Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι πολίτες αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση: Λάθος χειρισμοί με τους στρατιωτικούς

Ηταν Πάσχα του 2016, τότε… που θα βγαίναμε από τα Μνημόνια

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στο Μαξίμου η νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, όχι μόνο για την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και στην φυλάκιση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο ζήτημα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς: το 51% αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις ενέργειες της κυβέρνησης και μόλις το 32% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές.

Την ίδια ώρα οκτώ στους δέκα Έλληνες δίνει ιδιαίτερη προσοχή, με το 62% να το θεωρεί ως πολύ σημαντικό. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό. Ακόμα και ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα.

Μπροστά η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

Προβάδισμα 10 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (31,5% έναντι 21,5%) και διεύρυνση μισής μονάδας της ψαλίδας σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε στο διάστημα 11ης -13ης Μαρτίου.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, μόλις μισή μονάδα πάνω από τη Χρυσή Αυγή. Στην πέμπτη θέση, με 6%, βρίσκεται το Κουμμουνιστικό Κόμμα. Καμία άλλη παράταξη δεν αποσπά το ελάχιστο ποσοστό για είσοδο στη Βουλή, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων να βρίσκονται στο 2%.

Με την αναγωγή των ποσοστών η Νέα Δημοκρατία έχει  31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το  21,5%. Στην παράσταση νίκης πάντως, η καθαρή πλειοψηφία προβλέπει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 55% βλέπει νίκη της Πειραιώς, ενώ μόλις το 23% κάνει λόγο για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ένα ακόμα θέμα που είναι στην επικαιρότητα είναι το σκάνδαλο Novartis, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να υπολογίζουν πως η ευρύτερη συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6% γνωμοδοτεί ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

Απαισιοδοξία αλλά δυσπιστία για πρόωρες εκλογές

Η έρευνα της Pulse φανερώνει την απαισιοδοξία που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά την πορεία της χώρας, αν και ο κυριότερος όγκος ψηφοφόρων απορρίπτει την άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Το 63% θεωρεί ότι τα πράγματα «σίγουρα» ή «μάλλον» κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ στον αντίποδα μόλις ένας στους τέσσερις εκτιμά πως σίγουρα ή μάλλον τα πράγματα πηγαίνουν σωστά.

Ωστόσο, ακριβώς οι μισοί πολίτες διαφωνούν με τη λύση της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Το 36% προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετή θητεία της, ενώ το 14% δεν είναι αντίθετο σε πρόωρες κάλπες αλλά θα προτιμούσε να στηθούν αργότερα.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ για Πέραμα – Νέα Ερυθραία: Ανασφάλεια, αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν χαρίζουμε το ΠΑΣΟΚ στο ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης: Μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία οι εσωκομματικές εκλογές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εσωκομματικές εκλογές στην ΝΔ: Δυναμική τάση στους νέους που ξεπερνούν το 22% των μελών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο Παπανδρέου κάνει άνω-κάτω ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ: Το μπάχαλο στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και τα κέρδη για τη ΝΔ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για ομιλία Τσίπρα: Προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με λάσπη και ύβρεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τσίπρας: Στόχος η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η «μάχη» στο Κίνημα Αλλαγής ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom