττει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι υποστηρίζουν τον Σεπτέμβριο του λένε ότι με κανονική τη ροή των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ανατρέψει το προβάδισμα της Ν.Δ. ούτε τώρα ούτε τον Μάιο και πρέπει να περιμένουν τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη (Novartis, δάνεια κομμάτων κ.λπ.) μήπως δώσουν στοιχεία που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν πολιτικά.

Το θέμα των συντάξεων ωστόσο, μπορεί να ακυρώσει αυτό το σχεδιασμό. Το κλίμα στις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν είναι θετικό, όπως -για ευνόητους πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους- υποστηρίζει η κυβέρνηση. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αύριο δεν θα συμπεριλάβει τις ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019, θα ξεκινήσει μία νέα φάση στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ότι δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί συνδέοντας συντάξεις με Σκοπιανό και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών θα τη φέρει εις πέρας, ανεξαρτήτως του πώς θα προχωρήσει το θέμα των συντάξεων, εκτιμώντας ότι οι θεσμοί θα επιτρέψουν τελικά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων.

Αν αυτό δεν ισχύσει, τότε η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα αγνοήσει τις πιέσεις, δεν θα μειώσει τις συντάξεις του Ιανουαρίου, θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά θα πάει σε εκλογές, μεταφέροντας την «καυτή πατάτα» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στη νέα κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση έως την Πέμπτη για τη συλλογή υπογραφών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Αισιόδοξος ο Όλαφ Σολτς: Θα έχουμε κυβέρνηση φωτεινού σηματοδότη πριν από τα Χριστούγεννα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Δεν χάνει ούτε μία στο εκατομμύριο»

Kon

Τα SOS των ειδικών για σύνταξη πριν από τα 67 σε όλα τα Ταμεία [αναλυτικοί πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: Κοντά στην εύρεση κοινής διαπραγματευτικής βάσης οι εκπρόσωποι του «φαναριού»

Μαρίνα Μπενέκου

Μακρόν: Επενδύσεις ύψους 30 δις ευρώ για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου