Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεύθερος με 140.000 ευρώ για τη «μίζα» των 450.000 μάρκων o Τάσος Μαντέλης

Ελεύθερος με 140.000 ευρώ για τη «μίζα» των 450.000 μάρκων o Τάσος Μαντέλης

Το ποσό των 140.000 ευρώ αγγίζουν οι δόσεις για… την ελευθερία του Τάσου Μαντέλη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση της «μίζας» των 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens, για την οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για προεκλογική χορηγία.

Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών κάθειρξης που είχε επιβληθεί στον 73χρονο πρώην υπουργό με αποτέλεσμα να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά θα πρέπει να καταβάλει ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ. Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε «ελάφρυνση» και δοσοποίηση, λόγω της οικονομικής του κατάστασης, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό και τα χρήματα θα καταβληθούν σε 32 δόσεις. «Να με ελαφρύνετε γιατί όλα μου τα έσοδα είναι 1.100 ευρώ και με αυτά ζω την οικογένειά μου και πληρώνω τις υποχρεώσεις μου», είπε.

Αντίθετα, ο 80χρονος Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της Siemens, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών, οδηγείται στη φυλακή, αν και θα καταθέσει άμεσα αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο και θα ζητήσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του. Στον τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Αριστείδη Μαντά επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με αναστολή.

Το δικαστήριο επιδίκασε ποσό 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου, ενώ αποφάσισε και την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης που απέδιδε στον ΟΤΕ το συνολικό ποσό των 230.000 ευρώ που είχε αρχικά δεσμευτεί από τους λογαριασμούς Μαντέλη. Ο τελευταίος αντέδρασε στην απόφαση αυτή, λέγοντας ότι τα χρήματα πρέπει να πάνε στο Δημόσιο, καθώς «ο ΟΤΕ ωφελήθηκε». Σημειώνεται ότι η απόφαση για την υπόθεση της «μίζας» των 450.000 γερμανικών μάρκων από την εταιρεία Siemens που έφτασαν στον Τάσο Μαντέλη ελήφθη κατά πλειοψηφία, καθώς μία δικαστής είχε την άποψη ότι ο πρώην υπουργός έπρεπε να απαλλαγεί από την κατηγορία του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ενοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν και οι Ηλίας Γεωργίου και Αριστείδης Μαντάς.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο γεμάτο νομοσχέδια – Στην ατζέντα οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Tinad

24 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου [εικόνες & βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζουμπογιώργος

Μιχάλης Μάρδας

Υπουργικό συμβούλιο: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Μιχάλης Μάρδας

Aφωνοι σύμμαχοι

Kon

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση του παιδεραστή του Ρεθύμνου!

Μιχάλης Μάρδας

Την «έσπασαν» στο ξύλο και πήγαν στον Άρειο Πάγο να δικαιωθούν χωρίς όμως αποτέλεσμα

Μιχάλης Μάρδας

Πέθανε ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Οδηγία Άρειου Πάγου σε εισαγγελείς: Άμεση παρέμβαση όταν δεν τηρούνται τα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας