Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σθεναρή στάση Μητσοτάκη απέναντι στα εκλογικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ

Σε προεκλογική εγρήγορση η ΝΔ – Σε ποιες περιοχές θα περιοδεύσει ο Μητσοτάκης

Αποφασισμένος να αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να βυθίσει τη χώρα στην ακυβερνησία μέσω της απλής αναλογικής εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστά σαφές ότι στις πρώτες πρωτοβουλίες της επόμενης κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ. θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου τόσο στις εθνικές εκλογές, όπου η απλή αναλογική πρόκειται να ισχύσει από τη μεθεπόμενη αναμέτρηση, όσο και στην Αυτοδιοίκηση όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει στην καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Και τούτο διότι οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα στηθούν πριν από τον Οκτώβριο του 2019 που προγραμματίζονται οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει θα έχει προχωρήσει, στο μεταξύ, στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί «κεντρικό πυλώνα στο σχέδιό του για τη διακυβέρνηση της χώρας». Επισήμανε μάλιστα ότι «σε όλη την Ευρώπη οι Δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες» και -όπως είπε- είναι και στις δικές του προτεραιότητες «να ενισχυθούν οι δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα».

Για τη Ν.Δ. είναι ξεκάθαρο ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και σε επίπεδο διακυβέρνησης του τόπου. Αποτελεί πεδίο στο οποίο θα αναλάβει η Ν.Δ., ως κυβέρνηση, πρωτοβουλία αλλαγής, με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, του εκλογικού νόμου που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκοντας μάλιστα – ανεπιτυχώς- να συγκεντρώσει και πλειοψηφία που θα επέτρεπε την εφαρμογή του από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι στόχος όλης αυτής της προσπάθειας ήταν να προσπαθήσει να διατηρήσει το κυβερνών κόμμα «πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας» και να «καταστήσει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκλογικού συστήματος».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει λόγο για την επιδίωξή του να υπάρξει «μία συμμαχία δυνάμεων που, παρά τις όποιες διαφορές τους, θα αντιταχθούν στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα και να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία». Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκαθαρίσει ότι στην αρχή της θητείας της επόμενης κυβέρνησης θα απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις με στόχο να ψηφιστεί με ευρύτερη συναίνεση ένας νέος εκλογικός νόμος που ο ίδιος τον περιγράφει ως το αποτέλεσμα της «αναγκαίας ισορροπίας ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα».

Ανησυχητικά τα μηνύματα από την οικονομία

Πυκνώνουν τα ανησυχητικά μηνύματα στον χώρο της οικονομίας, καταδεικνύοντας πως η εικόνα τεχνητής αισιοδοξίας, στη δημιουργία της οποίας επιμένει η κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διακρίνει μάλιστα στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών άλλη μία απόδειξη ότι η κυβερνητική πολιτική «είναι ανερμάτιστη και αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη».

Αυτό υπογράμμισε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, προχωρώντας σε τρεις διαπιστώσεις σε σχέση με τα στοιχεία Μαρτίου:

1. Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τους στόχους, απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, λόγω της υπερφορολόγησής τους.

2. Η εσωτερική στάση πληρωμών συνεχίζεται, σε κοινωνικά κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι επιχορηγήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.

3. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες και έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, υπολείπονται αισθητά του στόχου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Το στέλεχος της Ν.Δ. υπογράμμισε και τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία αγγίζουν πλέον τα 102 δισ. ευρώ και το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε σημαντικά, περίπου κατά 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

«Και όλα αυτά», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας, «ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των κατασχέσεων – με 1,1 εκατομμύρια πολίτες να έχουν υποστεί, ήδη, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης».

Η οικονομία και η επιχειρηματικότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο του χαιρετισμού που θα απευθύνει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (Junior Achievement Greece).

Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣΥΡΙΖΑ για Πέραμα – Νέα Ερυθραία: Ανασφάλεια, αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Για ψαράκι στο Μοσχάτο Μητσοτάκης-Μαρέβα [εικόνα]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν χαρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom