Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Panama Papers: Οι offshore του Αρτεμίου και η διαφημιστική με δουλειές… ΔΕΚΟ

Νέα στοιχεία για τις offshore του Αρτεμίου που είχε ταξιδέψει με τον Παππά στην Καραϊβική

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο δαιμόνιος Κύπριος δικηγόρος που ειδικεύεται στις offshore εταιρίες και στο παρελθόν μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, πρωταγωνιστεί και στις νέες αποκαλύψεις των Panama Papers.

Οπως έχει αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Αρτεμίου τον Αύγουστο του 2013 είχε συνταξιδέψει με τον υπουργό Νίκο Παππά από το Καράκας στη νήσο Μαργαρίτα της Καραϊβικής με το λίαρ τζετ ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία της Βενεζουέλας, που ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές.

Παράλληλα, οι δυο τους είχαν επαφές στο Καράκας με στελέχη κρατικών εταιριών της Βενεζουέλας, ενώ ο κ. Αρτεμίου είχε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως τον είχε εντοπίσει ο φωτογραφικός φακός.

Σύμφωνα με τα Panama Papers, ο Κύπριος δικηγόρος συνδέεται με τρεις offshore εταιρίες. Ο ίδιος, μετά τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.», δήλωνε ότι οι εταιρίες αυτές ήταν πελατών του, «οι οποίοι δεν είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα». Ωστόσο, βάσει των νεότερων στοιχείων που προέρχονται από τις διαρροές των emails της δικηγορικής εταιρίας του Παναμά Mossack Fonseca, τα οποία παρουσίασε το protagon.gr, ο κ. Αρτεμίου φαίνεται ότι σε δύο από τις τρεις εταιρίες offshore δηλώνεται ως πραγματικός ιδιοκτήτης.

Επίσης και οι δύο από τις τρεις offshore είχαν λογαριασμούς σε κυπριακή τράπεζα, στην εποπτική επιτροπή της οποίας μέλος ήταν ο Λάμπρος Πιερή, συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Πιερή & Συνεργάτες. Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα είναι ότι για μία offshore ιδιοκτησίας του κ. Αρτεμίου δηλώνεται ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες αγοράς για προϊόντα λιπασμάτων και ότι είχε συνάψει ένα συμφωνητικό για τέτοιου είδους δουλειά.

Σημειώνεται ότι ο Αρτέμης Αρτεμίου εντοπίσθηκε από το φωτογραφικό φακό τον Οκτώβριο του 2016 έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύθηκε σε ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη στον Ελεύθερο Τύπο, στο οποίο είχε καταγραφεί και το ταξίδι στο Καράκας, όπου βρέθηκε ο δικηγόρος το 2013 με τον Νίκο Παππά, τότε διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παππάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Real FM», είχε παραδεχθεί ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα είχε όντως πραγματοποιηθεί. «Το ταξίδι είχε γίνει τότε και συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», είχε επισημάνει ο Νίκος Παππάς.

Απάντηση στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου είχε εκδώσει και ο Αρτέμης Αρτεμίου. Σε αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι το γραφείο του παρέχει νομικές συμβουλές σε πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό και για αυτό το λόγο έχει συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη οργανισμών και εταιριών. Επίσης, σημείωσε ότι στις 10 Οκτωβρίου 2016 είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποβάλει, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη του, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την κυπριακή εταιρία-μέτοχο της «Αυγής».

Ωστόσο, τα πράγματα παίρνουν νέα τροπή, μετά τις διαρροές των emails της νομικής εταιρίας του Παναμά. Οπως αποκαλύπτει το protagon, στη νέα διαρροή εντοπίστηκαν αρχεία και για τις τρεις offshore με τις οποίες συνδεόταν ο κ. Αρτεμίου.

Αν και ο ίδιος στην ανακοίνωσή του το 2016 ανέφερε ότι και οι τρεις συστάθηκαν και λειτουργούσαν για λογαριασμό πελατών του, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Mossack Fonseca, το παναμέζικο δικηγορικό γραφείο απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, είχε καταγεγραμμένο τον ίδιο ως ιδιοκτήτη στις δύο από τις τρεις offshore. Οι δύο υπεράκτιες εταιρίες που εμφανίζονται στα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca να έχουν ως πραγματικό δικαιούχο τον κ. Αρτεμίου είναι οι Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και η Alicium Limited, με έδρα τις Σεϋχέλλες.

Και οι δύο φαίνεται ότι πέρασαν στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του το 2015. Σε έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνεται στη νέα διαρροή, αναφέρεται η αποδοχή της κυριότητας της Alicium Limited από τον κ. Αρτεμίου τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ πριν από αυτό το χρονικό σημείο η Mossack Fonseca δεν εμφανίζεται να έχει γνώση σε ποιον ανήκει η εν λόγω offshore. Σε άλλο νέο αρχείο της παναμέζικης δικηγορικής εταιρίας, το οποίο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2016 (ένα μήνα μετά τις αρχικές αποκαλύψεις των Panama Papers), το όνομα του κ. Αρτεμίου φέρεται να εμφανίζεται ως αυτό του πραγματικού ιδιοκτήτη της Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Η διαφημιστική εταιρία με δουλειές σε ΔΕΚΟ

Οσον αφορά στην τρίτη offshore, υπό την επωνυμία Elazzoulian Limited και έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με την οποία συνδεόταν το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, σε αυτήν εμφανίζεται να υπάρχει ένας Κύπριος μέτοχος. Ο εν λόγω μέτοχος της Elazzoulian έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα: τον Δεκέμβριο του 2016 αγοράζει μετοχές του Λάμπρου Πιερή, συνιδρυτή του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, σε διαφημιστική εταιρία με έδρα την Ελλάδα στην οποία μεγάλος πελάτης είναι η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική εταιρία, που συστάθηκε αρχές καλοκαιριού του 2015, φέρεται να έχει πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων καθώς και κάποια δημιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά στις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, έχει αναλάβει δουλειές με τα ΕΛΤΑ, όπως προκύπτει από το site της εταιρίας.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Προανακριτική Novartis: Στο «κάδρο» και ο Παππάς

«Βόμβα» για εκβιασμό στο Μαξίμου – Eγγραφο «δείχνει» παραδικαστικό, «καίει» Παπαγγελόπουλο

Ανδρέας Ντίνης

Σε… βέρτιγκο ο ΣΥΡΙΖΑ: Μπάχαλο μετά τις αποκαλύψεις Μιωνή και την κυνική ομολογία Παπαγγελόπουλου

Ανδρέας Ντίνης

Προανακριτική Novartis: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά – Ζητούν διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Μιχάλης Μάρδας

Δύο συλλήψεις στο περιθώριο εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Νίκο Παππά στην Κατερίνη

Δημήτρης Κατσάκος

Παράδοση-παραλαβή στο Ψηφιακής Πολιτικής: Πιερρακάκη: Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο

Ανδρέας Ντίνης

Εκλογές 2019: Ομολογία ήττας και ασπίδα προστασίας στον Τσίπρα από Παππά

Μιχάλης Μάρδας

Παππάς: Πρωτιά της ΝΔ σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια

George Michaelides

Επικό τρολάρισμα Παππά σε Αντετοκούνμπο: «Θα παίξεις μονάκι μωρή κότα;» [βίντεο]