Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα γίνεται πύλη της Κίνας στην Ευρώπη

Συνάντηση θα έχει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι και  η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας.

Σε στρατηγική συνεργασία με την Κίνα έχει την πρόθεση να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στρατηγική, ενώ το ταξίδι του πρωθυπουργού συμπίπτει με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας. Κατά την σημερινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα υπογραφεί κοινή δήλωση με την οποία θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της σχέσης αυτής.

Το επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού αρχίζει το απόγευμα (ώρα Κίνας) με την συνάντησή του τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζάνγκ Ντετζιάνγκ. Θα ακολουθήσει η επίσημη τελετή υποδοχής και στην συνέχεια η κατ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Κίνας, κ. Λι Κεκιάνγκ και αμέσως μετά διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Ο πρωθυπουργός, συνοδεύεται από πολυμελή ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Κοτζιάς, Σία Αναγνωστοπούλου, Αριστείδης Μπαλτάς, την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και περίπου 40 επιχειρηματίες και εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Η COSCO το κεφάλι του δράκου

Το επίκεντρο της «πολυεπίπεδης» σχέσης είναι η συμφωνία με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά το οποίο όπως ανέφερε ήδη ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της Κίνας αναβαθμίζεται σε έναν παγκόσμιο, σε έναν διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο. «Στόχο έχουμε να ενισχύσουμε το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Πειραιά ως τα βόρεια σύνορά μας, με προοπτική τα εμπορεύματα μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, μέχρι τη Βουδαπέστη, να μεταφέρονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στον σημαντικό διαγωνισμό στο Θριάσιο Πεδίο που είναι δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, όπου εκεί μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center, με την πιθανότητα να υπάρξουν υποδομές συναρμολόγησης προϊόντων που θα έρχονται από την Κίνα προς την Ευρώπη. Θα συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ήδη για το Θριάσιο Πεδίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δύο κινέζικοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, η Huawei, το τεχνολογικό πάρκο της οποίας επισκέφθηκε ήδη ο πρωθυπουργός και η ΖΤΕ, με τους υπεύθυνους της οποίας θα έχει συνάντηση την Τετάρτη στην Σαγκάη. Παράλληλα είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Κινέζων για το σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μεταφέρει τα προϊόντα τους στην Κεντρική Ευρώπη, για το οποίο όμως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επίσης γαλλικά και ρωσικά συμφέροντα. Όπως ανέφερε και ο πρέσβης της Κίνας Ζου Σιαολί «Η συμφωνία με την Cosco είναι μόνο η αρχή, το κεφάλι του δράκου. Θα ακολουθήσουν τα χέρια, τα πόδια, ολόκληρο το σώμα του».

Πηγή: protothema.gr