Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμότητα με πρόγραμμα της ΝΔ απέναντι στα… παιχνίδια πόλωσης του Μαξίμου

Απάντηση ΝΔ σε Γεροβασίλη για Ρουβίκωνα: Η ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τονώσει το αριστερό του προφίλ πετώντας την… μπάλα στην εξέδρα, αλλά και η απόπειρά του, την ίδια ώρα, να βάλει «φωτιά» στο γήπεδο μέσα στο οποίο θα αγωνιστεί η επόμενη κυβέρνηση για να ανατάξει την πορεία της χώρας, βρίσκει σε απόλυτη ετοιμότητα τη ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα αλλαγής ατζέντας και αποπροσανατολισμού από τα μείζονα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χρονική συγκυρία. Και ταυτόχρονα καθιστά σαφές, μέσα και από τη σκληρή αντιπολιτευτική της στάση, ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει πράξη η «πολιτική καμένης γης» για την οποία καταγγέλλει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ορθώσει δήθεν διαχωριστικές γραμμές… προόδου και συντήρησης, ακόμη και σε ζητήματα όπως η αναδοχή, στα οποία «δεν χωρούν διαπιστευτήρια προοδευτικότητας», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες που μπορεί να υπήρχαν σχετικά με τη συνειδητή επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει συνολικά στην πόλωση και το διχασμό. «Δηλητηριάζει το κλίμα. Δεν επιτρέπει κανενός είδους συνεννόηση… πουθενά», σχολιάζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η επιλογή του να εντάξει σε αυτή τη στρατηγική ακόμη και ευαίσθητα κοινωνικά θέματα εκλαμβάνεται καταρχήν ως δείγμα πανικού, ταυτόχρονα, όμως, και ως μία ακόμη έμμεση παραδοχή της αποτυχίας να υπερασπιστεί τα ανύπαρκτα success story που επιχείρησε να «επικοινωνήσει» το προηγούμενο διάστημα.

Με την αυξημένη εποπτεία την «επόμενη ημέρα» να θεωρείται πλέον δεδομένη -όπως επιβεβαιώνεται και από την επιστολή Σεντένο- αλλά και με τις ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις και τους τακτικισμούς γύρω από το ενδεχόμενο μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση να μην πείθουν κανέναν, η επένδυση στην ακραία πόλωση εξελίσσεται -κατά πολλούς στη Ν.Δ.- σε μονόδρομο στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να μετριάσει την επερχόμενη εκλογική συντριβή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται ωστόσο να ακολουθήσει και θα επιμείνει στο δικό της θετικό προγραμματικό μήνυμα, προτρέποντας τους πολίτες να συγκρίνουν τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη με εκείνον του Αλ. Τσίπρα, αλλά και το σχέδιο της Ν.Δ. για μειώσεις φόρων, επιθετική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με βασικό εργαλείο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με την εφαρμοσμένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που «διέλυσε» τη μεσαία τάξη, πλήττοντας ταυτόχρονα και τους πιο αδύναμους.

Οι προτεραιότητες της Ν.Δ. δεν εξαντλούνται πάντως στην ανάδειξη της συνολικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά άλλωστε ότι έχει γίνει σαφής στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Το «γαλάζιο» ενδιαφέρον στρέφεται σταθερά και στην απόκρουση της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνει το έργο της επόμενης κυβέρνησης, αρχής γενομένης από την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία επιχειρείται να επεκταθεί τώρα και στην Αυτοδιοίκηση.

Η προσπάθεια αυτή σηματοδοτείται ωστόσο και από τις κομματικές επιλογές σε θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση και οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη πως η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα «κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου», καθώς και η δήλωση της κ. Σπυράκη ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να κάψουν το γήπεδο που θα παραλάβουμε», είναι ενδεικτικές του γαλάζιου προβληματισμού για τις κινήσεις μιας κυβέρνησης που, όπως λένε στη Ν.Δ., «εργαλειοποιεί τα πάντα» στην προσπάθειά της να αποφύγει την εκλογική συντριβή.

