Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Σχέδια με εκπλήξεις για τα πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Υπουργικό Συμβούλιο για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη συγκάλεσε ο Τσίπρας

Το σενάριο του ανασχηματισμού για το διάστημα από τις 22 Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου αναζωπυρώνει η απόφαση του πρωθυπουργού να μην αντικαταστήσει τον Κώστα Ζουράρι, αλλά να αναθέσει τις αρμοδιότητές του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που χρειάστηκε μόλις μία ώρα συζήτησης με τον απελθόντα κ. Ζουράρι για να τον χαρακτηρίσει o τελευταίος -κατά δήλωσή του στον «Θέμα 104,6»- ως «νεαρό σοφό», δεν αναμένει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου. Οπως όλα δείχνουν, έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος καθώς ατύπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, ο πρωθυπουργός καταλήγει στο σενάριο των λίγων και στοχευμένων αλλαγών, επιχειρώντας να τηρήσει εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες αλλά και τη συμφωνία με τους ΑΝ.ΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες που γνωρίζουν καλά τον κ. Τσίπρα, δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις τόσο ως προς το χρόνο όσο και ως προς τα πρόσωπα, προκειμένου να υπάρχει κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού, σε μία κίνηση που έχει προεξοφληθεί πολιτικά και επικοινωνιακά. Ενα ερώτημα, για παράδειγμα, είναι αν ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να υπουργοποιήσει στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης ή αν ο κ. Καμμένος θα διατηρήσει για τους ΑΝ.ΕΛ. τον ίδιο αριθμό υπουργών με τη σημερινή κυβέρνηση.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πάντως, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τη φράση «καθαρή έξοδος», όπως και τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό φάνηκε κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ενώ χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σημείωσε: «Μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος. Αν κάποιος περιμένει να φάμε με χρυσά κουτάλια, κάνει λάθος. Αν περιμένει, όμως, ότι θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση, ξεκινώντας από τα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, έχει δίκιο».

Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Οικονόμου για Τσίπρα: «Μιλούσε για πολλή ώρα αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι να πει»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Λίβανος: Διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Τσίπρας για Μπακογιάννη: Είναι μαχήτρια, θα βγει νικήτρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου