Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Επιταχύνονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική

Γκρεμίζουν αυθαίρετα που οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη για κατεδάφιση!

Newsroom eleftherostypos.gr

Την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες διαχείρισης της αυθαίρετης δόμησης, μεταξύ αυτών και η εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων οικημάτων στην Αττική, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Η ανακοίνωση που έκανε ο κ. Σταθάκης, έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο.

Με την τροπολογία, η οποία θα περάσει σήμερα από τη Βουλή, η διαχείριση των αυθαιρεσιών δόμησης μετατίθεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε επιθεωρητές δόμησης.

Διαβάστε επίσης: Φάμελλος: Καταπατημένη έκταση του δημοσίου το οικόπεδο που κάηκαν 27 άνθρωποι στο Μάτι

«Μπουλντόζα»… ο Τζανακόπουλος

Τα στοιχεία πρωτοκόλλου κατεδαφίσεων που έχει στη διάθεσή της από το 2013 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και αφορούν 2.500 αυθαίρετα κτίσματα μέσα σε δάση και 685 σε αιγιαλό παρουσίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει πως έρχονται άμεσες και δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων.

Το αφήγημα ωστόσο καταρρέει, αφού τα ίδια στοιχεία αποτυπώνουν πως από το 2014 έως σήμερα έχουν κατεδαφιστεί περί τα 60 παράνομα κτίσματα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές της Αττικής. Αντίστοιχα, η μπουλντόζα την τελευταία τριετία έριξε μόνο 35 παράνομες κατασκευές σε αιγιαλό που βρίσκονταν σε Αίγινα, Λαύριο, Μάνδρα, Πειραιά, Σπάτα και Αρτέμιδα.

Την ίδια μέρα το πρωί, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης παραδέχτηκε ότι οι καταπατητές δεν μπορεί να είναι εν μέρει υπαίτιοι για τη φονική φωτιά, όπως άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναπαραγάγανε συνεχώς. Μάλιστα, όπως είπε, «η τραγωδία δεν μπορεί να αποδοθεί στα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς η Πολιτική Προστασία καλείται να προστατεύει όλους τους Ελληνες πολίτες». Λίγες ώρες αργότερα, ο αναπλ. υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ενώ γνωστοποιήθηκε επίσημα από το ΥΠΕΝ αργότερα) ότι δίνεται παράταση στους εκπρόθεσμους δήμους για να καταθέσουν τις οικιστικές πυκνώσεις και παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών που έληγαν χθες, 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος πήρε μια ακόμα σιωπηλή παράταση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την εκδίκαση του νόμου Τσιρώνη που είχε βγει αντισυνταγματικός. Οπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ, η εκδίκαση θα γίνει τελικά στις 10 Οκτωβρίου, δηλαδή ένα μήνα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί. Με το δεδομένο αυτό, η παράταση για να καταθέσουν οι ΟΤΑ τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού μέχρι τις 27 Αυγούστου έχει μια λογική, αλλά δεν εξηγεί πώς θα γίνει ο τελικός σχεδιασμός.

Υπενθυμίζεται ότι οικιστικές πυκνώσεις είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ το υπουργείο σε δεύτερο χρόνο θα ετοίμαζε ένα νόμο ο οποίος θα περιλάμβανε τα γκρίζα σημεία του προηγούμενου. Το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος δεν προβλέπει ενέργειες κατεδάφισης, αντίθετα δίνει ευνοϊκές ρυθμίσεις στους αυθαιρετούχους.

Μάλιστα, ο νόμος που είχε πάρει το πράσινο φως πριν από την εκδήλωση της φονικής πυρκαγιάς πρέπει να αλλάξει, αφού οι διατάξεις του είναι σε αντίθετη γραμμή από τις εξαγγελίες της κυβερνήσεως. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Ελεύθερου Τύπου, η 17μελής επιτροπή που έφτιαξε το νόμο δεν έχει ειδοποιηθεί για επιμέρους τροποποιήσεις.

Δασικοί χάρτες

Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου παίρνουν οι 16 περιοχές στις οποίες έληγε χθες η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, ενώ μέχρι τις 27 Αυγούστου μπορούν οι 15 δήμοι που έχουν εκκρεμότητες με το υπουργείο να καταθέσουν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού. Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, 29 δήμοι δεν έχουν κινήσει καμία διαδικασία και έτσι οι δημότες τους είναι στον «αέρα».

Συγκεκριμένα δίνεται παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου στην ανάρτηση δασικών χαρτών στις περιοχές Ανατολικής Αττικής (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού και Μαρκόπουλου Ωρωπού), Πέλλας, Καβάλας, Θεσπρωτίας, Ξάνθης, Αρκαδίας, Κυκλάδων, Φλώρινας, Λέσβου, Κιλκίς, Καβάλας (Θάσος), Χανίων, Σερρών, Ζακύνθου, Ημαθίας και Χίου.

Σημειώνεται ότι δεν αφορά στους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών Καβάλας (Δήμος Νέστου), Δυτικής Αττικής (Νέα Πέραμος, Οινόη, Βίλια, Ερυθρές, Κορυδαλλός, Ελευσίνα, Μαγούλα) και Τρικάλων, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί από τον περασμένο Ιούνιο και η υποβολή αντιρρήσεων λήγει στις 18 Οκτωβρίου 2018 (και 7 Νοεμβρίου για κατοίκους εξωτερικού).

Επιπλέον, δίνεται και μία τελευταία ευκαιρία σε 15 δήμους να δηλώσουν έως τις 27 Αυγούστου τα στοιχεία των οικισμών στα όριά τους. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, οι ΟΤΑ, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να αποστείλουν στοιχεία αλλά δήλωσαν ότι έχουν ακόμα εκκρεμότητες, είναι οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Αργους-Μυκηνών, Δεσκάτης, Ζακύνθου, Κάτω Νευροκοπίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λήμνου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Ξάνθης, Περιστερίου, Σαρωνικού και Φαιστού.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα 29 δήμοι οι οποίοι δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση, αδιαφορώντας για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δημοτών τους. Πρόκειται για τους Δήμους Αγίου Βασιλείου, Αγίου Ευστρατίου, Αγίου Νικολάου, Ανάφης, Ανδρου, Αντιπάρου, Ανωγείων, Βιάννου, Γόρτυνας, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Επιδαύρου, Ιεράπετρας, Ιητών, Κάσου, Μεγίστης, Μινώα Πεδιάδας, Μυλοποτάμου, Νέας Ιωνίας, Νεστορίου, Οροπεδίου Λασιθίου, Παξών, Πάργας, Σερίφου, Σητείας, Σικίνου, Σκιάθου, Τήνου, Τοπείρου και Φολεγάνδρου.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ούτε πόλεμος: 18 νεκροί και 564 τραυματίες σε τροχαία τον Ιούνιο στην Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Αττική: Σκοτείνιασε ο ουρανός – Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις – Προβλήματα στα Μεσόγεια

Tinad

Εξάρθρωσαν σπείρα διαρρηκτών στην Αττική με λεία πάνω από 500.000 ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Αττική: 13 νεκροί και 523 τραυματίες σε τροχαία τον Μάιο

Ανδρέας Ντίνης

Σφοδρή καταιγίδα στην Αττική – Πού είναι έντονα τα φαινόμενα

Μιχάλης Μάρδας

Ταϊλάνδη γίναμε: Ακόμη ένα απόγευμα με βροχές και καταιγίδες στην Αττική – Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο

Μιχάλης Μάρδας

Σε «μίνι καζίνο» είχε μετατραπεί κατάστημα στην Αττική – Συνελήφθησαν δύο άτομα

Evanthia Karra

Εντυπωσιακές εικόνες: Οι καταιγίδες στην Αθήνα από την Πεντέλη και από το… Διάστημα!

Tinad

Νύχτα-κόλασης στην Αττική: Μέσα σε 10 λεπτά έκαψαν 13 αυτοκίνητα

Μιχάλης Μάρδας