Η Πειραιώς απαντά σε αυτά καταγγέλλοντας «μεθοδεύσεις» και, διαμηνύοντας ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο τη στιγμή μάλιστα που η χώρα εισέρχεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Προειδοποιεί παράλληλα ότι η απλή αναλογική θα καταργηθεί αμέσως από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι κομματικές επιλογές στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη Ν.Δ.

Ιδιαίτερη σημασία παρουσιάζει και η ξεκάθαρη θέση ότι δεν τη δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς. Ο Κυρ. Μητσοτάκης το κατέστησε σαφές στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στο δικό του σχέδιο για την επόμενη ημέρα αναμένεται να αναφερθεί και κατά τις επαφές που θα έχει τον Ιούνιο στη Γερμανία, αρχής γενομένης από το Μόναχο, όπου θα λάβει μέρος σε εκδήλωση του ΕΛΚ, παρουσία και της Ανγκελα Μέρκελ.

Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως απερχόμενη κυβέρνηση, βασικό μέλημα της Ν.Δ. αποτελεί και η ανάληψη πρωτοβουλιών πάνω σε πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η τροπολογία για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά και η ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση να πει την αλήθεια για το ποιους αφορούν οι νέες περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου είναι ενδεικτικές των προτεραιοτήτων που τίθενται από την Πειραιώς.

Σήμερα η ανάδειξη προέδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ καθώς και η εκλογή συνέδρων

Η γαλάζια ετοιμότητα δεν είναι ωστόσο μόνο προγραμματική αλλά και οργανωτική. Σε αυτό συμβάλλουν και οι σημερινές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, καθώς και για την εκλογή συνέδρων.

Το ενεργό ενδιαφέρον 155.000 μελών που κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 28.000 πολίτες έγιναν μέλη της Ν.Δ. για πρώτη φορά έχουν προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στην Πειραιώς, καθώς βλέπει να επιτυγχάνονται σημαντικοί στόχοι που είχε θέσει μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το άνοιγμα στην κοινωνία συνεχίζεται με επιτυχία, οι συμμετοχικές διαδικασίες εξακολουθούν να βρίσκουν ανταπόκριση από τους πολίτες και το εγχείρημα της ανανέωσης όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές προχωρά, ξεπερνώντας και τις όποιες αντιδράσεις. Πολύ σημαντικό θεωρείται, όμως, το γεγονός ότι κερδίζεται βήμα το βήμα και το στοίχημα του τρόπου χρηματοδότησης της Ν.Δ. η οποία -έχοντας προχωρήσει ήδη σε καταστατική απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού- βασίζεται πλέον στις εισφορές των μελών της και στη λογική «λίγα από πολλούς».

Κινητικότητα Καραμανλή

Ολα αυτά σε ένα κλίμα όχι μόνο εγρήγορσης εν όψει πιθανών πολιτικών εξελίξεων το φθινόπωρο, αλλά και απόλυτης ενότητας. Ενισχυτικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η κινητικότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που, πέραν των υψηλών συμβολισμών τους, καταδεικνύουν με απόλυτη σαφήνεια την ενεργή στήριξή του στην προσπάθεια της ηγεσίας της παράταξης να φύγει το συντομότερο δυνατόν αυτή η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ερμηνεύεται και ως έμπρακτη αποδοκιμασία για κάθε είδους διεργασίες που έχουν ως στόχο το διεμβολισμό της Ν.Δ.

Με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για να λάβει μέρος στις εσωκομματικές εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ενότητας και συστράτευσης ολόκληρης της κεντροδεξιάς παράταξης.

Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοσκόπηση Pulse: 18 μονάδες μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για τον κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Interview: Στις 20,3 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Ανδρέας Ντίνης

ΝΔ: Ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου – Κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης

Μιχάλης Μάρδας

Η στήριξη και η ευθύνη

Kon

ΝΔ: O ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος για τη στοχοποίηση του Κ. Μπογδάνου

Tinad

Φιλελεύθερες επιλογές…

Tinad

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σαρώνει η ΝΔ, βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ

Μιχάλης Μάρδας

Η υποκρισία για την Διαμαντοπούλου

Kon

ΝΔ: Μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δολοφονία ενός υπουργού και ενός βουλευτή

Tinad