ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκηνιακά σενάρια για εκλογές: Από το άρθρο Τσίπρα στην Β’ Αθηνών

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το ΚΥΣΕΑ το απόγευμα για τις τουρκικές προκλήσεις

Την έναρξη της ανεπίσημης προεκλογικής περιόδου, δικαιώνοντας την αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση, που υποστηρίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες εθνικές εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει, κηρύσσει η κυβέρνηση.

Αρχικά με το προεκλογικού χαρακτήρα άρθρο του πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που αναδεικνύει ως προεκλογικό διακύβευμα τις διαφορετικές προτάσεις για την «επόμενη ημέρα» του προγράμματος και στη συνέχεια με την αποκάλυψη της «Αυγής» για το σχέδιο κατάτμησης της Β’ Αθηνών, που προδίδει νέα κίνηση της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όχι από τις μεθεπόμενες αλλά από τις επόμενες εκλογές.

Εφαρμόζοντας τον άγραφο κανόνα της πολιτικής που λέει ότι μία κυβέρνηση που βρίσκεται πριν από την απώλεια της εξουσίας προβαίνει σε εκλογικά τερτίπια με σκοπό να μειώσει την έκταση της εκλογικής της ήττας, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που επισήμως διαψεύδει.

Με την πρόθεση για κατάτμηση της Β’ Αθήνας, για την οποία έχουν διατυπώσει θετική γνώμη στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα στο πρόσφατο παρελθόν, επιμένει στην πολιτική επιλογή να δημιουργήσει ρήγματα στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να προκαλέσει αναταράξεις και την προσδοκία να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις που θα αλλάξουν τους σημερινούς δυσμενείς συσχετισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη θετική στάση του Κινήματος Αλλαγής στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών -περιλαμβανόταν και στο «νόμο Σκανδαλίδη» του 2003, αλλά ποτέ δεν προχώρησε- και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως σκαλοπάτι για να επαναφέρει τη ρύθμιση για την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές και να ψηφιστεί αυτή από 200 βουλευτές, ούτως ώστε να ισχύσει άμεσα και όχι από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί εκλογικής σκοπιμότητας στηρίζεται από το γεγονός ότι η κατάτμηση της Β’ Αθηνών ήταν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο της απλής αναλογικής το καλοκαίρι του 2016, αλλά αυτό δεν έγινε τότε. Το επαναφέρει τώρα η κυβέρνηση σε φορτισμένη πολιτική περίοδο και τη «σερβίρει» μαζί με την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Πόρτα» από Φώφη

Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής ήταν άμεση. Μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές που δυσκόλεψε τις κινήσεις του Μαξίμου και τις συνεχείς επισημάνσεις της Φώφης Γεννηματά ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β’ Αθηνών σχολιάζονται ως «μικροκομματική απόπειρα επηρεασμού του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών με μηχανισμούς στρέβλωσης της λαϊκής βούλησης, αποθέωσης της αδιαφανούς συναλλαγής, θεσμικής οπισθοδρόμησης και κατακερματισμού». Το θέμα, όμως, δεν τελειώνει εδώ.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει το Κίνημα Αλλαγής επειδή βλέπει ότι αφενός υπάρχουν «καλοί αγωγοί» του διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. ακόμα και προεκλογικά, αφετέρου διαπιστώνει ότι η συνέχιση αυτής της συζήτησης διχάζει το Κίνημα Αλλαγής σε επίπεδο στελεχών αλλά και ψηφοφόρων, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει την πλήρη απομόνωσή του στο εσωτερικό σκηνικό, η οποία εντάθηκε μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές και από το Κίνημα Αλλαγής μετά από τη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλο δρόμο από το να δημιουργεί την εικόνα ότι έχει δίαυλο επικοινωνίας με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου αναδεικνύει μέσω των… προθύμων πολλαπλασιαστών της κυβερνητικής προπαγάνδας στο χώρο των ΜΜΕ ότι εφόσον ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής κάθονται μαζί στα τραπέζια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρώπη, αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Κάτι που είπε και δημοσίως χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις.

Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Φάουτσι: Το δηλητηριασμένο γράμμα και οι απειλές που δεχόταν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Μαρίνα Μπενέκου

Με το βλέμμα «καρφωμένο» στα επιδημιολογικά δεδομένα η κυβέρνηση

Μιχάλης Μάρδας

Αποκάλυψη: Ο Τραμπ ετοίμαζε «σφαγή στη Δικαιοσύνη» για τις εκλογές

Ανδρέας Ντίνης

Τέλος σε εκλογικά σενάρια, γκάζι στις μεταρρυθμίσεις

Ανδρέας Ντίνης

Αυξάνει ταχύτητα σε δύο μέτωπα η Κυβέρνηση – Οι πρωτοβουλίες στην ΕΕ για τον εμβολιασμό και οι μεταρρυθμίσεις

Μιχάλης Μάρδας

H πρόταση της κυβέρνησης στους θεσμούς για «Γέφυρα ΙΙ» και νέα αναστολή πλειστηριασμών – Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Δημήτρης Ντόγκας

ΕΠΟ: Στις 19 Φεβρουαρίου οι εκλογές μετά από νέα αναβολή

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ποια χώρα που αποφάσισε να εμβολιάσει πρώτα τους νέους

Μαρίνα Μπενέκου

Για εμπλοκή με κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ κατηγορείται ο Πρόεδρος της Ονδούρας

Μαρίνα Μπενέκου