Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Δεν συντρέχει λόγος για εκλογές

Έκαναν προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά για να μιλήσει ο Κουβέλης!

«Ευρύτερους γεωπολιτικούς στόχους» της Τουρκίας εξυπηρετεί η κλιμάκωση της έντασης με τη χώρα μας, εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως αυτή τη στιγμή «δεν συντρέχουν λόγοι για εκλογές», ενώ επαναλαμβάνει ότι «η συνεργασία με τον κ. Καμμένο είναι πολύ καλή».

Περιμένουμε εξελίξεις στο θέμα των δύο στρατιωτικών; Μετά τις τουρκικές εκλογές θα απελευθερωθούν;

Δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις για ένα τέτοιο θέμα, το οποίο, με ευθύνη των τουρκικών Αρχών, έχει τεθεί σε μη συντεταγμένα πλαίσια. Δηλαδή, ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά. Μάλιστα, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί παραμένουν έγκλειστοι χωρίς καν να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς και αναμένεται, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, να υπάρξει έξαρση της ρητορικής, όμως θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει άμεση διασύνδεση με το εν λόγω ζήτημα.

Εκτιμάτε ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει ένα νέο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα εν όψει των εκλογών στην Τουρκία; Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με την κλιμάκωση της έντασης;

Επειδή τελευταία υπάρχει μια φιλολογία γύρω από τον όρο «θερμό επεισόδιο», πρέπει να πούμε πως όταν περιγράφουμε καταστάσεις όπως αυτές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρέπει να υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ των εννοιών ένταση, κλιμάκωση, θερμό επεισόδιο, πολεμικό επεισόδιο, πόλεμος. Δεν πρέπει να χάνουμε το μέτρο. Εχουμε, λοιπόν, μια αντιπαράθεση στον αέρα και στη θάλασσα στο Αιγαίο εξαιτίας των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε «κόκκινες γραμμές» και μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο, δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων. Επιστρέφοντας στο ερώτημά σας, αυτό που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα, είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν κάνει «τυχαίες» κινήσεις. Είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ’ όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «προκαλέσει» τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Και η Φ. Γεννηματά ζήτησε εκλογές άμεσα. Μήπως θα ήταν χρήσιμο να στηθούν κάλπες αυτό το φθινόπωρο για να μην επηρεάζεται αρνητικά και η οικονομία από την έντονη φημολογία για εκλογές;

Να θυμίσω ότι το αίτημα αυτό η Ν.Δ. το έχει αναγάγει σε στρατηγική της και το επαναφέρει ανά τακτά διαστήματα από τους πρώτους μήνες του βίου αυτής της κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθεί να καλύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο αλλά και τις ευθύνες που έχει ως κατά καιρούς κυβερνητικό κόμμα και ως παράταξη για όλα αυτά που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και την απαξίωση. Σχετικά με την κ. Γεννηματά, που εμφανίστηκε να υποστηρίζει το αίτημα της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές, πρέπει να σημειώσω ότι αντιφάσκει, καθώς από τη μια θέτει ζήτημα Συνταγματικής Αναθεώρησης -διαδικασία που προϋποθέτει την ύπαρξη της παρούσας Βουλής- και από την άλλη ζητά άμεσα εκλογές. Η κυβέρνηση αυτή έχει μια αποστολή, η οποία είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από τα Μνημόνια και η ενεργοποίηση των διαδικασιών παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διαταραχθεί και δεν συντρέχουν οι λόγοι για εκλογές.

Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι ηττηθεί στις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να επιχειρήσει να προσεγγίσει ξανά το Κίνημα Αλλαγής για τη δημιουργία κοινού μετώπου; Θα μπορούσε ο «ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ» να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Συνήθως οι δημοσκοπήσεις δεν επαληθεύονται. Ως προς το θέμα των συνεργασιών και των συμμαχιών, θα πρέπει αυτές να είναι στη βάση κάποιων αρχών και συγκεκριμένων στόχων που σχετίζονται με τις ανάγκες κάθε φορά της χώρας και της κοινωνίας. Σήμερα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη διαμορφώνονται δύο πόλοι, από τη μια ο βαθύτατα συντηρητικός και από την άλλη ο προοδευτικός πόλος. Ενώπιον αυτής της πρόκλησης οφείλουν όλοι όσοι προσδιορίζονται ως Αριστερά, Κεντροαριστερά, Κέντρο, Σοσιαλδημοκρατία να πάρουν θέση, με μια προϋπόθεση βέβαια, να κόψουν την όποια σχέση έχουν αναπτύξει με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Την επομένη της εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια, με το επίπεδο πολιτικής αυτονομίας της κυβέρνησης που θα έχει διαμορφωθεί, θεωρώ ότι θα πρέπει να οδηγηθούμε σε προοδευτικές συγκλίσεις.

Μετά τις εκλογές θα διεκδικήσετε ξανά κάποιο αξίωμα; Θα συμμετέχετε στις πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Το θέμα δεν είναι τι θα κάνω εγώ προσωπικά μετά τις εκλογές, δηλαδή ύστερα από ενάμιση χρόνο, αλλά τι θα κάνουμε όλοι το διάστημα που προηγείται των εκλογών και το οποίο προσφέρεται για να γίνουν πολλά πράγματα. Ως προς τη δική μου συμμετοχή στις πολιτικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να σας πω ότι από μόνο του το γεγονός της συμμετοχής μου στην κυβερνητική προσπάθεια δίνει το μέτρο της δικής μου συμβολής σε αυτές τις διεργασίες. Από κει και πέρα και ο χώρος της Ριζοσπαστικής και της Ανανεωτικής Αριστεράς αποτελεί για εμένα «πατρώα γη».

«Η συνεργασία μου με τον κ. Καμμένο είναι πολύ καλή»

Εχετε δεχθεί έντονη κριτική για τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα σε ένα υπουργείο στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος.

Η κυβερνητική προσπάθεια αποτελεί μια συλλογική κινητοποίηση δυνάμεων για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Πέρα από τα επιμέρους οργανογράμματα των υπουργείων, υπάρχουν η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση και στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε ως ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αλλωστε, το έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η συνεργασία μου με τον κ. Καμμένο είναι πολύ καλή.

Θέλω να σας πάω στο 2013. Εκ των υστέρων, μήπως τελικά ήταν λάθος η απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά;

Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν απολύτως. Η συμμετοχή της ΔΗΜ.ΑΡ. στη συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε συγκεκριμένη στόχευση, που ήταν η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. Δυστυχώς, οι άλλοι εταίροι αυτού του κυβερνητικού σχήματος θέλησαν, αξιοποιώντας αυτή τη στάση μας, να προχωρήσουν στο σύνολο της πολιτικής τους ατζέντας, η οποία είναι προφανές ότι ήταν εκτός των πολιτικών μας ορίων. Η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός. Το ζητούμενο είναι να υπηρετούνται οι πολικοί στόχοι, οι οποίοι για μια αριστερή-προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση των κοινωνικών συμφερόντων και την προάσπιση της χώρας.

Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Παράδοση-παραλαβή στο υπ. Ναυτιλίας: Πλακιωτάκης: Θέλουμε να διαμορφώσουμε φιλικότερο περιβάλλον

Ανδρέας Ντίνης

Τα έργα επέκτασης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, επισκέφθηκε ο Κουβέλης

Ανδρέας Ντίνης

Θέματα βελτίωσης του ΟΛΠ στη συνάντηση του Κουβέλη με τον πρόεδρο του Οργανισμού

Ανδρέας Ντίνης

Κουβέλης: Δεν νοείται υγιής ναυτιλία χωρίς κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Έκαναν προληπτικές προσαγωγές στα Γιαννιτσά για να μιλήσει ο Κουβέλης!

George Michaelides

Κουβέλης: Αρνητική η δημόσια τοποθέτηση Ράμα για τον θάνατο Κατσίφα

Μιχάλης Μάρδας

Κουβέλης: Δεν ιδιωτικοποιείται το λιμάνι της Κέρκυρας και άλλα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας

Μιχάλης Μάρδας

Για πορεία της Ελλάδας σε μία δίκαιη ανάπτυξη μίλησε ο Φώτης Κουβέλης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας

Μιχάλης Μάρδας

Tinaftore: Ο Καμμένος χάρισε όπλο στον Κουβέλη στην τελετή παράδοσης-παραλαβής

Μιχάλης Μάρδας