Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγουν «παράθυρο» για εξαγορά κόκκινων δανείων στο Δημόσιο

Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου μετά την Αντωνοπούλου - Σενάρια ανασχηματισμού

«Φωτιές» άναψε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επιβεβαιώνοντας το σχέδιο που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για εξαγορά, πρωτίστως, κόκκινων δανείων που αφορούν σε στρατιωτικούς, από τον ΑΟΟΑ (Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, Θαλάσσης και Αέρος) και τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι αυτό διότι, ενώ η κυβέρνηση έχει ρίξει επανειλημμένως «άκυρο» στο αυτονόητο δικαίωμα του δανειολήπτη και των εγγυητών, ιδιωτών δηλαδή, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου, στο οποίο εμπλέκονται, με προτεραιότητα έναντι των funds, τώρα προωθεί αυτή τη δυνατότητα για λίγους. Κατ’ αρχάς, για τους στρατιωτικούς, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτή την «πόρτα» και για άλλους δημόσιους και μόνο υπαλλήλους.

Επί της ουσίας, το σχέδιο Καμμένου -εμμέσως πλην σαφώς- δίνει το δικαίωμα προτεραιότητας στο δανειολήπτη. Η εξαγορά, στην τιμή που θα το πουλούσαν οι τράπεζες στα funds, θα γίνει από τον ΑΟΟΑ και τα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια τα στελέχη των Ε.Δ. θα μπορούν να πάρουν πίσω το δάνειό τους στην παραπάνω τιμή.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία με την καταγραφή των δεδομένων για τα δανειακά προϊόντα που έχουν λάβει τα στελέχη και το προσωπικό από όλα τα επιτελεία. Μάλιστα η πρωτοβουλία κατά τα λεγόμενά του περιλαμβάνει και ορισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμη και καταναλωτικά.

Απαντώντας ο κ. Παπαδημητρίου σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τη συγκεκριμένη ενέργεια, τόνισε πως «θα χρειαστεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να προσαρμοστεί κατάλληλα ο ιδρυτικός νόμος του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και να προστεθεί στις δραστηριότητές του η εξαγορά δανείων, είτε απευθείας είτε μέσω ίδρυσης ανώνυμης εταιρίας». Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά στη σύσταση Α.Ε., ο νόμος Σταθάκη προβλέπει μία σειρά κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται, που επί της ουσίας δεν την καθιστούν εύκολη υπόθεση.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι εταιρίες που συμμετέχουν σε αγοραπωλησίες-διαχείριση δανείων πρέπει να εδρεύουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, να ιδρύσουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, καθώς και σε εταιρίες που εδρεύουν σε τρίτες χώρες χωρίς μάλιστα υποκατάστημα στην Ελλάδα, και το ύψος του μετοχικού τους κεφαλαίου να είναι κατ’ ελάχιστο 100.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητη η πιστοποίηση της ταυτότητας των άμεσων και έμμεσων μετόχων, και όσων έχουν ποσοστό άνω του 10%. Μεταξύ άλλων έχουν τη δυνατότητα να δώσουν δάνεια με σκοπό την αναχρηματοδότηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Από εκεί και πέρα, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε πως είναι υπό μελέτη το ενδεχόμενο επέκτασης μιας τέτοιας ενέργειας σε άλλους δημόσιους φορείς «…με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ούτε και ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών».

Στην ερώτηση πάντως του κ. Κωνσταντινόπουλου εάν αυτό μπορεί να γίνει από όλα τα υπουργεία που διαθέτουν σχετικούς Οργανισμούς και έτσι να εξαγοράσει το υπουργείο Παιδείας τα δάνεια των εκπαιδευτικών, το υπουργείο Υγείας τα δάνεια των γιατρών και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, ο υπουργός Οικονομίας κράτησε αποστάσεις λέγοντας πως «εγώ δεν είπα ότι όλα τα υπουργεία μπορούν να το κάνουν αυτό».

«Τίθενται πρακτικοί λόγοι», όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στον «Ε.Τ.», εξηγώντας πως δεν έχουν όλα τα υπουργεία ταμεία που θα μπορούσαν να προωθήσουν μία τέτοια πρωτοβουλία.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρουν πως δεν έχει γίνει καμία αντίστοιχη κρούση από κάποιο άλλο υπουργείο ή δημόσιο φορέα, γεγονός που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οφείλεται στην έλλειψη χρημάτων.

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στον «Ε.Τ.»

Επρόκειτο για έμμεση εφαρμογή του δικαιώματος του δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του, που δυστυχώς δεν αποτέλεσε σχετική διάταξη στο νομοθέτημα που προβλέπει την πώληση των δανείων. Ας ελπίσουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί πλέον ευθέως σε όλους τους ανυπαίτιους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και βρίσκονται σε δυσχερή θέση, με δεδομένο μάλιστα ότι σε λίγες ημέρες, την 21η-2-2018, οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο ηλεκτρονικά. Εξάλλου, σημαντική είναι και η κινητοποίηση των δήμων της χώρας, οι οποίοι διά μέσου το κεντρικού τους οργάνου, την ΚΕΔΕ, ερευνούν κάθε δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν αρωγοί στους δημότες τους.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

ifentouri@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Ποια δάνεια «παγώνουν» για 3 μήνες – Όροι και προϋποθέσεις για την ευνοϊκή ρύθμιση

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Επίδομα 800 ευρώ σε σε 1,7 εκατ. μισθωτούς – Όλα τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ανδρέας Ντίνης

«Παγώνουν» πληρωμές δανείων: Ποιοι δικαιούνται την αναστολή των δόσεων

Ανδρέας Ντίνης

«Παγώνουν» τα δάνεια για 500.000 εργαζομένους

Κώστας Σκαναβής

Αναστολή δόσεων δανείων για 3 μήνες για όσους θα πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ

Ανδρέας Ντίνης

Το δημόσιο στέκεται όρθιο απέναντι στον κορωνοϊό – Ποια μέτρα ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Παγώνουν για 6 μήνες δάνεια επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Αναστολή πληρωμής των δόσεων δανείων για τις επιχειρήσεις

Ανδρέας Ντίνης

Έρχονται 36.500 προσλήψεις στο Δημόσιο: Νέο πρόγραμμα 8μηνης κοινωφελούς εργασίας