Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες και θα τηρούνται

Η Αχτσιόγλου «έσπασε» το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ: Θα δώσει συνέντευξη

Newsroom eleftherostypos.gr

«Οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και τη θέσπιση κανόνων στις εργολαβίες αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στη Real News, ενόψει και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου την Τρίτη από τη Βουλή.

«Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι: «Με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης».

«Με το ίδιο νομοσχέδιο, θέτουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ως προκάλυμμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι, μέσα από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και την ενισχυμένη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένα πράγμα κάνουμε σαφές: «Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται».

Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι η ΝΔ εξακολουθεί και σήμερα να υποστηρίζει ως «αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις» τη μείωση του κατώτατου μισθού και την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, υπηρετώντας το στόχο της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με δύο μέσα, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη κερδηθεί και τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Η κ. Αχτσιόγλου προσθέτει πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να μην μειωθούν οι συντάξεις, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί χάλασαν το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ.

Τέλος, δηλώνει ότι θα δοθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 αυξήσεις σε 500.000 συντάξεις, όπως προέκυψαν από τον επανυπολογισμό τους.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ο κορωνοϊός και τα δυο σχέδια για τις πληρωμές 550.000 συνταξιούχων

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις

Tinad

Θεσσαλονίκη: Ουρές έξω από τράπεζες για τις συντάξεις

Ανδρέας Ντίνης

Βροχή τα πρόστιμα: 4.063 παραβάσεις για άσκοπη κυκλοφορία και 280 συλλήψεις για μαγαζιά που μένουν ανοιχτά

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: «Καμπάνες» 5.000 ευρώ σε 92 άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό και παραβίασαν την καραντίνα

Evanthia Karra

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Βροχή πέφτουν τα 150αρια – 3.491 παραβάσεις από την Δευτέρα

Μιχάλης Μάρδας

Πρόστιμα σε 149 πολίτες για άσκοπες μετακινήσεις, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Βροχή» τα πρόστιμα – 1.795 παραβάσεις σε 48 ώρες

Μιχάλης Μάρδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία – Πρόστιμα σε απείθαρχους [βίντεο]

Tinad