Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νόμος του κράτους έγινε η απλή αναλογική

Εν μέσω εντάσεων ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, καλώντας μέχρι την ύστατη ώρα για 200 βουλευτές, με «αντάλλαγμα» να ανοίξουν συγκεκριμένα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Νόμος του κράτους, αλλά δίχως την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών, προκειμένου να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η απλή αναλογική.

Πιο συγκεκριμένα, τον εκλογικό νόμο που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή ψήφισαν βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι η απλή αναλογική θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και παρών ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν παρών.

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.

Με βάση το Σύνταγμα, η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει την στήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών για την άμεση ενεργοποίηση της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.

Έως και λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την προσδοκία ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί, υπολογίζοντας στις θετικές ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, η δήλωση των στελεχών του φιλοναζιστικού μορφώματος ότι θα απέχει από την ψηφοφορία έριξε τον πήχη στους 179 βουλευτές και ακύρωσε τις κυβερνητικές φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, στις ερχόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, εφόσον βέβαια η νέα κυβέρνηση δεν επιδιώξει εκ νέου αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Συνέχεια στη… λάθος πλευρά ο Τσίπρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Παραμένει και το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο – Παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι ζυμώσεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. αποκτούν ευρύτερο ενδιαφέρον

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» χτύπησε και τη Βουλή: Εισροή νερού και πτώση μαρμάρων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom