Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας έκανε το άσπρο-μαύρο στην Βουλή για την υπόθεση της Novartis

Ο Τσίπρας έκανε το άσπρο-μαύρο στην Βουλή για την υπόθεση της Novartis

Η σφοδρή και ακραία επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το βασικό θέμα της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόταση της πλειοψηφίας για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση Novartis «προκλητική, απαράδεκτη, χυδαία και ενοχική», διερωτήθηκε με ποια στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει «σημεία και τέρατα και σκευωρίες», ενώ ανέφερε ότι «να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρωθυπουργός, παραποιώντας σχεδόν το σύνολο των επιχειρημάτων που έχουν προβληθεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν έκρυψε ότι έχει στόχο να χειριστεί την υπόθεση Novartis ως υπόθεση του «παλιού πολιτικού συστήματος» και να τη συνδέσει με την κατάσταση της οικονομίας που οδήγησε στην κρίση, την παρ’ ολίγον χρεοκοπία, τα Μνημόνια, τη διαφθορά κλπ. Γι’ αυτό το λόγο είπε ότι η υπόθεση Novartis, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2000 ως το 2010, «στοίχισε 23 δισ. ευρώ, ένα Μνημόνιο».

Ακόμα δεν έχει απαντήσει ωστόσο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε νομοσχέδια που μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη, όπως και γιατί δεν δέχεται η Προκαταρκτική Επιτροπή να πάει ως το 2015 που οι δικοί του υπουργοί δεν εξέδωσαν δελτίο τιμών φαρμάκων, ως όφειλαν εκ του νόμου.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να μιλήσει με ονόματα, να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται, ποιοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ’ εντολήν της κυβέρνησης». Εφτασε στο σημείο να απευθύνει ερώτημα στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας «ποιος είναι αυτός που έστησε την έκθεση του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικανικές αρχές», όταν ούτε ένα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ολόκληρης της αντιπολίτευσης δεν έχει αμφισβητήσει ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis που ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές.

Κάνοντας λόγο για τα περί «πολιτικής δίωξης» που ανέφερε από την Εύβοια ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας έβαλε εναντίον όσων «κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να πετύχουν βίαια ό,τι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα, με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το σκάνδαλο στο φάρμακο και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων».

Μετά την επίθεση κατά της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων «που στέρησε από τον λαό η Novartis».

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης», είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτή τη δέσμευση», επανέλαβε.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως υπέρμαχο της έρευνας και της αλήθειας και όλη την αντιπολίτευση ως μέρος «του παλιού πολιτικού συστήματος» που δεν επιθυμεί την αλήθεια. «Οσο κι αν κάποιοι μιλούν για σκευωρίες και κουκουλοφόρους μάρτυρες, εμείς δεν τρομάζουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων. Δεν υποκύπτουμε στα οικονομικά συμφέροντα. Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών», είπε και χαρακτήρισε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής τη μόνη θεσμική οδό «ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσής τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες».

Προκάλεσε αίσθηση όταν επιχείρησε να προβάλει και νομικά επιχειρήματα για το ποια αδικήματα είναι παραγεγραμμένα και ποια όχι, χαρακτηρίζοντας την Προκαταρκτική Επιτροπή τον μόνο θεσμό που μπορεί να αποφασίσει για αυτό.
Οικονομία, Σκοπιανό

Για την οικονομία, ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για «έξοδο από την κρίση» αλλά για «καθεστώς εποπτείας, οι μηχανισμοί του οποίου δεν θα διαφέρουν από τους αντίστοιχους που συμφωνήθηκαν με τις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, χαρακτήρισε εκτός πλαισίου πραγματικότητας το αίτημα «μη δώσετε στην ΠΓΔΜ το όνομα Μακεδονία».

Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Διπλωματική θωράκιση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Ρωγμές στη Βουλή- Tασούλας: Καμία ανησυχία για την στατικότητα του κτιρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Διπλή εξεταστική αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «δραπετεύσει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom