Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμευση Μητσοτάκη: Θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου

Μητσοτάκης στην ιταλική RAI: Οι νέοι ζητούν ευκαιρίες για να φτιάξουν τη ζωή τους

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την εφαρμογή ενός νέου, βιώσιμου, ασφαλιστικού νόμου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει στα Νέα ότι θα ζητήσει μείωση των στόχων για το πλεόνασμα.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην εθνική τραγωδία στο Μάτι κατηγορώντας την ότι επέδειξε απάνθρωπο κυνισμό.

«Η ακραία πόλωση είναι το τελευταίο σωσίβιο του Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι μετεκλογικά θα επιδιώξει την ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Η χώρα έχει ατύπως μπει σε προεκλογική περίοδο, αλλά το ερώτημα είναι ακόμη κι αν κερδίσετε τις εκλογές πώς θα αποφύγετε το σκόπελο της προεδρικής εκλογικής το 2020, αλλά και την απλή αναλογική που θα ακολουθήσει. 

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα γενικότερο σχόλιο. Η εικόνα της χώρας μας σήμερα είναι εικόνα παρακμής και διάλυσης. Στις 23 Ιουλίου ζήσαμε μια εθνική τραγωδία. Μια ολόκληρη πόλη, 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα κάηκε, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 30 νοσηλεύονται ακόμη. Η κυβέρνηση δεν απεδείχθη μόνο ανίκανη και ανεύθυνη στο Μάτι, αλλά και κυνική και απάνθρωπη.

Η άλλη όψη της κρατικής απουσίας είναι η ανομία, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με συμμορίες να  δρουν ανενόχλητες ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ενώ την οικονομική και κοινωνική κατάσταση καθρεφτίζουν, δυστυχώς, οι νέοι μας, που συνεχίζουν να αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό ή μένουν πίσω, χωρίς ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από την Ελλάδα της πράξης και της αισιοδοξίας. Για αυτό και ζητώ από τους πολίτες να συμπορευθούμε σε μια προσπάθεια αναγέννησης που χρειάζεται η πατρίδα μας. Αυτή είναι για μένα η πρόκληση της επόμενης ημέρας και δεν συνδέεται μόνο με τα μνημόνια. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση.

Και επειδή είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλει και η μεγάλη πλειοψηφία, ουδόλως με προβληματίζουν η προεδρική εκλογή του 2020, και η απλή αναλογική για την οποία με ρωτήσατε. Αλώστε, όπως έχω πει, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο, εισηγούμενη ένα δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει και την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την ανάγκη κυβερνησιμότητας της χώρας.

Τώρα που έκλεισε ένας μήνας από τη φονική πυρκαγιά και όλοι προσπαθούμε να δούμε πιο ψύχραιμα τι συνέβη,  τι πιστεύετε ότι έφταιξε περισσότερο;

Δεν θα σταθώ στα προφανή επιχειρησιακά σφάλματα, για τα οποία ήδη διεξάγεται έρευνα. Έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν αυτές εντοπισθούν. Αυτό, ωστόσο, που πραγματικά με συγκλόνισε ήταν η παντελής αδυναμία του κ. Τσίπρα και των υπουργών του να συμμεριστούν  τον πόνο των Ελλήνων και ειδικά εκείνων που είδαν τους συγγενείς τους να χάνονται και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Επέδειξαν έναν απάνθρωπο κυνισμό. Ειδικά τις πρώτες ώρες, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η προσωπική τους πολιτική διάσωση με όλα εκείνα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που σκαρφίστηκαν. Στην αρχή πήγαν  να κρύψουν την αλήθεια και, στη συνέχεια, όταν αυτή αποκαλύφθηκε, να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, ισχυριζόμενοι ότι τα έκαναν όλα τέλεια. Ακόμη και τώρα είναι εξοργιστικό ότι κανείς τους δεν έχει νιώσει την ανάγκη να ζητήσει έστω μια συγγνώμη για αυτή την πρωτοφανή τραγωδία.

Όλο το πρόγραμμα σας βασίζεται στη μείωση των στόχων για υψηλά πλεονάσματα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα πείσετε τους εταίρους να αλλάξουν μια τόσο θεμελιώδη δέσμευση, που η Ελλάδα έχει μόλις αναλάβει;

Όλο το πρόγραμμά μας στηρίζεται στην εφαρμογή ενός σαρωτικού κύματος μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική και το κράτος λειτουργικό, παρέχοντας ασφάλεια σε όλους και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους. Για το ζήτημα των πλεονασμάτων έχω πει ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσω τη μείωση των στόχων τους οποίους δυστυχώς συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό θα γίνει αμέσως μόλις ανακτήσει η Ελλάδα την αναγκαία πολιτική της αξιοπιστία. Δηλαδή, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει δώσει σαφή και μετρήσιμα δείγματα μεταρρυθμίσεων. Όταν, με απλά λόγια, η Ελλάδα γίνει ένας φιλικός επενδυτικός προορισμός με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και με δημόσια διοίκηση που θα δουλεύει ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, χωρίς γραφειοκρατία.

Είναι η δική μας πράξη, τα δικά μας αποτελέσματα που θα αίρουν κάθε επιφύλαξη των εταίρων. Και που θα πείθουν για το δικό μας σχέδιο. Αυτά τα δείγματα γραφής, πιστέψτε με, μπορούμε να τα πετύχουμε πολύ γρήγορα, δίχως καμία αναβλητικότητα. Εξ ου και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένων ανθρώπων, οι οποίοι θα τρέξουν τους στόχους που έχουμε ήδη βάλει ανά τομέα. Μπορεί να ακούγεται αισιόδοξο, αλλά πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα το 2021, όταν θα γιορτάζει τα 200 χρόνια της Επανάστασης, θα είναι μια χώρα εντελώς διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα. Μια χώρα στην οποία θα θέλουν να επιστρέφουν, όσοι σήμερα την εγκαταλείπουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έχει ως στόχο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019. Εσείς στηρίζετε αυτό το αίτημα; Ή μήπως χρειάζεται ο δημοσιονομικός χώρος από αυτές τις περικοπές για να εφαρμοστεί το δικό σας πρόγραμμα φοροαπαλλαγών; 

Αρχικά σας θυμίζω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές. Και για να καταδείξουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέσαμε προ διμήνου καταθέσαμε τροπολογία, με την οποία προκαλέσαμε τον κ. Τσίπρα να καταργήσει τη μείωση των συντάξεων. Την απέρριψε. Η Ν.Δ. έχει ήδη επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στο οποίο προφανώς δεν έχει καμία θέση ο νόμος Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί. Όχι μόνον επειδή επέβαλε πρόσθετες άδικες μειώσεις στους συνταξιούχους. Αλλά, κυρίως, διότι η «λογική» του είναι τιμωρητική ως προς τους εργαζόμενους. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι τιμωρεί πρωτίστως τους πιο δημιουργικούς Έλληνες. Το δε άθροισμα φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης που προκάλεσε, είναι πρωτοφανές. Αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για φοροδιαφυγή. Και γι’ αυτό θα καταργηθεί αμέσως.

Τι θα περιλαμβάνει το καλάθι της Δ.Ε.Θ.;

Δεν θα πάω με κανένα «καλάθι» στη Δ.Ε.Θ. Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα, που όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει πάλι ένα κοφίνι ανεύθυνων υποσχέσεων. Διότι, αν το έκανε το 2015, που γνώριζε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, σκεφτείτε πόσα ψέματα θα πουλήσει τώρα που ξέρει ότι θα τις χάσει.

Το τελευταίο όμως που χρειάζεται η χώρα είναι μια πλειοδοσία παροχολογίας. Και επειδή πολύ φοβάμαι ότι θα το πράξει, σας λέω από τώρα ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω σε αυτό το άθλιο παιχνίδι λαϊκισμού.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι συγκεκριμένο, κοστολογημένο και ο πυρήνας του έχει ήδη εγκριθεί από το 11ο συνέδριο μας. Προφανώς το επικαιροποιούμε διαρκώς και το εμπλουτίζουμε. Αλλά μην περιμένετε να ακούσετε από μένα στη Δ.Ε.Θ. μια λίστα παροχών ή διορισμών. Και ειλικρινά, θα ήλπιζα να μην το πράξει και ο κ. Τσίπρας. Όχι μόνο γιατί δεν θα τον πιστέψει κανείς, αλλά γιατί όσα λέγονται στη χώρα μας παρακολουθούνται πλέον και από τις αγορές που είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν αρνητικά. Δεν το λέω καθόλου τυχαία. Διότι η χώρα παραμένει επί της ουσίας εκτός αγορών. Το κόστος δανεισμού της είναι τώρα 4,5%. δηλαδή απαγορευτικό.

Οι αγορές, όμως, μάς παρακολουθούν πλέον με το μικροσκόπιο, και θα αντιμετωπίσουν μια τεράστια καχυποψία οποιαδήποτε δήλωση εκπέμψει το μήνυμα ότι επανερχόμαστε στις παλιές κακές συνήθειες που μας οδήγησαν στη κρίση. Και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας. Αν, με μια ανεύθυνη παροχολογία, εκτινάξει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, θα έχει διαπράξει άλλη μια εγκληματική ενέργεια εις βάρος της χώρας μας.

Έχετε πει ότι θέλετε να κυβερνήσετε με τους καλύτερους. Πού είναι αυτοί οι καλύτεροι και πότε σκοπεύετε να τους παρουσιάσετε; 

Μπορεί να μην είναι ακόμη ευρέως γνωστό, αλλά η ανανέωση που έχει ήδη γίνει στη Ν.Δ. είναι, θα έλεγα, πρωτοφανής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για μεγάλο κόμμα. Η Ν.Δ. έχει ανοιχτεί στην κοινωνία και έχει ενισχύσει το δυναμικό της με δεκάδες άξια στελέχη, πολλά από τα οποία δεν έχουν εμπλακεί ποτέ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα τους γνωρίσετε στα ψηφοδέλτια που θα είναι ριζικά ανανεωμένα. Η ανανέωση όμως είναι και θέμα των πολιτών. Σε εκείνους επαφίεται να επιλέξουν τους πιο κατάλληλους να τους εκπροσωπήσουν.

Πόσο μάλλον όταν τούτη τη φορά θα έχουν πολλές νέες και καλές υποψηφιότητες. Σε ό,τι με αφορά, όντως θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Αλλά θα μου επιτρέψετε να μην είναι τα ονόματά τους η είδηση αυτή της συνέντευξης.

Η μόνιμη επωδός του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντως ότι η Ν.Δ. εκπροσωπεί το παλαιοκομματικό σύστημα. Πιστεύετε όντως ότι το περιβόητο Μητρώο Στελεχών, που έχετε φτιάξει, αρκεί για να αναγεννηθεί ένα κόμμα 44 ετών; 

Γιατί υποτιμάτε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία η οποία για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες ενός παραδοσιακού κόμματος σε νέα στελέχη τα οποία αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και αξιοκρατικά; Σας είπα λίγο νωρίτερα ότι τις αλλαγές στα πρόσωπα θα τις δείτε προεκλογικά και είμαι σίγουρος ότι θα εκπλήξουν θετικά και τους πλέον δύσπιστους. Αλλά η ανανέωση σε ένα κόμμα δεν είναι μόνον θέμα προσώπων. Θέλω να δείτε το πρόγραμμά μας. Τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας. Για την φορολογία, την παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, τις μεγάλες μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Την πρωτοφανή τεχνολογική επανάσταση που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τη ζωή μας και την εργασία μας. Τις τεράστιες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τη βραδυφλεγή βόμβα πάνω στην οποία κάθεται η χώρα, που δεν είναι άλλη από την υπογεννητικότητα και τη δραστική συρρίκνωση του Έθνους. Η Ν.Δ. έχει χειροπιαστές απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις και μιλάει με ορίζοντα μόνο το μέλλον. Και επειδή με προκαλέσατε με την ηλικία του κόμματος του οποίου ηγούμαι, θα σας πω και κάτι ακόμα: Το ποιο κόμμα εκπροσωπεί την πρόοδο και ποιο τον παλαιοκομματισμό δεν εξαρτάται από την ταμπέλα που κραδαίνει ο αρχηγός του, αλλά από τις ιδέες του. Και για να γίνω ακόμη πιο σαφής, η Ν.Δ. είναι σήμερα 44 ετών, αλλά είναι πολύ πιο φρέσκια και προοδευτική από τον κ. Τσίπρα που έχει ακριβώς την ίδια ηλικία.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια είπε ο Πρωθυπουργός με φόντο την Ιθάκη. Βλέπετε να οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα σε κλίμα πόλωσης αν όχι ανωμαλίας;

Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο κ. Τσίπρας βλέπει την ακραία πόλωση ως το τελευταίο του σωσίβιο. Αλλά ούτε η πόλωση θα αποτρέψει την οριστική ήττα του. Εκτιμώ, μάλιστα, ότι η τακτική αυτή θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Η κοινωνία σήμερα δεν θέλει άλλες ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οι πολίτες έχουν επιμερίσει τις ευθύνες και γνωρίζουν πια πολύ καλά τι έγινε στην Ελλάδα. Ξέρουν ποιος έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, ποιος έκανε το «Όχι» «Ναι» στο δημοψήφισμα, ξέρουν και πόσο έβλαψε τον τόπο το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αυτό που σήμερα θέλουν να ακούσουν οι Έλληνες και αυτό που τελικά θα κρίνουν στις εκλογές είναι ποιος μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, να φέρει επενδύσεις και κυρίως να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες δουλειές. Με απλά λόγια θα κρίνουν ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ευημερία με ασφάλεια. Με απλά λόγια θα κρίνουν ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην ευημερία με ασφάλεια. Ο κ. Τσίπρας, όπως φάνηκε και στην Ιθάκη, εξακολουθεί να μιλάει για το παρελθόν. Εγώ θα επιμένω να μιλάω για το μέλλον. Και πολύ σύντομα θα κριθούμε και οι δύο για τις επιλογές μας.

Πάντως, είτε το θέλετε, είτε όχι, τελευταία έχει ανοίξει η συζήτηση όχι μόνον περί ενός αντιδεξιού μετώπου, αλλά και ενός αντίΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εσείς δεν μπαίνετε καθόλου σε αυτή τη συζήτηση;

Δεν μου αρέσουν τα μέτωπα. Την θεωρώ μια τελείως ξεπερασμένη έννοια. Και γι’ αυτό δεν μπαίνω σε καμία τέτοια συζήτηση και προτρέπω και τα στελέχη της Ν.Δ. να αποφεύγουν αυτούς τους αναχρονιστικούς και ανούσιους καυγάδες. άλλωστε ο διαχωρισμός Αριστεράς – Δεξιάς, με τους όρους του παρελθόντος, είναι παντελώς ξεπερασμένος. Τα πραγματικά διλήμματα της χώρας είναι σήμερα πιο ξεκάθαρα από ποτέ: υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αξιοκρατία ή κομματισμός. Αποτελεσματικότητα ή ανικανότητα.

Η Ν.Δ. έχει διδαχθεί από τα λάθη της και δεν προτίθεται να τα επαναλάβει. Είναι η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά Παράταξη που διεκδικεί ξανά την διακυβέρνηση όχι για να διχάσει, αλλά να ενώσει τους Έλληνες. Είναι η Παράταξη η οποία απεχθάνεται τα άκρα και τον λαϊκισμό και είναι αποφασισμένη να κριθεί από τη συνέπεια των σημερινών της λόγων και των μελλοντικών της πράξεων. Γι’ αυτό και απευθύνομαι σε όλους τους ψηφοφόρους, ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν στο παρελθόν. Μπορώ να καταλάβω τη δυσπιστία που υπάρχει σήμερα για το πολιτικό σύστημα, ακόμη και σε μετριοπαθείς πολίτες. Και εν πολλοίς τη δικαιολογώ, ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης. Ξέρω επίσης ότι πολλοί, ενώ δεν αντέχουν άλλο τη σημερινή κατάσταση, αναρωτιούνται αν θα τα καταφέρουμε και διστάζουν να μας στηρίξουν, μην έχοντας ποτέ στο παρελθόν ψηφίσει τη Ν.Δ. Απευθύνομαι και σε αυτούς και τους ζητώ να μας εμπιστευθούν. Δεν σας κρύβω ότι το στοίχημά μου είναι ακόμη και αν κάποιοι μας ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές με «μισή καρδιά», στις μεθεπόμενες να μας στηρίξουν ανεπιφύλακτα γιατί πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει.

Έχετε πει ότι κανένα μέλος της οικογενείας σας δεν θα συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα ψηφοδέλτια, όμως, του Κόμματος σας θα περιλαμβάνουν αρκετά μέλη γνωστών πολιτικών οικογενειών.

Ο ίδιος προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Και προφανώς γνωρίζω ότι το επώνυμο μου με βοήθησε στην πρώτη εκλογή μου ως βουλευτή. Αλλά εκ των υστέρων έπρεπε να δουλέψω πολύ πιο σκληρά για να αποδείξω αν  πραγματικά αξίζω την ψήφο των πολιτών. Με αυτήν μου την πείρα όμως σας διαβεβαιώνω, ότι στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον, το να προέρχεσαι από πολιτική οικογένεια είναι μειονέκτημα και όχι πλεονέκτημα. Και τους λόγους προφανώς τους αντιλαμβάνεστε. Ελπίζω όμως το ίδιο ερώτημα να απευθύνει κάποιος και στον κ. Τσίπρα. Διότι ενώ στη Ν.Δ. ακόμη και όσοι προέρχονται από πολιτικές οικογένειες κρίνονται τελικά από την ψήφο των πολιτών, στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τριάμισι χρόνια είδαμε κάτι χωρίς προηγούμενο: Οι υπουργοί του κ. Τσίπρα που θα καταπολεμούσαν την οικογενειοκρατία, δεν άφησαν ούτε έναν συγγενή τους αδιόριστο! Σε ό,τι με αφορά πάντως η δέσμευσή μου ισχύει στο ακέραιο. Δεν θα υπάρξει στην κυβέρνησή μου κανείς από το συγγενικό μου περιβάλλον.

Έχετε λάβει τις αποφάσεις για τον υποψήφιο που θα στηρίξετε στο Δήμο της Αθήνας; Ο Κώστας Μπακογιάννης μπορεί να είναι ο κατάλληλος για τη θέση;

Το πρώτο μου μέλημα είναι σήμερα οι εθνικές εκλογές. Εξάλλου, έχω πει πολλές φορές ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν οι ίδιες για την τύχη τους και όχι να επιβάλλουν τα κόμματα τους εκλεκτούς τους.

Αν το κόμμα σας δεν έχει αυτοδυναμία, που θα αναζητήσετε κυβερνητικούς εταίρους;

Θα σας επαναλάβω κάτι που έχω ξαναπεί κι ας δυσκολεύονται κάποιοι να το πιστέψουν: Και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ., θα επιδιώξω την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα αποτυπώνει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που θέλει να βγει η χώρα μας από το σημερινό της τέλμα και να αφήσει την κρίση οριστικά πίσω της.

Με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος κινούνται στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή οι δρόμοι σας να συναντηθούν;

Όχι. Σε καμία περίπτωση. Ο κ. Καμμένος έχει τεράστια ευθύνη για ό,τι συνέβη στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Έχετε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ως τη χειρότερη που γνώρισε ο τόπος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ποσοστό γύρω στο 20%, ενώ αρκετοί φανατικοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν ότι με όσα έκανε θα έπρεπε να έχει μονοψήφιο ποσοστό. 

Επειδή το ακούω συχνά αυτό το επιχείρημα θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Μπορούσε κανείς να φανταστεί τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων πριν από μόλις 30 μήνες, όταν δηλαδή η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές με 7 μονάδες διαφορά; Θα μου επιτρέψετε, να μην σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, η πιο αξιόπιστη αποτύπωση των προθέσεων των πολιτών δεν θα αργήσει. Είτε το θέλει, είτε όχι ο κ. Τσίπρας, οι εθνικές κάλπες είναι πια θέμα μηνών. Μου δίνετε, ωστόσο την ευκαιρία να σας πω και κάτι ακόμη: Θα σεβαστώ την επιλογή ακόμη και όσων εμπιστευθούν ξανά τον κ. Τσίπρα. Διότι την επόμενη μέρα – αν, τελικά, οι πολίτες με επιλέξουν ως επόμενο πρωθυπουργό – θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Δεν θα ακούσετε ποτέ από μένα τα «εμείς και αυτοί». Το λέω, το εννοώ και ελπίζω οι πολίτες να μου δώσουν τη δυνατότητα να το αποδείξω.

Η μεταπολιτευτική παράδοση θέλει το κόμμα που παίρνει την εξουσία να κάνει μια εξεταστική επιτροπή για τους προηγούμενους. Θα την ακολουθήσετε και εσείς;

Το κύριο μέλημα μου είναι πώς θα ανατάξουμε τη βαριά τραυματισμένη κοινωνία. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σύνοδος Κορυφής Μητσοτάκη, Σίσι, Αναστασιάδη στην Αθήνα – Στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης για Ντόρα Μπακογιάννη: Έχει δώσει πολλές μάχες – Θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για δημογραφικό: Συρρικνωνόμαστε – Αυτές είναι οι πέντε κυβερνητικές προτεραιότητες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν ισχύουν τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ – Δίνουμε μάχη να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βουλή – LIVE: Μετωπική Μητσοτάκη Τσίπρα για την πανδημία και τις δημοσκοπήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 13% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την άρση μέτρων και η δημοφιλία των υπουργών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom