Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει παραχωρήσεις, χωρίς ανταλλάγματα

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 14% της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ – Θετικά μηνύματα για άσυλο και αντικαπνιστικό

Σε αδιέξοδο οδηγείται η καθυστερημένη προσπάθεια του πρωθυπουργού να βρει συναίνεση στη μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση, μετά τις χθεσινές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου,για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα από το γραφείο του στην Πειραιώς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημέρωσε ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να διαπραγματευτούν και άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει παραχωρήσεις, χωρίς ανταλλάγματα.

«Κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας που οι συγκυρίες προσέφεραν προς αξιοποίηση. Η διαπραγμάτευση όπως εξελίσσεται προκαλεί βαριές ανησυχίες. Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Η πολύ σοβαρή παράλειψη του κ. Τσίπρα να θέσει ρητά και δημόσια το ζήτημα της αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας ως αναγκαία προϋπόθεση σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εξασθένισε την εθνική γραμμή. Ο Τσίπρας ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός γιατί υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος», πρόσθεσε. Η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. «Οι Eλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επανέλαβε: «Δεν θα διχάσουμε τους Eλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Αναλυτικά όλη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό εθνικό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια. Έτσι κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση.

Η πολύ σοβαρή παράληψη Τσίπρα να τεθεί ρητά η αλλαγή στο Σύνταγμα των Σκοπίων ουσιαστικά τελειώνει την ευκαιρία για λύση. Ο κατακερματισμός της λύσης σε επιμέρους θέματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση καθώς υπονομεύει ευθέως τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Η κυβέρνηση προβαίνει ήδη σε παραχωρήσεις και δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν εξασφαλίζει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων.

Η Νέα Δημοκρατία υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, σθένος και αποφασιστικότητα. Ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα αλλά και ο χειρισμός του στο θέμα των Σκοπίων δεν πείθουν ούτε κατ’ ελάχιστον τους Έλληνες. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κύριο Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα για τη χώρα και τους πολίτες ήταν δραματικά.

Το ζήτημα των Σκοπίων δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής αφορά την εθνική μας συνείδηδη, την ιστορία μας την πορεία των Ελλήνων. Επαναλαμβάνω πως δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να πορευτεί σε αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι ούτε για συνενόχους».

Ανακοίνωση Μαξίμου

Μετά τη συνάντηση, το Μαξίμου έβγαλε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε ότι το απόσπασμα από τον διάλογο Τσίπρα – Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες δεν είχε ήχο επειδή αυτό ήταν το αίτημα της Πειραιώς. Αργότερα, σε μία σαφή προσπάθεια να επιρρίψει την ευθύνη του διαφαινόμενου αδιεξόδου στη Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου κατηγόρησε σε νέα ανακοίνωση τον κ. Μητσοτάκη για μικροπολιτική. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περίπου σαράντα λεπτά και διεμήφθη σε βαρύ κλίμα, όπως επιβεβαίωναν και οι δύο πλευρές. Σε βαρύ κλίμα έγινε και η συνάντηση που ακολούθησε ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κα. Φώφη Γεννηματά, ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ανεξάρτητα με την έκβαση των συναντήσεων στο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας στο ονοματολογικό των Σκοπίων θα συνεχιστούν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκες από το Αφγανιστάν: «Αυτονόητη υποχρέωση να σας υποδεχθούμε»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Θα διαφυλάξουμε την κυριαρχία των χωρών μας έναντι απειλών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Kon

Αυτοκαταστροφή ο «Μπάλλος του ΣΥΡΙΖΑ»…

Kon

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ο Καραμανλής και η απόγνωση του Τσίπρα

Kon

Μητσοτάκης για ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας η πενταετής συμφωνία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης για κόστος θέρμανσης: Σύστημα ρυθμίσεων για να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Σπανούλης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom