Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύρκος στον Ελεύθερο Τύπο: Οι απειλές προς την Τουρκία παρατείνουν την κράτηση των δύο Ελλήνων

Κύρκος στον Ελεύθερο Τύπο: Οι απειλές προς την Τουρκία παρατείνουν την κράτηση των δύο Ελλήνων

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με το Ποτάμι, Μίλτος Κύρκος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσε πώς λειτουργούν οι θεσμοί και «αναζήτησε την εξουσία σε άλλα κέντρα».

Διαψεύδει τα σενάρια ότι δέχεται «φλερτ» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αφήνει αιχμές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας πως «διέψευσε τη θέληση των πολιτών για να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό». Ο κ. Κύρκος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, τονίζει πως «η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση προσφύγων».

Οι επικρίσεις που δέχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Εμανουέλ Μακρόν, για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ήταν δικαιολογημένες;

Η επίθεση στη Συρία έχει πάρα πολλές πλευρές. Οι Βρετανοί διαμαρτύρονται γιατί δεν κλήθηκε το Κοινοβούλιο να αποφασίσει. Η συνολική επιχείρηση χαρακτηρίζεται ως θεατρική διότι μπορεί να κατέστρεψε κάποιες εγκαταστάσεις αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε επανάληψη σε κάποια μελλοντική στιγμή επιθέσεων με χημικά διότι είναι ποσότητες που μετακινούνται και κρύβονται. Η σημασία της επίθεσης φοβάμαι ότι δεν ήταν ένα μάθημα στον Ασαντ ώστε να μην τολμήσει ξανά να χρησιμοποιήσει χημικά. Ηταν μια προσπάθεια δήλωσης της Δύσης ότι στην επόμενη μέρα ο Ασαντ δεν πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα κι εγώ θα έκανα κριτική στον Μακρόν γιατί μια πολιτική λύση που ψάχνουμε για τη Συρία, δυστυχώς, με τις παλινωδίες της Δύσης, έχει οδηγήσει τον Ασαντ να ελέγχει αυτή τη στιγμή τα 2/3 του εδάφους και του πληθυσμού της Συρίας.

Στην Ελλάδα υπάρχει ο φόβος ότι μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Συρία θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας…

Οι ροές δεν θα αυξηθούν από τις επιχειρήσεις στη Συρία. Ο μεγαλύτερος αριθμός Σύρων που ήταν να φύγουν έχουν φύγει και πάρα πολλοί μετακινήθηκαν στην Τουρκία, στο Λίβανο και στην Ιορδανία. Αυτό για το οποίο εμείς έχουμε μεγάλο φόβο είναι για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια Σύρους στο έδαφός της και είναι ανεύθυνο να μην το αναγνωρίζουμε και να μην παλεύουμε ώστε η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας να διατηρηθεί. Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση προσφύγων. Θα καταρρεύσει οποιοδήποτε σύστημα υπάρχει εν λειτουργία και το μέλλον είναι εντελώς δυσοίωνο αν παρατηρήσουμε αυξήσεις στη ροή. Η Ελλάδα, με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία απελευθερώνει τους πρόσφυγες, που περνούν από εδώ και πέρα στα νησιά, να μη δεσμεύονται από τη συμφωνία με την Τουρκία, δυναμιτίζει οποιαδήποτε ελπίδα είχε η χώρα μας να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προσφυγικές ροές. Θα είναι μια απόφαση που, αν δεν υπάρξει άμεση (αν και καθυστερημένη) κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, θα είναι καταστροφική.

Το ζήτημα των δυο στρατιωτικών συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτή η άσκηση πίεσης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα;

Η συζήτηση ήταν αναγκαία για να ενημερώσουμε και τους συναδέλφους μας, αλλά επειδή γνωρίζω πώς λειτουργεί η τουρκική διπλωματία, πιστεύω βαθιά ότι κάθε μια απόφαση θεσμού η οποία καταδικάζει την Τουρκία και απαιτεί κυρώσεις απέναντί της, επεκτείνει το χρόνο κράτησης των στρατιωτικών. Η απελευθέρωσή τους δεν θα έρθει με την απειλή κλιμάκωσης μέτρων. Επρεπε οι διπλωματικές προσπάθειες να ήταν στην κατεύθυνση κατευνασμού και συνεννόησης. Αυτή τη στιγμή, με το δρόμο που έχουμε επιλέξει, συνδυαζόμενο με την τουρκική αδιαλλαξία, φοβάμαι ότι θα φθάσουμε σε ένα αδιέξοδο.

Φημολογείται ότι σας «φλερτάρει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει; Πώς θα απαντήσετε;

Οχι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο… φλερτ. Ετσι και αλλιώς οι ευρωεκλογές θα γίνουν το 2019. Θα ήταν πολύ νωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε διερεύνηση και δεν μπαίνει καν στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Εγώ είμαι ευρωβουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ και όλες οι συζητήσεις που γίνονται είναι κυρίως για να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους. Παρατηρούμε ότι υπάρχει μια προσπάθεια μετακίνησης ενός μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται ρεαλιστικές προτάσεις. Αυτό που είχαμε δει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν ακριβώς το αντίθετο. Αν τώρα, σε μια πορεία αναγνώρισης των λαθών ή αναζήτησης καινούργιων δρόμων θα μπορούσαμε να βρούμε σημεία σύμπτωσης, εγώ θα συμμετείχα ενεργά στην αναζήτηση αυτή, όμως δεν αρκούν λόγια και υποσχέσεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Μιλάμε για μια κυβέρνηση που… πρωτοκυβέρνησε το 2015. Από την πρακτική της φάνηκε ότι είχε πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργεί η οικονομία και πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Δεμένη με την παλιά αριστερή αντίληψη ότι οι εκλογές δεν δίνουν την εξουσία αλλά δίνουν μόνο την κυβέρνηση, αναζήτησε την εξουσία σε άλλα κέντρα. Απέτυχε πάρα πολλές φορές. Ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι οι θεσμοί είναι για να υπηρετούν τη Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δυο πρόσωπα. Δεν μπορώ να μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ ως έναν ενιαίο χώρο, όπως και για το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορώ να μιλάω για έναν ενιαίο χώρο, ή ακόμη περισσότερο για τη Νέα Δημοκρατία.

Το Κίνημα Αλλαγής διέψευσε τη θέληση των πολιτών

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει δεχθεί επικρίσεις για πολλές επιλογές, όπως η συζήτηση που ξεκίνησε με τον κ. Τσίπρα για το Σύνταγμα, αλλά και για το ζήτημα της ανανέωσης που πρέπει να γίνει.

Για το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να περιμένουμε ως τις εκλογές, που πιθανώς θα ενταφιάσουν το εγχείρημα, κατά τη γνώμη μου, αλλά πρέπει από τώρα η κριτική και οι προτάσεις να είναι σαφείς. Οπως συγκροτήθηκε, το Κίνημα διέψευσε τη θέληση των πολιτών που ψήφισαν για την ηγεσία του, για να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Ηταν φυσικό το αποτέλεσμα αυτό διότι αρνήθηκε να μιλήσει προγραμματικά και έκανε διαγωνισμό αρχηγού και προσώπων. Μια λάθος διαδικασία οδηγεί σε λάθος αποτελέσματα.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει εκφράσει ένα σύγχρονο λόγο που να απαντάει στις ανάγκες της χώρας με απλές αλλά ρεαλιστικές και κωδικοποιημένες προτάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει, πολύ πριν φθάσουμε στις εκλογές, είναι να κοιταχτούμε κατάματα, να βάλουμε στο τραπέζι τι ακριβώς πάμε να κάνουμε. Χρησιμοποιώ τον πληθυντικό γιατί το κόμμα μου συμμετέχει στο Κίνημα, παρόλο που εγώ δεν είμαι καν μέλος του Κινήματος Αλλαγής γιατί δεν μπορώ να συμμετέχω στην επιχειρούμενη αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει λοιπόν όσοι έχουν την ευθύνη του εγχειρήματος να απαντήσουν αν αυτό που έχει δημιουργηθεί απαντάει στα ερωτήματα των πολιτών για την πορεία μετά τα Μνημόνια. Εγώ πιστεύω πως είναι απλώς ένα όχημα επιβίωσης.

Η χώρα, όμως, δεν έχει ανάγκη από οχήματα επιβίωσης, έχει ανάγκη από κριούς που θα συγκρουστούν με τον «πελατειασμό» και τις παρωχημένες ιδέες ώστε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα.

Ιάσων Πιπίνης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Δωρεά 2 πλήρως εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ από «Το Ποτάμι» στο «Αττικόν»

Στο αρχείο η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οριστικά εκτός βουλευτικών εκλογών το Ποτάμι – Η επίσημη ανακοίνωση

Evanthia Karra

Θεοδωράκης: Tο Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές, δε χωράνε εξωραϊσμοί

Επανασυγκροτείται η ΚΟ του Ποταμιού και με απόφαση της Βουλής

Θεοδωράκης: Είχα συμφωνήσει με τον ΑΝΤ1 λίγο πριν ιδρύσω το Ποτάμι [βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος

Στο «κόκκινο» η ένταση στην επιτροπή της Βουλής για τις Πρέσπες με φωνές και διακοπές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Συμφωνία των Πρεσπών: Η ακτινογραφία των «ναι» και των «όχι» στην Βουλή

George Michaelides

Θεοχαρόπουλος: Έχουμε καλή σχέση με τον Θεοδωράκη και το Ποτάμι

George Michaelides