Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παραίτηση Κριμιζή με «βόμβες» για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Δεν μακροημέρευσε τελικώς η θητεία του ακαδημαϊκού και διακεκριμένου διαστημικού επιστήμονα, Σταμάτη Κριμιζή, στην προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Κριμιζής παραιτείται από το νεοσύστατο Οργανισμό με καταγγελίες κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αποχωρεί και ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Πιλαφτσής.

Στην επιστολή παραίτησής του ο ακαδημαϊκός επισημαίνει ότι παρά τις υποσχέσεις που είχε λάβει για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΔΟ «πολύ σύντομα μου έγινε σαφές ότι ο κ. γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει αναλάβει, υπό την ανοχή του κ. υπουργού, το ρόλο του “τσάρου του Διαστήματος” στην Ελλάδα, αν και δεν έχει καμία γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται λοιπόν πως εγώ περισσεύω, εφόσον δεν δέχομαι να είμαι φερέφωνο κανενός».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «το παρόν νομικό πλαίσιο, όπως εφαρμόστηκε με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις, ακρωτηρίασε τον ΕΛΔΟ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητές του, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, σε μη ειδικούς υπαλλήλους του υπουργείου. Δυστυχώς, έτσι δημιουργούνται συνθήκες που υπονομεύουν τα “3Α” όπως συνηθίζω να λέω: Αξιολόγηση, Αξιοκρατία, Αριστεία, και καθιστούν τη συμμετοχή μου αδύνατη».
Εκτίμηση του κ. Κριμιζή είναι ότι γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει και τα εξής:

«Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία. Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση (3095/2018, αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου, αντίθετα σε κάθε διεθνή πρακτική και σε κάθε λογική. Η διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΟΔ (ESA), στον οποίο η χώρα μας πληρώνει ετήσια εισφορά, ανήκει θεσμικά και ουσιαστικά στη Διαστημική Υπηρεσία κάθε χώρας.

Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους και γνώσεων.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθούν με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα πολύπλοκα προγράμματα που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Κάθε παρέκκλιση καθίσταται ύποπτη καθώς δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας. Και το δηλώνω έχοντας υπάρξει ο μόνος που ηγήθηκε υλοποίησης διαστημικού προγράμματος που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, συντομότερα και φθηνότερα του προβλεπομένου, επιστρέφοντας μάλιστα χρήματα στη NASA.

Οταν η αποκλειστική διοίκηση γίνεται από κάποια Γενική Γραμματεία και από προεπιλεγμένους κρατικούς υπαλλήλους, χωρίς καμία εμπειρία σε διαστημικά προγράμματα, η προσπάθεια καθίσταται εξαρχής προβληματική, καθοριστικά αδιαφανής, με χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη για την επιτυχή υλοποίηση ενός τέτοιου πολύπλοκου έργου.

Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως, ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ενώ το «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» προσέφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο γ.γ. Β. Μαγκλάρας διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του, για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντικατάσταση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΔΟ θα γίνει από υφιστάμενα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με επικρατέστερους τον πλωτάρχη, Γιώργο Μαντζούρη, και το ανώτατο στέλεχος της Hellas Sat, Χριστόδουλο Πρωτοπαππά.

Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]