Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαζαρίδης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Τσίπρας-Καμμένος θα φύγουν σαν λιποτάκτες

Λαζαρίδης: Σε πανικό ο κ. Τσίπρας τώρα που ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες στην υπόθεση Novartis

Ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής τονίζει ότι Τσίπρας και Καμμένος «σχεδιάζουν ήδη τη μεγάλη απόδραση», λέει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει ότι «επειδή ξέρουν πως τα παραμύθια της “καθαρής εξόδου” δεν περνούν στον κόσμο, επενδύουν στην πόλωση, στο φανατισμό και το διχασμό».

Προειδοποιεί, εξάλλου, ότι «αλλαγές στον εκλογικό νόμο τη στιγμή που ξεκίνησε επί της ουσίας η προεκλογική περίοδος δεν νοούνται».

Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος πλησιάζει. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα για τη χώρα;

Πράγματι, στις 20 Αυγούστου, τελειώνει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα προς τη χώρα μας. Δεν τελειώνει, όμως, και το τρίτο Μνημόνιο. Τελειώνουν τα δάνεια, αλλά συνεχίζονται οι μνημονιακές δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. H χώρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει επιπλέον επώδυνα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ. Να προχωρήσει από την πρώτη του νέου χρόνου -όπως ήδη ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- σε πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και σε άλλη μία μείωση των συντάξεων. Και να εφαρμόσει από την επόμενη χρονιά νέα μείωση του αφορολογήτου, εξαιτίας της οποίας θα επιβαρυνθούμε όλοι με επιπλέον φόρο 600 ευρώ. Σημειώστε ότι για πρώτη φορά θα μπουν στα… σαγόνια της εφορίας και οι εργαζόμενοι των 500 ευρώ. Οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν ένα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δύο έως και τρία μηνιάτικα. Παράλληλα -όπως ομολόγησε ο κ. Τσακαλώτος- θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από την τρόικα. Κυρίως, όμως, χωρίς πιστοληπτική στήριξη θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και από τις αγορές, που στο πρώτο «στραβοπάτημα» μπορεί να εκτοξεύσουν τα επιτόκια στα ύψη.

Κατά την άποψή σας βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο; Το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο σας φαίνεται πιθανό;

Τσίπρας και Καμμένος θα φύγουν σαν λιποτάκτες. Σχεδιάζουν ήδη τη μεγάλη απόδραση. Και επειδή ξέρουν πως τα παραμύθια της «καθαρής εξόδου» δεν περνούν στον κόσμο, επενδύουν στην πόλωση, στο φανατισμό και το διχασμό. Ξέροντας πως δεν μπορούν να προκαλέσουν συσπείρωση, προσπαθούν να προκαλέσουν διάσπαση. Καλλιεργούν τοξικό κλίμα που βλάπτει τον τόπο. Δύσκολα θα αντέξει περισσότερο αυτή η κυβέρνηση.

Γιατί, πριν δείτε το αναπτυξιακό σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς, δηλώνετε, ως Ν.Δ., ότι δεν σας δεσμεύει;

Σχέδιο με «ιδεολογικό πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ιδεοληπτικό και όχι αναπτυξιακό. Και οι αναχρονιστικές ιδεοληψίες που χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Γι’ αυτό ακριβώς -όπως έχει ήδη τονίσει ο κ. Μητσοτάκης- ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν δεσμεύει τη Νέα Δημοκρατία. Το αναπτυξιακό σχέδιο που εμείς προτείνουμε ξεκινά αυτό τη δραστική μείωση των φόρων. Περιλαμβάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο. Προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις και αποβλέπει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Από τμήμα της κυβέρνησης εκπέμπεται μήνυμα ότι μπορεί και να καταστεί δυνατό να μην εφαρμοστούν τελικά οι προγραμματισμένες νέες περικοπές στις συντάξεις. Πιστεύετε ότι είναι εφικτό; Θα στηρίξει η Ν.Δ. μια ενδεχόμενη τέτοια προσπάθεια;

Πρώτα απ’ όλα, ο αρμόδιος υπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας -όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βούτσης- ότι «τα συμφωνημένα είναι συμφωνημένα». Την ίδια στιγμή, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (όπως η κ. Φωτίου και ο κ. Φίλης) αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμόσουν τα μέτρα που οι ίδιοι ψήφισαν. Δημοκοπούν ασύστολα. Διότι οι περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζονται ήδη για όλους τους νέους συνταξιούχους. Χρειάζεται, λοιπόν, μια συνολική επανεξέταση του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε, αφενός, να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του και, αφετέρου, να μπει τέλος στις αδικίες που επέβαλε η κυβέρνηση.

Αφού δεν είστε αντίθετοι με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί λέτε «όχι» αυτή την περίοδο σε μία πρωτοβουλία για τη Β’ Αθήνας;

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης -πρώτος από τους πολιτικούς- είχε προτείνει την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα… Είμαστε αντίθετοι στα τυχοδιωκτικά παιχνίδια τακτικισμού που απεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλαγές στον εκλογικό νόμο τη στιγμή που ξεκίνησε επί της ουσίας η προεκλογική περίοδος δεν νοούνται. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μιμηθεί τον Μ. Κουτσόγιωργα! Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, την ώρα που ψήφιζε την απλή αναλογική, όχι μόνον απέρριπτε, αλλά ούτε καν συζητούσε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Οπως δεν συζητούσε και την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δοθεί στους εκτός συνόρων εκλογείς η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συνδέσει αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές; Και γιατί η Ν.Δ. είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάτι τέτοιο;

Μόνο ο πανικός εξαιτίας της αναπόφευκτης συντριβής τους μπορεί να εξηγήσει τέτοιες πολιτικές λαθροχειρίες. Δεν μπορεί, άλλωστε, να ισχυρίζονται πως είναι λάθος η σύμπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές και να θεωρούν ιδανική τη σύμπτωσή τους με τις εθνικές εκλογές. Μην κουράζονται όμως. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι στην κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προτείνει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες

Στη Ν.Δ. δίνετε μεγάλη έμφαση στην παρουσίαση του σχεδίου σας για το μέλλον της χώρας. Αλλά μέσα σε συνθήκες τόσο ακραίας πόλωσης μπορεί να γίνεται ουσιαστική προγραμματική συζήτηση; Εχουν φθάσει, πιστεύετε, οι θέσεις σας στην κοινωνία;

Η πόλωση, ο φανατισμός και η εκτροπή του διαλόγου στο χθες είναι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους ακολουθούμε. Ούτε μπορούμε, όμως, να σιωπούμε. Στόχος μας είναι η αντιπαράθεση σε ιδέες, προτάσεις, σχεδιασμούς για την Ελλάδα του κοινού μέλλοντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει μια συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες. Θέλουμε να είναι απόλυτα σαφείς οι θέσεις μας για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Εχουμε, λοιπόν, πολλή δουλειά ακόμη.

Ποιο είναι το μήνυμα των σημερινών εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία;

Η εκλογή προέδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ από τα μέλη του κόμματος είναι μια μεγάλη καινοτομία. Είναι υλοποίηση δέσμευσης που ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή της διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος. Και είναι εφαρμογή του Καταστατικού, όπως τροποποιήθηκε στο 10ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος με στόχο την ανανέωση και τη συμμετοχή των μελών του κόμματος στις εσωκομματικές διαδικασίες. Εκσυγχρονίζεται η κομματική ζωή. Ενισχύεται η εσωκομματική δημοκρατία και δίνεται πραγματικός ρόλος στα μέλη, δηλαδή στη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται ταυτόχρονα ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά από τα μέλη της με το σύνθημα «λίγα από πολλούς» και όχι βέβαια πολλά από λίγους.

Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Pulse: 18 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Interview: Στις 20,3 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Ανδρέας Ντίνης

ΝΔ: Ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου – Κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: O ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τη στοχοποίηση του Κ. Μπογδάνου

Tinad

Φιλελεύθερες επιλογές…

Tinad

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σαρώνει η ΝΔ, βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ

Μιχάλης Μάρδας

ΝΔ: Μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή

Tinad

ΝΔ: Ο Γκέμπελς στην Κουμουνδούρου – Σφοδρή επίθεση για το πρωτοσέλιδο της Αυγής

Ανδρέας Ντίνης

ΝΔ: Δεν θα υπήρχε δίκη της ΧΑ, αν Σαμαράς και Δένδιας δεν είχαν οδηγήσει τους ναζί εκεί όπου ανήκουν

Ανδρέας Ντίνης