Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό

Καραμανλής στο 12ο συνέδριο της ΝΔ: Στόχος μας κυβέρνηση ισχυρή με ορίζοντα τετραετίας

Συνάντηση με εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων ανά την υφήλιο είχε χθες ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στο γραφείο του στην οδό Μαβίλη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που διήρκησε περίπου 25 λεπτά, βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα, με τη γραμμή του «Βουκουρεστίου», της οποίας ο ίδιος υπήρξε πρωτεργάτης, να αποτελεί εθνική γραμμή για την οποία η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας».

Από μόνη της η διεξαγωγή αυτής της συνάντησης, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες γα το Σκοπιανό, συνιστά ένα μήνυμα από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπαλτατζή, γ.γ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση σε δήλωσή του, προ ημερών, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος.

Η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων, Νίνα Γκατζούλη, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία και εμμένει στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, δηλαδή να μην περιέχει η ονομασία με κανένα τρόπο τον όρο «Μακεδονία».

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει όχι μόνο την έλλειψη ενιαίας κυβερνητικής θέσης, αλλά και την «πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, υπενθυμίζοντας και παλαιότερες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος. Γαλάζιες πηγές υπενθύμισαν ότι «ακόμη και σημαίνοντα στελέχη που είναι σήμερα υπουργοί έχουν δημοσίως υποστηρίξει επί λέξει ότι δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία» και τη θέση αυτή υπέγραψαν το 2008 περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή γραπτή τους δήλωσή, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ανάμεσα στα οποία οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Γαβρόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας».

«Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ως “παράδοξο” ότι “ακόμη και σήμερα, που η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπενθύμισαν και πιο πρόσφατες δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι εντελώς ακατάλληλη να διαπραγματευθεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα».

Η Ν.Δ. ζήτησε εκ νέου ενημέρωση και ξεκαθάρισε ότι οι προτεραιότητες για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης είναι τρεις:

Σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.

Η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.

Να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. «Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη Ν.Δ.», υπογράμμισαν.

Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Κορονοϊός 20/10: 3.279 κρούσματα – 351 οι διασωληνωμένοι, 38 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμύρες: 132 νεκροί στην Ελλάδα και 38 μόνο στην Αττική σε 20 χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οργή από την Τουρκία για την κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Ποιο το μήνυμα των τριών που εξόργισε την Άγκυρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 19/10: Σοκ με 3.739 κρούσματα, 356 οι διασωληνωμένοι, 29 νέοι θάνατοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και περιφερειακός ηγέτης

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

Μητσοτάκης σε Σίσι: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας – Διάλογος με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom