Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή για οικονομία, σκοπιανό και διαπλοκή

Live από τη Βουλή η συζήτηση για την ανομία στα Πανεπιστήμια

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε σκληρή κόντρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίχθηκε η προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την οικονομία.

Μία συζήτηση που ναι μεν είχε ως κύριο θέμα στην ατζέντα την οικονομία αλλά πήγε σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Από το δημοψήφισμα για το οποίο πανηγύρισε ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Μία συζήτηση που παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο η οποία φαίνεται ότι έχει ανοίξει γιο τα καλά έστω και αν το αρνείται αυτό πεισματικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος αποκάλεσε «πολιτικό απατεώνα» και «ψεύτη» τον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι πήγε στο Βερολίνο για να διασφαλίσει ότι θα περικοπούν οι συντάξεις, επικαλούμενος δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν «χαρίστηκε» αφού είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «έχει γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές» ενώ του θύμισε τη μαντινάδα του Παύλου Πολάκη ότι «το όχι θέλει Έλληνες, το ναι θέλει προδότες».

Τσίπρας: Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα στη χώρα

Για την απόφαση του Eurogroup ο κ. Τσίπρας, στην προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία, έπειτα από αίτημα του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ότι αφορά την οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

«Και φυσικά, την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές».

Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».

«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνομενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060… Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ’ όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».

Ο πρωθυπουργός είπε «δεν αναφέρθηκα σε όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις για τη χώρα, για να πείσω τον κ. Μητσοτάκη. Αυτός έχει τραβήξει το δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών». Συμπληρώνοντας ότι αναφέρθηκε σε αυτές «απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό που μας ακούει αυτή τη στιγμή και βλέπει ότι μετά από πολλά χρόνια, υπάρχει προοπτική για τον τόπο. Που βλέπει ότι όλα όσα κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είχαν ένα σκοπό».

«Δεν προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό τρία χρόνια πριν, απλά και μόνο για να μην επιστρέψουν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν τη χώρα. Αλλά προχωρήσαμε με σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας και με διαρκή αταλάντευτο στόχο να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι τώρα ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος, «γι΄ αυτό και επεξεργαζόμαστε από τώρα τις απαραίτητες παρεμβάσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την κανονικότητα στη χώρα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών».

«Να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. Να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν οι μισθοί, να περιοριστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία. Να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας στο περιθώριο» τόνισε.

«Θυμώσατε κ. Μητσοτάκη γιατί ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα»

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο στόχος είναι κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, να δει απτά, στην καθημερινότητα του, σταδιακή βελτίωση, και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: «Ξέρω κ. Μητσοτάκη ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική.

Γιατί δεν αποτελεί κριτήριο για σας η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Για το λόγο αυτό, θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καχεξία, η καταστροφή και το έρεβος».

Ο πρωθυπουργό συνέχισε να απευθύνεται στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας «είμαι βέβαιος, ότι είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν πλέον για τη χώρα. Απλά, εκτός από νοήμων, θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος» και «εσείς ουδέποτε υπήρξατε (θαρραλέος) και σήμερα το επιβεβαιώνετε ξανά. Διότι δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα».

«Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος. Το αποδείξατε με την πρόσφατη επίθεση σας στον επίτροπο Μοσκοβισί. Θυμώσατε διότι αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα. Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε:

«Αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσχοβισί, και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτή εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που σε αυτόν από ευγένεια και τακτ, δεν επιτεθήκατε».

«Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δε σας αρέσει. Ψεύτες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στη Σύνοδο Κορυφής μας έδιναν συγχαρητήρια, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης, Ψεύτρες οι αγορές ψεύτες όλοι» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «μια πρωτοφανή επικοινωνιακή υπεροπλία μέσων ενημέρωσης και μέσων προπαγάνδας στη Ελλάδα» που διαθέτει η ΝΔ. «Έχετε διάφορους φίλους της οικογενείας, με διάφορα τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη είναι η αλήθεια, που για χάρη σας όμως έχουν αγοράσει μια ντουζίνα εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα» σημείωσε και τόνισε: «Αλλά το να πείσετε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση κομματάκι δύσκολο, δε νομίζετε;».

«Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων»

Συνεχίζοντας την κριτική προς τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις συντάξεις. «Το εντυπωσιακότερο όλων όμως, δεν είναι μόνο η στάση σας σχετικά με την απέλπιδα προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το μεγάλο ψέμα σας περί τέταρτου μνημονίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι η πρεμούρα που σας έχει πιάσει σχετικά με τις συντάξεις. Τι πράγμα είναι αυτό; Κρατήστε τουλάχιστον λίγο τα προσχήματα… Τέτοιος θυμός πια; Τέτοιος πανικός; Δε μπορείτε να κρυφτείτε με τίποτα;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε:

«Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί. Εντάξει, εμείς έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας. Αλλά αυτό ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό. Αποδείξατε αυτές τις δύο μέρες σε κάθε συνταξιούχο, τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία». «Όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για το λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας».

Είπε επίσης πως σήμερα έγινε γνωστό από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο να ζητήσει «διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο (για τις συντάξεις)». «Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως «ουσιαστικά βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τη δημιουργία νέων hotspots».

«Πραγματικά, υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Καθοδηγείστε πια μόνο από τη κυνική επιθυμία της εξουσίας. Από ορισμένους νεόκοπους συμβούλους. Και από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ που έχουν κατακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στο κόμμα σας. Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, και εκλέγονταν από το πρώτο γύρο, όπως τότε διαφαίνονταν, πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης.

Σημείωσε ότι με τον κ. Μεϊμαράκη είχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. «Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Πάντοτε όμως με πολιτικά επιχειρήματα. Και του αναγνωρίζω και εγώ όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «σε αντίθεση με αυτή τη ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, δεν θα εξευτελίζονταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Από τα Go back γίνατε το παιδί για όλες τις δουλειές

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία που είχε ζητήσει ο ίδιος στην Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με αναφορές στο δημοψήφισμα του 2015 λέγοντας πως τότε ο κ. Τσίπρας παρίστανε τον επαναστάτη και έλεγε «go back madam Merkel» και τώρα παρακαλά για ένα χτύπημα στην πλάτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έλεγε ψέματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς τα capital controls παραμένουν τρία χρόνια μετά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι αναστενάζουν κάτω από τους φόρους που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν αναφέρθηκε η δημιουργία του Υπερταμείου που ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι θα παραιτούνταν σε περίπτωση που μειωνόταν το αφορολόγητο όριο. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέλη της κυβέρνησης έσκιζαν τα υμάτιά τους για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο οποίος εν τέλει ψηφίστηκε.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχει στο DNA του τον διχασμό και την εξαπάτηση και ότι δεν τολμά να αντικρίσει την κοινωνία στα μάτια, καθώς τα γεγονότα είναι αμείλικτα, όπως είπε. Χαρακτήρισε οπερέτα και θίασο την κυβέρνηση που άλλα λέει το πρωί, άλλα το μεσημέρι και άλλα το βράδυ.

Για το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με πρωτοφανή ανικανότητα και τυχοδιωκτισμό τα εθνικά θέματα.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα αδύναμο πρωθυπουργό, υπό προθεσμία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το «όχι» θέλει Έλληνες το «ναι» θέλει προδότες

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ένα tweet από εκείνες τις μέρες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Το όχι θέλει Έλληνες το ναι θέλει προδότες, καιρός να ξεχωρίσουνε τα αγρίμια από τις κότες. Ποιοι είναι αγρίμια και ποιοι κότες, το συμπέρασμα θα βγάλει ο ελληνικός λαός τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές

Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας –μια που αναφερθήκατε και στη δική μου- να θρηνούν κάθε μέρα που το «όχι» έγινε «ναι», αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια οδυνηρή επέτειος.

Η επέτειος αυτή είναι επέτειος της ουσιαστικής σας ήττας, όχι μόνο της μετάλλαξής σας. Φωνάζατε «go back» κ. Μέρκελ και σήμερα εκλιπαρείτε για ένα χτύπημα στην πλάτη. Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής. Λέγατε θα αλλάξετε την Ευρώπη και γίνατε το παιδί για όλες τις δουλειές.

Επίθεση και στον Καμμένο

Στο κάδρο της επίθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό είπε «Ενας φυσιολογικός πρωθυπουργός, θα σας είχε απολύσει. Αλήθεια τι θα κάνετε στο ΝΑΤο, θα πάτε μαζί, θα καθίσετε μαζί;».

Είστε ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς

Ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας στα όσα του είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ είπε.
«Συνεργαστήκατε στις πλατείες και μιλούσατε για κρεμάλες. Εσεις συνεργαστήκατε στην κυβέρνηση με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο εδώ και 3,5 χρόνια.

Κάνετε τα πάντα για να δημιουργηθεί έναν νέο κόμμα ακροδεξιό μπας και κόψει ψήφους στη ΝΔ. Ποντάρετε τα ρέστα σας στην ακροδεξιά για να επιβιώσετε, αλλά τελικά στο λάκκο που σκάβατε, πέσατε εσείς».

Ο δεύτερος κύκλος της αντιπαράθεσης

Ο Αλέξης Τσίπρας και στην δευτερολογία του στην Βουλή συνέχισε την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

«Στα όρια του γραφικού και με δόση κωμικότητας ο λόγος του Μητσοτάκη», τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Επιδόθηκε σε ένα υβρεολόγιο ο κ. Μητσοτάκης. Δεν χρειάζεται να λέτε 40 φορά «ψεύτης» κ. Μητσοτάκη, αρκεί μία. Φανερώνετε τον εκνευρισμό μας. Πολλές φορές αυτό κάνει τον ομιλητή να προσεγγίζει τα όρια του γραφικού».

Μιλώντας για την οικονομία είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα… Μας είπε πόσο καταστροφικά είναι για την ελληνική οικονομία. Υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο; Αν υπάρχει, να σηκώσει το χέρι του. Εγώ δεν θυμάμαι κανείς να πέτυχε κάτι καλύτερο».

Ερμηνεύοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία έχει κρυφή ατζέντα ένα τρισχειρότερο μνημόνιο για τον ελληνικό λαό.  Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι διαπραγματευτεί μείωση πλεονασμάτων μετά από ένα δημιουργικό σοκ. Ποιο είναι αυτό το σοκ; Το 12ωρο της εργασίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η καθήλωση του κατώτατου μισθού, η μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία. Η κρυφή ατζέντα, είναι ατζέντα απολύσεων και κατεδάφισης. Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς το πρόγραμμα αυτό θα μείνει στο συρτάρι

 Γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης πως το σχέδιό του δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς το άλλοθι του μνημονίου. Ποιο είναι το τυράκι; Αν εφαρμόσουμε το σχέδιο, ίσως οι δανειστές δεχθούν μείωση των πλεονασμάτων. Δεν λέει κανείς ότι το πλεόνασμα 3,5% είναι μικρό, αλλά διαμορφώνεται από το 2019 δημοσιονομικός χώρος».

Για τις συντάξεις είπε «Σήμερα ήρθατε εδώ να παριστάνετε τον τζάμπα μάγκα και παρουσιάσατε μία τροπολογία. Στην πραγματικότητα είναι «τρυπολογία». Επαναστάτες της κακιάς ώρας. Εκθέσατε σήμερα τον κ. Χατζηδάκη. Οι συνταξιούχοι κ. Μητσοτάκη δεν είναι ποντίκια να χωθούν σε αυτήν την τρύπα. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους καταδίκασαν στη φτώχεια με 12 συνεχόμενες περικοπές. Είναι επιτομή γελοιότητας η τροπολογία σας. Μην βιάζεστε, το πικρό αυτό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά – γουλιά».

Για το μεταναστευτικό και σκοπιανό τόνισε: « Ο τυχοδιωκτισμός του κ. Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στα θέματα της οικονομίας. Φαίνεται και στο προσφυγικό. Σας ξέφυγε πριν ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πήρε 49%. Γι’ αυτό ενδιαφέρεστε μόνο και ταυτίζεστε με την πιο ακραία αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή πρόταση για τη διαχείριση του προσφυγικού. Έχετε σκεφτεί ότι η ταύτισή σας με τις ακραίες θέσεις είναι και ταύτιση με όσους έχουν θέσεις ενάντια στα συμφέροντα της πατρίδας μας;

Κύριε Μητσοτάκη, γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα. Επιμένετε κάθε μέρα σε διαστρεβλώσεις και σε ψέματα. Επιμένετε να λέτε πως η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Για τη γλώσσα, η χώρα μας βρέθηκε προ τετελεσμένων από τη συμφωνία του 1977. Για το έθνος, δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Αναφέρεται ιθαγένεια. Βγάλτε την αστυνομική σας ταυτότητα και δείτε. Γράφει nationality – ιθαγένεια».

Για το δημοψήφισμα: «Είμαι και είμαστε όλοι  βαθιά περήφανοι για τη στάση του ελληνικού λαού στις 5 του Ιούλη 2015. Γιατί ήταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης. Κι όποιος λοιδορεί το συναίσθημα ενός λαού, είναι πολιτικά αλλά και ανθρωπινά, ανεπαρκής και λίγος.

Η 5η του Ιούλη είναι καταγεγραμμένη ως φως και δύναμη στην ιστορία του ελληνικού λαού και είμαστε περήφανοι γιατί τολμήσαμε να φέρουμε στο προσκήνιο της διαπραγμάτευσης τον ελληνικό λαό. Οταν εσείς εκβιάζετε και τρομοκρατούσατε για να αποσπάσετε το «ναι» του ελληνικού λαού εμείς δίναμε τη μάχη του «όχι». Όταν αναφωνούσατε «βαστά Σόιμπλε» εμείς στηρίζαμε την αξιοπρέπεια και την αντίσταση στον εκβιασμό.

Το να έρχεστε εκ των υστερών και να ζητάτε τον λόγο  για το πώς διαχειριστήκαμε το «όχι» του λαού, που εσείς λυσσαλέα πολεμήσατε είναι πολιτικό θράσος».

Για τις επαφές με επιχειρηματίες: «Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν ένας πολιτικός συναντά επιχειρηματίες, αλλά αν αποδέχεται τα αιτήματά τους και τους κάνει τα χατίρια έναντι ανταλλαγμάτων στήριξης. Με ρωτήσατε αν μεταξύ άλλων έχω συναντήσει τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Ψυχάρη, τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Καλογρίτσα. Για να δούμε, τι χατίρια έχει κάνει σε αυτούς η κυβέρνηση; Ο κ. Μπόμπολας δεν έχει πια την εφημερίδα «Έθνος» γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κ. Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ, γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κ. Μαρινάκης, αν και συναντήθηκε μαζί μου, δεν γλίτωσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τα μπλεξίματα που έχει με τις δουλειές του. Όσο θα είμαστε κυβέρνηση, θα είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο.

Μπορείτε να ισχυριστείτε εσείς κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνησή σας δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens, του κ. Φρουζή και της Novartis;

Ό,τι και να πείτε, δεν μπορείτε να πείσετε. Δεν είμαστε το ίδιο, έχουμε άλλη διαδρομή. Δεν θα σας βγουν σε καλό οι συγκρίσεις. Και για να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο, σταματήστε να παρουσιάζετε κ. Μητσοτάκη τον εαυτό σας ως θύμα κακόβουλης δημοσιογραφίας και δημοσιευμάτων που κατευθύνονται από το Μαξίμου και εμένα προσωπικά. Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, αλλά είστε δημόσιο πρόσωπο, όπως κι εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Χορεύατε τσάμικο με τους Χρυσαυγίτες κι εμπαίζετε τους συνταξιούχους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του αποδόμησε ένα προς ένα όλα τα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην δική του δευτερολογία στην Βουλή.

Για την οικονομία είπε: «Σε αντίθεση με εσάς που διαστρέφετε όσα λέω, εγώ σας φέρνω αντιμέτωπο με όσα έχετε πει. Γιατί το ΔΝΤ έχει τώρα χαμηλότερες εκτιμήσεις για ανάπτυξη, σε σύγκριση με το 2014; Είναι γιατί κυβερνήσατε εσείς. Χάσατε με τις σαχλαμάρες σας 34 δισ. ευρώ του ΑΕΠ κάθε χρόνο.  Η τάση που περιγράφει το διάγραμμα, δείχνει πως εκεί που θα έπρεπε να συνεχίσουμε τη βελτίωση στην τάση, ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης. Δηλώνετε υπερήφανοι για το δημοψήφισμα, ενώ έκλεισαν οι τράπεζες».

Για το δημοψήφισμα: Μας είπατε τι καλά που τα κάνατε στο δημοψήφισμα. Μόνο που σας διέφυγε ότι, σαν αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και του κλεισίματος των τραπεζών, χρειάστηκε 3η ανακεφαλαιοποίηση. Καταστρέψατε με το δημοψήφισμα αξία του Έλληνα φορολογούμενου περίπου 25 δισ. ευρώ και χορεύατε τσάμικο με τους χρυσαυγίτες στο Σύνταγμα».

Για τις συντάξεις: «Μιλάτε εσείς για σεβασμό στους συνταξιούχους που τάξατε 13η και 14η σύνταξη; Τους κοροϊδεύετε και σήμερα στα μούτρα του. Δεν ψηφίσαμε εμείς να κοπούν οι συντάξεις το 2019. Εσείς το ψηφίσατε. Αν θέλετε να το ξε-ψηφίσετε, μαζί σας θα είμαστε. Ο κ. Σολτς έκρινε σκόπιμο, λέτε, να ενημερώσει για τη συνάντησή μας, όχι τη Die Welt, τα γερμανικά ΜΜΕ, αλλά την Εφημερίδα των Συντακτών και τον κ. Καρτερό; Στημένη ιστορία από τα υπόγεια του Μαξίμου ήταν».

Για το Σκοπιανό: «Αναγνωρίστηκε ή όχι μακεδονική εθνικότητα; Ο κ. Ζάεφ τι λέει; Το nationality στα ελληνικά μεταφράζεται ως εθνότητα. Η συμφωνία στη σελίδα 2 λέει nationality. Oλη η καμπάνια του κ. Ζάεφ βασίζεται στο επιχείρημα ότι «πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα θέλαμε, γλώσσα και εθνότητα».

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η ιταλική σημαία στην ελληνική Βουλή ως ένδειξη συμπαράστασης – Θα φωταγωγηθεί και το κτήριο

Evanthia Karra

Βουλή: Εγκρίθηκαν οι ΠΝΠ με τα μέτρα κατά της διασποράς και διάδοσης του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Γκάφα ολκής του Βελόπουλου: «Πέθανε» τον Ζακ Ντελόρ στη Βουλή [βίντεο]

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Κικίλιας: Η προστασία της ζωής είναι η πιο θαρραλέα πράξη, ευχαριστώ όσους στηρίζουν την προσπάθεια

Evanthia Karra

Τσίπρας στη Βουλή για κορωνοϊό: Δεν είναι ώρα για παιχνίδια, απαραίτητα τα περιοριστικά μέτρα

Tinad

Κοντοζαμάνης στη Βουλή: Βρισκόμαστε εντός του καλού σεναρίου για τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στη Βουλή: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Μιχάλης Μάρδας

Κεραμέως στη Βουλή: Δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο στα Πανεπιστήμια – Τι είπε για την τηλεκπαίδευση

Μιχάλης Μάρδας

Ο Μητσοτάκης μιλάει αύριο στη Βουλή για τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας