Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρίβειν δια της Προανακριτικής για την κυβέρνηση στην υπόθεση της Novartis

Σενάριο ανασχηματισμός: Ποιοι φεύγουν από την κυβέρνηση

Την απόφασή του για κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis από την πλευρά της πλειοψηφίας, θα ανακοινώσει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο προσκήνιο η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της σύστασης της προανακριτικής, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος για την πρόθεσή της να εκμεταλλευτεί πολιτικά τη διερεύνηση μίας υπόθεσης που θεωρεί καταλύτη ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό.

Στο παρασκήνιο, πρόκειται για πολιτικό ελιγμό, καθώς η προανακριτική επιτροπή είναι ο δρόμος για να γυρίσει η υπόθεση Novartis στη Δικαιοσύνη αλλά και επιβεβαίωση ότι οι ενστάσεις που παρουσιάζονται από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στις συσκέψεις που προηγήθηκαν για ελλιπή στοιχεία και αστήρικτες κατηγορίες, είχαν τελικά βάση.

Οπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος,, η πρόταση θα αφορά όλα τα πολιτικά πρόσωπα της δικογραφίας. Ηταν δε εμφανέστατη η πρόθεσή του να κατεβάσει τους τόνους σε σύγκριση με τα όσα έχουν πει όλες αυτές τις ημέρες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τζανακόπουλος δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις στο ερώτημα γιατί επισκέφθηκε την εισαγγελέα διαφθοράς πριν εκείνη διαβιβάσει -ως όφειλε- τη δικογραφία για τη Novartis στη Βουλή. Επίσης ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να μπει στη διαδικασία απαντήσεων για τα διάφορα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν και αφορούν τη συνέχεια της υπόθεσης, ενώ οι αποκαλύψεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης πλέον, όπως η αποκάλυψη Αθανασίου περί άκυρων καταθέσεων ή η αποκάλυψη Βενιζέλου περί απουσίας κρίσιμων εγγράφων από τη δικογραφία, μένουν επίσης αναπάντητες από την κυβέρνηση.

«Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπουνι Σύνταγμα και νόμος», περιορίστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας – προκειμένου να απαντήσει στην αίσθηση που ήδη έχει διαμορφώσει η κοινή γνώμη – ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών, αλλά και ότι δεν θα δείξει καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα.

Ο κ. Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι αλά καρτ» και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να δείξουν υπευθυνότητα και να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσει η Ολομέλεια το αίτημα της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 30 βουλευτές και πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 και παράλληλα κληρώνεται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας το τριμελές δικαστικό συμβούλιο.

Σε περίπτωση, που η επιτροπή αποφασίσει να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους, τότε συγκαλείται εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της άσκησης ποινικής δίωξης (με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών). Ακολούθως, η δικογραφία αποστέλλεται στον αρεοπαγίτη ανακριτή και εν συνεχεία επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων  και για την παραπομπή ή όχι σε δίκη.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Novartis: Απαλλάσσεται από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο Μανιαδάκης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου