ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Όχι από τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς στον Τσίπρα για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Σκοπιανό: Όχι από τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς στον Τσίπρα για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Τέσσερα όχι εισέπραξε από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» ως λύση στο Σκοπιανό.

Στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους, ο πρωθυπουργός τους εξέθεσε τη θέση της κυβέρνησης για να εισπράξει το «όχι» πρώτα από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο επικοινώνησε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», απάντησε στον πρωθυπουργό κ.Μητσοτάκης.

Συμφωνία με τη μορφή οδικού χάρτη, πρώτα το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και μετά το όνομα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό.

Ακολούθως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον κ.Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε επιτομή του αλυτρωτισμού τον προσδιορισμό «Ίλιντεν» και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία πακέτο.

Με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας της είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί τη συγκεκριμένη ονομασία και ότι για τον ίδιο αυτό που προέχει είναι οι προϋποθέσεις (erga omnes- Σύνταγμα) και όχι το όνομα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε και αυτός τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι και ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

«Όχι» στο Μακεδονία του Ίλιντεν είπε στη συνέχεια στον πρωθυπουργό και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

Το Μαξίμου για τις επικοινωνίες με τους αρχηγούς

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».

«Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις», καταλήγει η κυβερνητική ενημέρωση.

Ενημέρωση Τσίπρα σε Παυλόπουλο

«Θέλουμε μια λύση που να αντέχει στον χρόνο με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε  ότι «υπερασπιζόμαστε μια γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες και είναι κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσων έχουν κατά καιρούς διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μας βαραίνει η ευθύνη της συνεννόησης θέλουμε λύση βιώσιμη που να αντέξει στον χρόνο ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής που δεν είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που απαιτεί τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην εξάλειψη κάθε μορφή αλυτρωτισμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια δύσκολη υπόθεση νομίζω όμως ότι την διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να ενημερώσω εσάς και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι κρίσιμο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση για να αντέξει η λύση στον χρόνο».

Παυλόπουλος: Απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της «όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

«Η πρωτοβουλία σας για ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές τους, οι οποίες είναι θεμιτές και φυσικές, ωστόσο στα μεγάλα εθνικά θέματα, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, καθώς, όπως είπε, αυτό καθιστά τη χώρα ακόμη πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Η ακατανόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό

George Michaelides

Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν αντίδοτο της εσωστρέφειας με «κραυγές» για Μάτι και Σκοπιανό

George Michaelides

Στο Σκοπιανό κρύβουν την αποτυχία τους

George Michaelides

Σφυρίζει αδιάφορα ο Κατρούγκαλος στην προκλητικότητα των Σκοπιανών

Τσίπρας στους FT: Ούτε η Μέρκελ δεν με πίστεψε ότι θα έλυνα το Σκοπιανό

Διεθνής Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου: «Μακεδονία» σκέτο από τους Σκοπιανούς, τρεις Μακεδονίες από τους Ελληνες

Οι δύο διορθώσεις του BBC στο ρεπορτάζ περί «μακεδονικής μειονότητας»

Ποια συμφωνία; «Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια ο Κοτζιάς [βίντεο]

Evanthia Karra

Πολιτικός «σεισμός» για το «μακεδονική μειονότητα» του ΒΒC – Η επίθεση της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις του Μαξίμου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom