Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «πλατεία» εκδικείται τον Τσίπρα – Αγανακτισμένοι πολίτες αποδοκιμάζουν κυβερνητικούς για το Σκοπιανό 

Οι δηµόσιες αποδοκιµασίες κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και η «αποψίλωση» που παρατηρείται στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ. σε όλη τη χώρα, µε αφορµή τη συµφωνία για το Σκοπιανό, προκαλούν τεκτονικό σεισµό στη συγκυβέρνηση.

Η εκδίκηση της «πλατείας» αλλά και των «αγανακτισµένων», που εξέθρεψαν τα χρόνια που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., δηµιουργεί βαρύ κλίµα στο Μέγαρο Μαξίµου, που ανησυχεί για µια πιθανή κλιµάκωση των αντιδράσεων το επόµενο διάστηµα, στο ίδιο µοτίβο µε την περίοδο 2011 – 2014.

Υστερα από τις αποδοκιµασίες κατά του υπουργού ∆ικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, της Ελενας Κουντουρά και της Θεοδώρας Τζάκρη, ήρθε η σειρά και άλλων στελεχών, όπως της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταµπουλή και της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά, να δεχθούν έντονες αποδοκιµασίες, στις Σέρρες αυτή τη φορά, όπου µάλιστα οι συγκεντρωµένοι έστησαν ακόµη και «κρεµάλες»!

Επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ

Στην Κατερίνη επιστρατεύθηκαν τα ΜΑΤ για να περιφρουρήσουν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ από µεγάλη οµάδα διαδηλωτών που διαµαρτύρονταν για τη συµφωνία µε τα Σκόπια.

Την  περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει πολιτικά στους «αγανακτισµένους» και είχε δείξει ανοχή στα φαινόµενα πολιτικού τραµπουκισµού, µε τον Αλέξη Τσίπρα, µάλιστα, να δηλώνει (3/6/2011): «Τη ∆ηµοκρατία δεν τη στοχοποιούν οι πολίτες που µουντζώνουν το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο και τη ∆ηµοκρατία τα υπονοµεύσατε εσείς έναν χρόνο πριν, όταν εξουσιοδοτήσατε τον υπουργό Οικονοµικών να υπογράφει ερήµην του ελληνικού Κοινοβουλίου συµβάσεις που αφορούν στο µέλλον της ελληνικής οικονοµίας».

Μάλιστα, µε αφορµή τον προπηλακισµό τού τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο (τότε) Συνασπισµός µε ανακοίνωσή του έβλεπε «ενορχηστρωµένη προσπάθεια του συστήµατος ΠΑΣΟΚ να δηµιουργήσει κλίµα δυσφήµησης εις βάρος των αυθόρµητων κινητοποιήσεων των αγανακτισµένων πολιτών, αποδίδοντάς τες σε υποκινητές». Ενώ χαρακτήριζε «ασφαλίτικη λογική» τη δηµοσιοποίηση ονοµάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εντοπιστεί ανάµεσα στους «αγανακτισµένους».

Σήµερα όµως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει πλέον ούτε «αυθόρµητες κινητοποιήσεις» ούτε «αγανακτισµένους» πίσω από τις οργισµένες αντιδράσεις πολιτών εις βάρος στελεχών του και στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. Αντιθέτως, βλέπει µόνο «προβοκατόρικες ενέργειες», που οργανώνονται «από µια χούφτα µελών και στελεχών της Ν.∆. σε αγαστή συνεργασία µε χρυσαυγίτες», όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος.

Το Μέγαρο Μαξίµου επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην αξιωµατική αντιπολίτευση για τις εκδηλώσεις αντίδρασης που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, φθάνοντας στο σηµείο, µάλιστα, να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «τα περιθωριακά αυτά περιστατικά οργανώνονται κατ’ εντολήν και µε την πλήρη κάλυψη του ιδίου». Σηµειώνεται ότι η Νέα ∆ηµοκρατία, µε αφορµή τα τελευταία περιστατικά, έχει καταδικάσει «όλες τις εκδηλώσεις βίας από όπου και αν προέρχονται». Πάντως, τόσο ο κ. Τζανακόπουλος όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη υιοθέτησαν και την «ασφαλίτικη λογική» (την οποία επέκριναν όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση), παραπέµποντας στις δηλώσεις της κ. Τζάκρη και του φιλοκυβερνητικού Τύπου, που δηµοσίευσαν ονόµατα στελεχών της Ν.∆. τα οποία φέρονται να βρίσκονταν σε συγκεντρώσεις «αγανακτισµένων».

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάεται πλέον ότι η υπογραφή της συµφωνίας των Πρεσπών λειτουργεί καταλυτικά τόσο για το κλίµα οργής, που κυριαρχεί, κυρίως, στη Βόρειο Ελλάδα, όσο και για τη σχέση του µε τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καµµένο, το κόµµα του οποίου δείχνει να πνέει τα λοίσθια. Ο µεγάλος φόβος του κυβερνητικού επιτελείου είναι µήπως το κύµα αποδοκιµασιών γιγαντωθεί και παρασύρει τα οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση να έχει στο τέλος του καλοκαιριού από την ολοκλήρωση του προγράµµατος και τη συµφωνία για το χρέος.

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

[email protected]

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μέτοικος στη Νεφελοκοκκυγία…

Kon

Πορτογαλικό μοντέλο ακυβερνησίας

Kon

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Ελπίδα για σοβαρότερη αντιπολίτευση

Kon

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Τσίπρας: Squid Game η οχύρωση της χώρας στον ιό – Η Δεξιά βλέπει τους νέους ως στρατηγικό εχθρό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom